20.6.15

ΜΕΣΣΗΝΙΑ -Εθελοντές ξανάχτισαν γκρεμισμένο ξωκλήσι στην κορυφή του Ταΰγετου


Στις 3 Μαΐου του 2015 τα μέλη του Ορειβατικού Συλλόγου Καλαμάτας, κατά την τελευταία τους ανάβαση στην κορυφή του Ταΰγετου, διαπίστωσαν πως το εκκλησάκι του προφήτη Ηλία, που βρίσκεται ακριβώς στα 2.407μ., κοντεύει ολοσχερώς να καταστραφεί. 
Το επόμενο βήμα τους ήταν ένα δημόσιο κάλεσμα σε καθέναν ικανό να βοηθήσει στην αναστήλωση του μοναδικού Αϊ - Λια, που είναι χτισμένος με ξερολιθιά και η παρουσία του εκεί χρονολογείται από τα τέλη του 19ου αιώνα.
Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο (13 - 14 Ιουνίου 2015) ένα «τσούρμο» εθελοντών έφθασε στα ψηλά του Ταΰγετου! 
Με τις συντονισμένες ενέργειες του ΕΟΣ Μεσσηνίας, το εξωκκλήσι στέκει και πάλι όρθιο, έτοιμο να υποδεχτεί τους προσκυνητές, που θα βρεθούν στην κορυφή του Ταΰγετου για την εορτή του προφήτη Ηλία (στις 20 Ιουλίου). 
Στην αποκατάσταση των ζημιών, που είχε υποστεί το εξωκκλήσι, καθοριστικά συνέδραμαν κάτοικοι της Τοπικής Κοινότητας Τσέρια της Δυτικής Μάνης. 
Από το καταφύγιο της Σπάρτης ―που για να το προσεγγίσεις χρειάζεται να οδηγείς περίπου δέκα χιλιόμετρα σε χωματόδρομο― χρειάζεσαι ακόμη 2 ώρες και 45' πεζοπορία για να φθάσεις στην κορυφή του Αϊ - Λια. 
"Το εκκλησάκι του πρ. Ηλία είναι για τον Ταΰγετο ό,τι οι 'Αγιοι Απόστολοι για την Καλαμάτα, ο Λευκός Πύργος για τη Θεσσαλονίκη, η Ακρόπολη και ο Παρθενώνας για την Αθήνα…", αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ιστοσελίδα του ΕΟΣ Μεσσηνίας. 
Ωστόσο, το εκκλησάκι του Αϊ-Λια στην κορυφή του Ταΰγετου, λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούν στα 2.407 μ., δεν έχει στέγη!  
Το πρώτο τέταρτο του 21ου αιώνα ο προφήτης Ηλίας του Ταΰγετου μπορεί να είναι ...άστεγος, όχι, όμως, και περιττός! Γιαυτό στις 20 Ιουλίου Λακωνία και Μεσσηνία ανταμώνουν στο υψηλότερο σημείο του Ταΰγετου, εκεί όπου στέκει και πάλι ολόρθο το ξωκκλήσι του προφήτη Ηλία. Η παράδοση θέλει εδώ να γίνονται αρραβώνες, βαπτίσεις ακόμα και γάμοι.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου