7.7.15

Στις 13 Ιουλίου συζήτηση για την επέκταση του ΠΟΠ Καλαμάτα σε όλη την Μεσσηνία !

Την επέκταση της ονομασίας ελαιολάδου ΠΟΠ Καλαμάτας σε ολόκληρη τη Μεσσηνία προωθεί εκ νέου στην αρμόδια Ευρωπαϊκή Επιτροπή το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, την επόμενη Δευτέρα 13 Ιουλίου, μετά από αναβολή που πήρε στις 9 Ιουνίου.

 «Το θέμα εντάχθηκε, με ολοκληρωμένο φάκελο και θετική εισήγηση, προς συζήτηση στην ημερήσια διάταξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γεωργίας, που συνεδριάζει τη Δευτέρα 13 Ιουλίου 2015, και το αποτέλεσμα θα είναι αυτό που θέλουμε» δήλωσε ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων Χαράλαμπος Κασίμης.
Να σημειωθεί ότι στο φάκελο τροποποίησης του ΠΟΠ Καλαμάτας, που κατατέθηκε από την Ένωση Μεσσηνίας, περιλαμβάνονται και 13 χαρακτηριστικά ποιότητας (μεταξύ άλλων: η οξύτητα κάτω από 0,5, το φρουτώδες πάνω από 3, το πικρό και το πικάντικο πάνω από 2). Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει οι παραγωγοί και τα ελαιουργεία της ζώνης να αναβαθμίσουν τις προδιαγραφές τους.
«Η απόφαση της κυβέρνησης να εντάξει προς συζήτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Γεωργίας το θέμα της επέκτασης του ελαιολάδου ΠΟΠ Καλαμάτας σε ολόκληρη τη Μεσσηνία δικαιώνει διαχρονικά τους αγώνες των ελαιοπαραγωγών και όσων άλλων πάσχισαν για την επιτυχή έκβαση μιας τριαντάχρονης προσπάθειας» δήλωσε από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Υπέρ των Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών Προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης Θανάσης Μαυρούλης, ερωτηθείς για το θέμα, δήλωσε: «Χαιρετίζουμε την προσπάθεια. Το γεγονός ότι συζητείται το θέμα μας χαροποιεί, κι ελπίζουμε να κλείσει αυτή η υπόθεση. Ωστόσο, η αναμενόμενη έγκριση δεν ικανοποιεί πλήρως τους Μεσσήνιους, γιατί το υπουργείο Γεωργίας της εποχής δεν έκανε αποδεκτό το αίτημα, η συσκευασία του προϊόντος να γίνεται εντός της ζώνης παραγωγής. Θέλουμε να γίνει ένας ενιαίος φορέας μέσα στη γεωγραφική περιοχή, από την αλυσίδα των ίδιων των φορέων παραγωγής (καλλιεργητές, ελαιοτριβεία, εμφιαλωτές), με στόχο την προστασία του προϊόντος, σε συνεργασία και με τον Οργανισμό Πιστοποίησης. Διεκδικούμε την αναγνώριση αυτού του φορέα με βάση τον κανονισμό 1151/12 της ΕΕ».


πηγή

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου