27.6.15

ΔΙΕΘΝΗ ΜΜΕ - ΜΙΛΑΝΕ ΓΙΑ ΤΙΤΑΝΙΚΟ !

Με σκληρούς χαρακτηρισμούς, όπως «τιτανικός» και ¨καταστροφή» υποδέχθηκαν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης την
απόφαση του πρωθυπουργού,(που απέσπασε την ομόφωνη γνώμη του υπουργικού συμβουλίου), να προχωρήσει στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Σύσσωμος ο διεθνής Τύπος δηλώνει αιφνιδιασμένος και κάνει λόγο για δραματική εξέλιξη στην ελληνική οικονομία που πνέει τα λοίσθια. Κατηγορούν μάλιστα τον Αλέξη Τσίπρα ότι δεν ολοκλήρωσε τις διαπραγματεύσεις αλλά «έστριψε στη γωνία».

Το ΒΒC σε έκτακτη είδηση επεσήμανε ότι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας, με διάγγελμά του στον ελληνικό λαό, ανακοίνωσε την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε δημοψήφισμα. Μάλιστα αφήνοντας αιχμές υπογράμμισε με νόημα ότι έδωσε «έτσι την απόφαση στον ελληνικό λαό».

Γερμανικός Τύπος: Ο Τσίπρας εκβιάζει την Ευρώπη

Εκτενή και επικριτικά είναι και τα δημοσιεύματα του γερμανικού τύπου.Η Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), με τίτλο «Ο Τσίπρας ανακοινώνει δημοψήφισμα για την πρόταση των δανειστών» και αναφέρει: «Κινητικότητα στην διαμάχη για το ελληνικό χρέος; Μπα… η ελληνική πλευρά απέρριψε πλήρως μια καινούργια πρόταση των δανειστών. Ο πρωθυπουργός επέλεξε για αυτό σκληρά λόγια – και ανακοίνωσε ότι θα αφήσει τον ελληνικό λαό να αποφασίσει».

Το περιοδικό «Der Spiegel» έχει τίτλο : «Ελληνική κρίση: ο Τσίπρας ανακοινώνει δημοψήφισμα για τις μεταρρυθμίσεις» και επισημαίνει: «Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θέλει να επικυρώσει ένα πιθανό πακέτο μεταρρυθμίσεων από τους Έλληνες ψηφοφόρους. Στις 5 Ιουλίου θα αποφασίσουν σε ένα δημοψήφισμα για το πρόγραμμα λιτότητας. Πολλοί υπουργοί θέλουν να ζητήσουν από τους Έλληνες να απορρίψουν το πακέτο. Για αυτό θα ζητήσει από τους δανειστές προθεσμία λίγων ημερών». Το περιοδικό αναφέρει ακόμη ότι πολλοί Έλληνες υπουργοί δήλωσαν στο Spiegel ότι θα ζητήσουν από τους ψηφοφόρους τους να ψηφίσουν κατά του πακέτου μεταρρυθμίσεων. «Θα ζητήσουμε από τους Έλληνες να πουν όχι στον εκβιασμό’, είπε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και κατέστησε υπεύθυνους ακραίους γερμανικούς κύκλους. Ακόμη πιο δραστικά εκφράστηκε ο αρχηγός του κυβερνητικού εταίρου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Καμμένος: Οι Έλληνες θα πουν όχι στην παράδοση της χώρας τους, όπως το έκαναν το 1940 εναντίον των Γερμανών».

Η εφημερίδα Bild έχει τον τίτλο :«Tώρα καταφεύγει η Ελλάδα στο ύστατο μέσο: Εκβιάζει την Ευρώπη! Με ένα δημοψήφισμα!» και προσθέτει: «Εκρηκτικό: το δημοψήφισμα θα γίνει μόλις το επόμενο Σαββατοκύριακο, στις 5 Ιουλίου. Αυτό σημαίνει, μόνο μετά την εκπνοή του β” πακέτου βοήθειας για την διάσωση της Ελλάδας! Με αυτό ο Τσίπρας κάνει άνω-κάτω όλο το έως τώρα χρονοδιάγραμμα. Διότι ήδη στην 1η Ιουλίου απειλείται η χώρα πολύ συγκεκριμένα με χρεοκοπία». Η εφημερίδα κάνει λόγο για εκβιασμό του πρωθυπουργού και τονίζει: «Αν οι δανειστές δεν δώσουν ως την Τρίτη νέα χρήματα, θα προκύψει αδυναμία πληρωμής. Τότε οι δανειστές θα χάσουν τουλάχιστον ένα μέρος των δανείων τους. Σε όρους για νέα χρηματοδότηση ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν θα συμφωνήσει – αφού θα μπορεί να παραπέμπει στο δημοψήφισμα. Στις χώρες του ευρώ, στο ΔΝΤ και στην ΕΚΤ απομένει άρα μόνο να δώσουν ως την Τρίτη νέα χρήματα ή να ρισκάρουν μια χρεοκοπία….». Σύμφωνα δε με την εφημερίδα, η ελληνική κυβέρνηση γνώριζε ότι οι δανειστές δεν επρόκειτο να συμφωνήσουν σε κούρεμα χρέους, άρα δεν θα μπορούσε να εξασφαλίσει την στήριξη του κόμματός του

Δραματικές εξελίξεις και capital control

Ο Αλέξης Τσίπρας στην πραγματικότητα ζητά από την Ελλάδα να εγκαταλείψει το ευρώ εκτιμά ο γνωστός αρθρογράφος του Reuters Χιούγκο Ντίξον. «Ακόμα και αν αυτή δεν είναι η ερώτηση σε αυτό θα καταλήξει» εκτιμά ο δημοσιογράφος.
«Ο Τσίπρας δεν ολοκλήρωσε καν τις διαπραγματεύσεις και «έστυψε» τις τελευταίες συναινέσεις. Υπήρχε ακόμα μια ημέρα» παρατηρεί ο αρθρογράφος και επισημαίνει ότι η Ελλάδα δεν θα είναι σε θέση να πληρώσει το ΔΝΤ την Τρίτη ενώ δεν θα υπάρξει και επέκταση του προγράμματος διάσωσης που εκπνέει την Τρίτη καθώς το δημοψήφισμα ακολουθεί. «Η ΕΚΤ είναι πολύ πιθανό να σταματήσει την έκτακτη ρευστότητα προς τις τράπεζες. Αν δεν επιβληθούν capital controls τη Δευτέρα πιθανόν να υπάρξει bank run» συμπληρώνει επιχειρώντας να περιγράψει τις επόμενες ημέρες.«Αν ο λαός, δε, ψηφίσει κατά του Τσίπρα τότε αυτός θα παραιτηθεί. Αλλά κανείς άλλος δεν μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση. Οπότε έρχονται δεύτερες εκλογές, ίσως και πολιτική παραλυσία» προειδοποιεί ο αρθρογράφος. Κατά τον ίδιο αν ο λαός υποστηρίξει τον Τσίπρα «δύσκολα θα υπάρξει άλλο αποτέλεσμα εκτός από την αποχώρηση από το ευρώ. Οι πιστωτές δεν θα υποχωρήσουν πολύ ή και καθόλου».«Αν ο λαός θέλει να παραμείνει στο ευρώ θα είναι πολύ δύσκολο μετά την χρεοκοπία και τα capital controls αλλά μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας μπορεί να σώσει τα πράγματα» προσθέτει ο Χιούγκο Ντίξον. Περιγράφοντας το Grexit γράφει ότι θα σημαίνει περισσότερη ανεργία, με δελτίο τα βασικά αγαθά, φτώχεια, μαζική υποτίμηση, αύξηση του πληθωρισμού.


Dow Jones Newswires: Ηρθε η ώρα για το Plan B – Η πρώτη αντίδραση θα είναι τα capital controls. Το δημοψήφισμα στην Ελλάδα σημαίνει πως το πακέτο διάσωσης των 245 δις. ευρώ προς την χώρα θα λήξει την Τρίτη, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Dow Jones Newswires. Όπως σημειώνει το πρακτορείο επικαλούμενο αξιωματούχους της ΕΕ, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συζητήσουν στο Eurogroup του Σαββάτου εναλλακτικές για περισσότερη βοήθεια διάσωσης προς την Ελλάδα περιλαμβανομένου και την επιβολή capital controls. «Οι Έλληνες θα ψηφίσουν επί μιας συμφωνίας που δεν είναι πια πάνω στο τραπέζι», δήλωσε χαρακτηριστικά ένας αξιωματούχος για να προσθέσει «Είναι ώρα για το Plan B». Τέλος άλλοι αξιωματούχοι επισημαίνουν πως η πρώτη αντίδραση στο δημοψήφισμα θα είναι τα capital controls.

Η Telegraph υπενθύμισε την υπόθεσης των Καννών το 2011.

Ο Πίτερ Σπίγκελ με άρθρο του στους Financial Times διερωτάται τι θα συμβεί με το Eurogroup του Σαββάτου, όπου η Ελλάδα θα λάμβανε τελεσίγραφο για συμφωνία. Παράλληλα, με την περιγραφή του διαγγέλματος του πρωθυπουργού ο αρθρογράφος αναφέρεται στην πυρετώδη κατάσταση που βρίσκεται η χώρα με τους πολίτες να σπεύδουν στα ATM για ανάληψη χρημάτων. Μεταφέροντας δήλωση Ευρωπαίου αξιωματούχου τονίζει: «Ηδη ξαναγράφαμε την πρόταση».

Το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg έχει πρώτο θέμα την απόφαση για δημοψήφισμα. Τονίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε εντολή από τους ψηφοφόρους του να ψηφίσει μια τέτοια συμφωνία. Σχολιάζει ότι την πρόταση των δανειστών που η Μέρκελ είδε ως γενναιόδωρη, ο Τσίπρας χαρακτήρισε ως «τελεσίγραφο» και «εκβιασμό». Αναλυτές υποστηρίζουν πως το δημοψήφισμα θα είναι εύκολο να κερδηθεί, εννοώντας υπέρ του ευρώ, αλλά μια τέτοια απόφαση προκαλεί ρίσκο στις τράπεζες, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει στην επιβολή capital control.

Η La Repubblica επισημαίνει ότι: Δραματική η μεταμεσονύκτια εξέλιξη του ελληνικού δράματος.

Ο Guardian μιλά για «δραματική κίνηση του Αλέξη Τσίπρα που βάζει στην »τσίτα» την Ευρώπη» και παραθέτει το διάγγελμα του.

Την άποψη του Παναγιώτη Λαφαζάνη φιλοξενούν οι New York Times, ο οποίος βγαίνοντας από το Μαξίμου, δήλωσε πως ο ελληνικός λαός θα ψηφίσει «όχι», και υπενθυμίζουν επίσης την υπόθεση των Καννών το 2011.

Ο Paul Mason από το Channel 4 υπογράμμισε σε τιτίβισμά του στο twitter

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου