Για την τηλεφωνική συνομιλία Νίκου Αναστασιάδη και Ανγκελα Μέρκελ που αντήλλαξαν απόψεις επί του ζητήματος της διαπραγμάτευσης της Ελλάδος με τους θεσμούς, καθώς και για τις ενδεχόμενες επιπτώσεις στον ελληνικό λαό από τυχόν μη επίτευξη συμφωνίας, έχετε ήδη ενημερωθει. Βγήκε άλλωστε και γραπτή ανακοίνωση. Ωστόσο, είχαμε και παρασκήνιο. Η κυρία Μέρκελ σήκωσε το τηλέφωνο και ο Πρόεδρος της Κύπρου της είπε ότι τον παρακάλεσε ο Πρ. Παυλόπουλος να επικοινωνήσει μαζί της, ως διαμεσολαβητής, το πρώτο πράγμα που του είπε , σύμφωνα με το Βηματοδότη, ήταν: «Εχω και εγώ ψηφοφόρους στη Γερμανία και όχι μόνον ο κ. Τσίπρας και πρέπει να τους πείσω και εγώ».
Εν συνεχεία εξέφρασε παράπονα ότι η ίδια και μέλη της γερμανικής κυβέρνησης πέφτουν θύματα ύβρεων από την Ελλάδα και ότι αυτό πρέπει να σταματήσει ώστε να προχωρήσει ο διάλογος.
Ο κ. Αναστασιάδης προσπαθούσε να μεταφέρει τις ελληνικές απόψεις περί λιτότητας κ.τ.λ., άλλα η κυρία Μέρκελ τόνισε την ανάγκη μέσα σε έναν εποικοδομητικό διάλογο να υπάρξει το συντομότερο δυνατόν συμφωνία.