12.5.15

ΒΟΜΒΕΣ REUTERS κατά της κυβέρνησης: Είναι εξτρεμιστές, εξαγριώνουν τους συμμάχους τους

Σφοδρή επίθεση κατά της ελληνικής κυβέρνησης, κυρίως κατά του πρωθυπουργού, εξαπολύει το πρακτορείο Reuters το οποίο αναφέρει ότι η Αθήνα έχει προκαλέσει την οργή των Ευρωπαίων και ότι η υπομονή τους και η συμπάθειά τους έχει στερέψει.
Το άρθρο επικαλείται δηλώσεις υψηλόβαθμου κυβερνητικού αξιωματούχου χώρας του Νότου, ο οποίος χαρακτηρίζει την κυβέρνηση Τσίπρα ως “εξτρεμιστές”, με τους οποίους κανείς δεν θέλει να συνδεθεί.
Το Reuters αναφέρει, δε, ότι “ιδεολογικές επιθέσεις, αντιφατικές δηλώσεις, διαρροές ευαίσθητων εγγράφων και σκληρές διαπραγματευτικές τακτικές «έκαψαν» πολλούς Ευρωπαίους πολιτικούς που στην αρχή είχαν θετική διάθεση έναντι των νεοφερμένων από την Αθήνα”.
Όταν εξελέγη ο Αλέξης Τσίπρας έγινε ένα μικρό ίνδαλμα της ευρωπαϊκής αριστεράς, σημειώνει το δημοσίευμα, η γαλλική Liberation έκανε λόγο "για το νέο πρόσωπο της Ευρώπης", ενώ όλοι ήθελαν μια φωτογραφία με τον Έλληνα πρωθυπουργού και τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.
“Μόλις 100 ημέρες αργότερα, η συμπάθεια για τον ΣΥΡΙΖΑ και για την Ελλάδα στην Ευρώπη έχει σε μεγάλο βαθμό εξανεμιστεί”, τονίζει.
Το δημοσίευμα αναφέρεται μεταξύ άλλων στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.
"Νομίζαμε ότι αυτό θα κάνει επιτέλους τους Γερμανούς να καταλάβουν ότι η υπερβολική λιτότητα οδηγεί την Ευρώπη στα χέρια των εξτρεμιστών", δηλώνει υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος χώρας του Νότου. "Αλλά ο τρόπος που οι Έλληνες συμπεριφέρθηκαν, κανείς δεν θέλει να συνδεθεί μαζί τους", αναφέρει το δημοσίευμα.
Οι συμπεριφορές που εξαγρίωσαν τους άλλοτε συμμάχους της Ελλάδας
Και εξηγεί. Ο Γιάνης Βαρουφάκης εξαγρίωσε τον Ματέο Ρέντσι όταν δήλωσε: "ας το παραδεχτούμε, η κατάσταση του ιταλικού χρέους δεν είναι βιώσιμη", με αποτέλεσμα ο Ιταλός ΥΠΟΙΚ να ανταπαντήσει ότι οι δηλώσεις αυτές ήταν "εκτός τόπου".
Το πρακτορείο αναφέρεται στη δήλωση του Ποτρογάλου πρωθυπουργού Πέδρο Κοέλιο που χαρακτήρισε το εκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ένα "παραμύθι για τα παιδιά", ενώ ο Τσίπρας κατηγόρησε Λισαβόνα και Μαδρίτη ότι υπονομεύουν τις διαπραγματεύσεις.
Αποστάσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ πήρε και ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, σημειώνει το Reuters, όταν παρουσιάζοντας το οικονομικό πρόγραμμα του σοσιαλιστικού κόμματος ξεκαθάρισε ότι θα εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις τις χώρας όσον αφορά το έλλειμμα και το χρέος.
Ακόμη και το άλλοτε “αδελφό κόμμα” του ΣΥΡΙΖΑ, οι Podemos στην Ισπανία έχουν σιωπηρά αποστασιοποιηθεί από το ελληνικό κόμμα, υποστηρίζει το πρακτορείο, επικαλούμενο τις δηλώσεις Ιγκλέσιας που αναγνώρισε ότι “οι δύσκολες διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους πιστωτές της έδειξαν ότι υπάρχουν περιορισμένες δυνατότητες να αλλάξει η οικονομική πολιτική στην Ευρώπη”.
Από τη στιγμή που οι σύμμαχοι του νότου έχουν χάσει τη συμπάθεια που έτρεφαν στην Ελλάδα, οι χώρες της Βαλτικής, που υπέμεναν σκληρή λιτότητα μετά την παγκόσμια κρίση του 2008, τη συμπαθούν ακόμη λιγότερο, καταλήγει το Reuters.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου