24.5.15

NY TIMES σε Τσίπρα:Διώξε τους ακραίους και κάνε εκλογές

Ο γνωστός δημοσιογράφος Ούγκο Ντίξον σε άρθρο του στους New York Times χαρακτηρίζει δυσοίωνα τα περισσότερα σενάρια για την Ελλάδα.

Ο γνωστός δημοσιογράφος Ούγκο Ντίξον σε άρθρο του στους New York Times χαρακτηρίζει δυσοίωνα τα περισσότερα σενάρια για την Ελλάδα, υπογραμμίζοντας ότι η μοναδική πιθανότητα για μια ευνοϊκή κατάληξη είναι να διώξει ο Τσίπρας  τους ακραίους από τον ΣΥΡΙΖΑ και να προκηρύξει νέες εκλογές.
«Η χώρα θα μπορούσε να χρεοκοπήσει, να εισαγάγει ελέγχους κεφαλαίων, να μετατρέψει -διά της βίας- τις καταθέσεις των αποταμιευτών σε τραπεζικό κεφάλαιο να αποχωρήσει από το ευρώ και ούτω καθεξής», σημειώνει ο Ντίξον στην έγκριτη αμερικανική εφημερίδα. Ωστόσο υποστηρίζει πως υπάρχει ακόμα ελπίδα και να αποφευχθεί ένα Grexit, αρκεί ο πρωθυπουργός της Ελλάδας να «μασήσει τα λόγια του (σε σχέση με τις προεκλογικές του εξαγγελίες), να προκηρύξει εκλογές – κάτι που θα του δώσει την ευκαιρία να διώξει τους σκληροπυρηνικούς από το κόμμα του -, και με μια νέα εντολή από τον ελληνικό λαό να κερδίσει εκ νέου την εμπιστοσύνη των δανειστών.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα η καλύτερη στιγμή για να προκηρυχθούν εκλογές, είναι ο Ιούλιος, πριν δηλαδή ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το μακροπρόθεσμο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα. Με αυτό το σενάριο ο κ. Τσίπρας μπορεί να περάσει μερικά αντιδημοφιλή μέτρα από το Κοινοβούλιο ,κάτι που οι σκληροπυρηνικοί του κόμματός του δεν θα δεχθούν εύκολα. Συνεπώς ο κ. Τσίπρας θα χρειαστεί τη βοήθεια βουλευτών της αντιπολίτευσης.
Μετά τη διεξαγωγή νέων εκλογών ο κ. Τσίπρας  θα μπορούσε να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις για ένα νέο πρόγραμμα διάσωσης. Δεδομένου ότι ο κ. Τσίπρας θα υποστηρίζεται από περισσότερο μετριοπαθείς βουλευτές, οι πιστωτές θα ήταν πρόθυμοι να εκταμιεύσουν περισσότερα χρήματα με αντάλλαγμα μεταρρυθμίσεις, ενώ θα συμφωνούσαν σε κάποια απομείωση του τεράστιου χρέους της χώρας, πιθανότατα επεκτείνοντας το χρόνο αποπληρωμής και μειώνοντας τα επιτόκια.
«Ένα τέτοιο σενάριο μπορεί να φαίνεται σαν ένα παραμύθι. Αλλά είναι ένα από τα λίγα που δεν τελειώνει σε μια καταστροφή», καταλήγει το δημοσίευμα των New York Times.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου