1.5.15

ΕΦΙΑΛΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ - La Stampa: Χρεοκοπία εντός ευρώ με παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας για να μην καταρρεύσει η Ελλάδα


La Stampa: Χρεοκοπία εντός ευρώ με παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας για να μην καταρρεύσει η Ελλάδα

Και οι ιταλικές εφημερίδες μπήκαν πλέον στο παιχνίδι των σεναρίων για την Ελλάδα με την La Stampa να αναφέρει ότι Βερολίνο και Φρανκφούρτη επεξεργάζονται «σχέδια Β» για την Ελλάδα, προκρίνοντας την χρεοκοπία με παραμονή της χώρας στο ευρώ, με εισαγωγή κάποιου είδους εσωτερικών ελέγχων και παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, προκειμένου να αποφευχθεί η κατάρρευση των τραπεζών και να παρασχεθεί βοήθεια στον πληθυσμό. Σύμφωνα με το δημοσίευμα κάτι τέτοιο θα απαιτούσε αλλαγή της κυβέρνησης, ή ακόμα και μια τεχνοκρατική κυβέρνηση.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι αβεβαιότητες του σχεδίου αυτού είναι τόσο μεγάλες που δεν θεωρείται αδιανόητο οτι Αλέξης Τσίπρας δεν θα προτιμήσει να επιστρέψει στη δραχμή.
Ακόμα και αυτό όμως ανησυχεί πολλούς πολιτικούς και κεντρικούς τραπεζίτες, λέει η La Stampa: «Αντιλαμβανόμαστε όλοι –αναφέρει γερμανική πηγή- πως είναι μια σημαντική χώρα, και από γεωπολιτικής απόψεως. Όμως θα πρέπει να αντιληφθεί πως για να είναι μέρος του ευρώ, υπάρχουν κανόνες τους οποίους θα πρέπει να σεβαστεί. Ιδιαίτερα αν μετά από αυτήν την εξαντλητική αντιπαράθεση η Ελλάδα φύγει από το ευρώ και πολλοί νομίσουν πως τα πράγματα μπορεί να γίνουν καλύτερα».
Αν και «ανατριχιαστική» η ιδέα, είναι ωστόσο αυταπόδεικτο ότι η ΕΚΤ και οι υπουργοί οικονομικών έχουν φτάσει σε σημείο που συζητούν πλέον ανοικτά το χειρότερο σενάριο, λέει η La Stampa. Κάποιοι υπουργοί οικονομικών έχουν ήδη ζητήσει Eurogroup στο οποίο θα συζητηθεί ένα "Plan B". Όμως δήλωσε σε συνέντευξή του στο Focus ο πρόεδρος της Bundesbank, Γιενς Βάιντμαν «αν ένα κράτος μέλος της νομισματικής ένωσης αποφασίσει να μην τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να σταματήσει να πληρώνει τους πιστωτές της, τότε είναι αναπόφευκτη η άτακτη χρεοκοπία». Επιπλέον, το deadline που τρομάζει την ευρωζώνη, η 12η Μαΐου κατά την οποία η Ελλάδα θα πρέπει να καταβάλει την επόμενη πληρωμή στο ΔΝΤ, πλησιάζει, και η Ελλάδα δεν έχει δώσει ακόμα προτάσεις στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.
Σύμφωνα πάντως με την La Stampa, ο σχεδιασμός σεναρίων καταστροφής φαίνεται να είναι και μια προσπάθεια ώστε να πιεστεί η Αθήνα να ανέβει στο «τελευταίο βαγόνι του τρένου» πριν πέσει στον γκρεμό

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου