13.6.15

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΑΚΟ ΥΛΙΚΟ - Η Μεσσηνία του 1961

 Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ 1961 ΕΔΩ !

Επίσκεψη το 1961 στη Μεσσηνία!!!


Δυο φίλοι, ο Derek Wagon και ο John, απαθανάτισαν με τον φωτογραφικό φακό τους τη χώρα μας πριν από 55 χρόνια. Από αυτόν τον φωτογραφικό θησαυρό του ταξιδιού τους παρουσιάζουμε σήμερα δέκα φωτογραφίες από την Μεσσηνία και τα σχόλια που τις συνοδεύουν. Στις φωτογραφίες αυτές εκτός των άλλων βλέπουμε και πως ήταν ο  Ναός του Επικούρειου Απόλλωνα πριν καλυφθεί με την... προσωρινή (;) ακαλαίσθητη τέντα των τελευταίων δεκαετιών!!!

Ήταν όταν πήγαινα ακόμη στο κολλέγιο, πίσω στο 1961, που πέρασα περίπου έξι εβδομάδες ταξιδεύοντας στην Ελλάδα με έναν φίλο μου, τον Τζον. Ακολουθούσε κλασικές σπουδές και γνώριζε πολλά για το παρελθόν. Γνώριζε, επίσης, αρκετά νέα ελληνικά κάτι το οποίο ήταν ανεκτίμητο. Όσο για μένα… δεν γνώριζα τίποτε!
Περάσαμε το μεγαλύτερο μέρος των δύο πρώτων εβδομάδων στην Αθήνα και στα περίχωρα, μετά ταξιδεύοντας στην Πελοπόννησο και τέλος γυρίσαμε δύο εβδομάδες στα νησιά συμπεριλαμβανομένων της Ρόδου και της Κρήτης. Ήταν το καλύτερο πράγμα που είχα κάνει ποτέ.

Πύλος

Την επόμενη μέρα ταξιδέψαμε από τη Σπάρτη στη μοντέρνα πόλη της Πύλου, στον κόλπο του Ναυαρίνου. Βρίσκεται στη δυτική ακτή της Πελοποννήσου. 

Κοιτώντας νοτιοδυτικά της Πύλου και νότια της εισόδου του κόλπου.

Και κοιτώντας ανατολικά από το Νέο Κάστρο προς την Πύλο.

Το Νέο Κάστρο είναι ένα τούρκικο φρούριο πάνω από τη θάλασσα.

Και αυτό είναι το λιμάνι της Πύλου.

Κοντά είναι ο αρχαίος θολωτός τάφος στο παλάτι του Νέστορα βόρεια της Πύλου.



Βαλύρα

Από την Πύλο πήραμε ένα λεωφορείο για τη μοντέρνα Μεσσήνη και στη συνέχεια για το χωριό Μαυρομάτι, όπου εξερευνήσαμε την αρχαία Μεσσήνη και σκαρφαλώσαμε στο βουνό της Ιθώμης.
Το απόγευμα φτάσαμε στη Βαλύρα, όπου δεν είχε ξενοδοχεία ή καφετέριες.
Ήμασταν πολύ μακριά από την πεπατημένη και περιτριγυριστήκαμε από σχεδόν όλο το χωριό όταν φτάσαμε. Ένας αγρότης, ύστερα από μια διαδικασία διαπραγματεύσεων, ακατανόητη από εμάς, "κέρδισε" το δικαίωμα να μας φιλοξενήσει. Για να μπουν στα σπίτια τους ανέβαιναν σκάλες, γεγονός που υποδηλώνει ότι το ισόγειο ήταν στάβλος για τα ζώα. Το σπίτι ήταν πολύ καλά εξοπλισμένο και ήμασταν πολύ άνετα. Εκτός από το μαγείρεμα που γινόταν σε φωτιά με ξύλα –δεν υπήρχε ηλεκτρικό ρεύμα –ο φωτισμός θα ερχόταν σε τρεις μήνες.
Ύστερα από ένα πολύ καλό δείπνο, έναν καλό βραδινό ύπνο και πρωινό, προσπαθήσαμε να τους πληρώσουμε, αλλά δεν δέχτηκαν. Αυτό που μας ζήτησαν ήταν να τους βγάλουμε μια φωτογραφία και να τους τη στείλουμε –το οποίο και κάναμε φυσικά. 

Εδώ είναι η φωτογραφία:

Και αυτό είναι το σπίτι τους

Μετά από τόσα χρόνια –ευχαριστούμε!


Ναός Επικούρειου Απόλλωνα

Φτάσαμε με ταξί, στον Ναό του Επικούρειου Απόλλωνα στις Βάσσες, που χτίστηκε από τον ίδιο αρχιτέκτονα με τον Παρθενώνα της Αθήνας!

Τώρα ο ναός είναι καλυμμένος με μια άσπρη τέντα για να προστατεύονται τα ευρήματα από τα στοιχεία της φύσης. Γίνονται εργασίες συντήρησης υπό την επίβλεψη της επιτροπής του ναού. Ήμασταν αρκετά τυχεροί που τον βρήκαμε ξεσκέπαστο.



ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου