12.6.15

ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ: Η ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΥΠΟ ΔΙΩΓΜΟ-Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ

Η δημοτική φιλαρμονική Κυπαρισσίας βρίσκεται και αυτή τη φορά στο στόχαστρο του σχεδιασμού της δημοτικής αρχής για αλλαγές στην κατανομή των γραφείων του δημαρχιακού μεγάρου Τριφυλίας.
 Το γεγονός αυτό μου κατήγγειλαν δεκάδες γονείς ανήσυχοι για την πορεία των μουσικών σπουδών των παιδιών τους αλλά και για το μέλλον της ίδιας της ορχήστρας που παιανίζει από το 1906.Η φιλαρμονική Κυπαρισσίας στεγάζεται χρόνια τώρα σε χώρο του δημαρχείου ο οποίος μάλιστα έχει μονωθεί με χρήματα από το ΕΣΠΑ. Παράλληλα τη φετινή χρονιά παρελήφθησαν πάλι μέσω ΕΣΠΑ καινούρια μουσικά όργανα. 
Αποτελεί τον καλύτερο πρέσβη πολιτισμού για τη Τριφυλία ολόκληρη αφού έχει διακριθεί για την παρουσία της σε πλήθος εκδηλώσεων και αποτελεί ζηλευτό παράδειγμα φιλαρμονικής που ενώ στεγάζεται στην Πελοπόννησο θα μπορούσε άνετα να εδρεύει και να ανταγωνίζεται φιλαρμονικές των Ιονίων νήσων. Επιπλέον από τα σπλάγχνα της έχουν γεννηθεί μουσικά και βραβευτεί από κρατικά ωδεία μαθητές που σήμερα με υποτροφίες συνεχίζουν να διανθίζουν μουσικά σύνολα. 
Να σημειωθεί δε,ότι αποτελεί την τελευταία ανταποδοτική προσφορά του δήμου προς τους πολίτες.
Παρόλα αυτά δυστυχώς η δημοτική αρχή Τριφυλίας κάνει κάθε τι να αποδυναμώσει αυτό το προεξάρχον πολιτισμικό σύνολο. Έστειλε  τελεσίγραφο με το οποίο ζητά να εκκενωθεί ο χώρος του δημαρχείου άμεσα εως τις 20 Ιουνίου. 
Ενώ μάλιστα έγινε παραχώρηση τεσσάρων αιθουσών από το τεχνικό λύκειο για την στέγαση της Φιλαρμονικής ,εν τούτοις οι τοπικοί άρχοντες επιμένουν να μεταφερθεί στην περιοχή Μυρέικα στον άνω όροφο του παδικού σταθμού. Ωστόσο ο χώρος δεν έχει καμία σχέση με αυτόν του δημαρχείου και δε μπήκαν καν στον κόπο να τον διαμορφώσουν κατάλληλα. 
Το πρόβλημα όμως δεν είναι μόνο αυτό.Τα Μυρέικα απέχουν από την Κυπαρισσία περι τα 1200 μέτρα, απόσταση που οι μαθητές καλούνται να κάνουν με τα πόδια διασχίζοντας την εθνική οδό η οποία μολονότι διαμαρτύρομαι από την πρώτη στιγμή που εισήλθα στο δημοτικό συμβούλιο,δεν έχει ούτε πεζοδρόμια ούτε επαρκή φωτισμό. Ποιος γονέας θα αφήνει το παιδί του να περπατά εκεί μέσα στη Χειμωνιάτικη νύχτα? Ηδη κάποιοι πήραν απόφαση να σταματήσουν τα παιδιά τους. Η Φιλαρμονική πώς θα μετακινείται από εκεί ακόμα και για εκδηλώσεις της Κυπαρισσίας,όταν  ο δήμος δε διαθέτει καν λεωφορείο όπως έγινες της Αγίας Τριάδος όπου μεταφέρθηκε η φιλαρμονική σε πέντε δρομολόγια ή των αγίων Πάντων στους Αρμενιούς όπου οι μουσικοί ήρθαν με όχημα ιδιωτικού παιδικού σταθμού?
Αλήθεια, αναρωτιέμαι τόσα γραφεία και μάλιστα με μόνωση τι τα θέλουν στο δημαρχείο? Άκουσα πως διαμαρτυρήθηκε αντιδήμαρχος γιατί δεν έχει γραφείο. Τι να το κάνει? Μήπως να το μετατρέψει σε ρουσφετολόγικό  παραμάγαζο και να χρεώσει το δήμο κάμποσες χιλιάδες ευρώ σε τηλέφωνα?
 Με ποιο δικαίωμα πετάνε στο δρόμο κατι που φτιάχτηκε με αγώνα και το οποίο στηρίζει όλη η τοπική κοινωνία προκειμένου να στεγάσουν το νεοσουλτανισμό και τη ματαιοδοξία τους? 
Τελικά ποιο είναι το σχέδιο τους για αυτή την πόλη? 
Ποιο είναι το όραμά τους? 
Τι έχουν να πουν  τόσα χρόνια για το κτήριο της Εθνικής Τράπεζας το οποίο περιμένει να γίνει πνευματικό κέντρο? 
Τι έχουν να πουν για την αίθουσα –Αλέκος Παπαδόπουλος- που φθείρεται και δεν εχει καθαριστεί ποτέ?
 Όταν εν τέλει μιλάμε για στήριξη του πολιτισμού που αναφερόμαστε? 
Μόνο σε θυρεούς, σημαιούλες, πανηγυράκια και κοπή βασιλοπιττών? 
Η κοινωνία έχει ανάγκη από δράσεις με αποτέλεσμα. Προσωπικά θα στηρίξω την εύρυθμη λειτουργία της φιλαρμονικής και θεωρώ πως είναι υπόλογος στην τοπική μας κοινωνία όποιος μεταφέρει γραφείο σε χώρο οπου δόθηκαν χιλιάδες ευρώ για να ασπάζονται τα παιδιά όλων τις αρχές της μουσικής. Είναι ντροπή αυτό που γίνεται και μας προσβάλλει όλους.

Δημήτρης Κουτσούλης
Αντιπρόεδρος δημοτικού συμβουλίου Τριφυλίας

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου