8.7.15

ΟΛΟΣ Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ! ΞΕΚΑΘΑΡΟ ΜΗΝΥΜΑ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΣΕ ΤΣΙΠΡΑ ΓΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

Γράφει: Ο Αντώνης .Α. Αντωνόπουλος


Με τον  πρόεδρο της ελληνικής δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο συναντήθηκε ο πρωθυπουργός της χώρας Αλέξη Τσίπρα αμέσως μετα την επιστροφή του από τις βρυξέλλες .Κατα την συνάντηση  ο πρωθυπουργός ενημέρωσε το πρόεδρο για τις επαφες και συνομιλίες που ειχε ,με το τρίκα και την συζήτηση που εγινε στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.
Ο πρόεδρος της ελληνικής Δημοκρατίας κ.Παυλόπουλος επεσήμανε στον κ.Τσίπρα την σταση και τις θεσεις σημαντικων εταιρων προεξεχοντος της Γαλλίας,και ξεξαθαρησε στον πρωθυπουργό ότι μεχρι την Κυριακή η ελλάδα θα πρεπει να εχει ολοκληρωσει την συμφωνία και την παραμονή της στην ευρωζωνη.

Συγκεκριμένα ο διάλογος πρωθυπουργού και προέδρου εχει ως εξης:


ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Πρόεδρε, έσπευσα να σας ενημερώσω μόλις έφτασα. Κινούμαστε στα πλαίσια της εθνικής γραμμής που χαράχθηκε προχθές τη Δευτέρα στη σύσκεψη υπό την προεδρία σας. Χθες καταθέσαμε ακριβώς αυτό το πλαίσιο και στο Eurogroup και στη Σύνοδο των επικεφαλής των χωρών της Ευρωζώνης. 
Στα πλαίσια αυτά, σήμερα καταθέσαμε επίσημη πρόταση στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης για ένα πρόγραμμα στήριξης με επαρκή χρηματοδότηση για το μεσοπρόθεσμο διάστημα, και αύριο θα καταθέσουμε ανοιχτά τις προτάσεις μας με αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις προκειμένου να μπορέσουμε να φτάσουμε σε έναν -όπως τον έχουμε χαρακτηρίσει- έντιμο συμβιβασμό. Προϋπόθεση για αυτό είναι οι αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις από τη μια πλευρά. 
Από την άλλη, σαφείς δεσμεύσεις για επαρκή χρηματοδότηση αλλά και για την αναγκαία απομείωση του χρέους προκειμένου να έχουμε μια βιώσιμη λύση, μια οριστική έξοδο από την κρίση. Αυτός είναι ο στόχος μας, αυτή είναι η προσπάθειά μας. Πιστεύω ότι σε αυτή την προσπάθεια έχουμε τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού με το μέρος μας. 
Και είμαι στη διάθεσή σας για διαρκή ενημέρωση, αντιλαμβάνομαι πλήρως ότι την ευθύνη την έχει η κυβέρνηση αλλά νομίζω ότι η συνεννόηση με όλες τις πολιτικές δυνάμεις, και φυσικά στο ανώτατο πολιτειακό επίπεδο, είναι προϋπόθεση για να μπορέσουμε να πετύχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.


ΠΡΟΕΔΡΟΣ: « Κύριε Πρόεδρε, στην κρίσιμη σημερινή ημέρα υπάρχουν ορισμένα γεγονότα που έχουν βαρύνουσα σημασία. Το πρώτο είναι το ξεκαθάρισμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σ’ αυτό το λίκνο της Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας. 
Το ξεκαθάρισμα ότι και το δημοψήφισμα και η ετυμηγορία του Ελληνικού Λαού σε καμία περίπτωση δεν σήμαιναν ρήξη, αλλά επανέναρξη όλης αυτής της διαπραγματευτικής προσπάθειας που έχει έναν και μόνο στόχο: την αταλάντευτη παραμονή της Χώρας στην Ευρώπη και την Ευρωζώνη. Και υπάρχουν και δύο άλλα στοιχεία τα οποία αξίζει να σημειώσει κανείς: 
Τη θέση που έχουν πάρει συγκεκριμένοι άνθρωποι, όχι μόνο εδώ στην Ελλάδα, αλλά στον ευρωπαϊκό χώρο. Πρώτα από όλα η, για πολλοστή φορά τοποθέτηση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του κ. Τουσκ: Ότι η παρουσία της Ελλάδας στην Ευρώπη και την Ευρωζώνη αφορά, βεβαίως την Ελλάδα, αφορά όμως και την ίδια την Ευρώπη και την Ευρωζώνη. Γιατί οτιδήποτε θα έθιγε την ενότητα της Ευρωζώνης και, άρα, της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ήταν κάτι το οποίο θα είχε απρόβλεπτες επιπτώσεις.
 Αυτό είναι μία ειλικρινής τοποθέτηση, η οποία διαλύει οποιεσδήποτε συνωμοτικές –ας το πω έτσι- διαπιστώσεις ή διαθέσεις. Και το δεύτερο, το οποίο ίσως δεν είναι γνωστό, αφορά την καθοριστικής σημασίας παρέμβαση του Πρωθυπουργού της Γαλλίας, του Εμμανουέλ Βαλς, σήμερα στο Γαλλικό Κοινοβούλιο. 
Εκεί ο Εμμανουέλ Βαλς τόνισε δύο πράγματα: Όχι μόνο τη σημασία της Ελλάδας, την καθοριστική σημασία της Ελλάδας, στην Ευρώπη, και ότι η Γαλλία αρνείται οιαδήποτε εκδοχή Grexit. Αλλά το σημαντικό είναι ότι πήρε θέση πάνω στην αίτηση που έγινε σήμερα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, λέγοντας ότι είναι μια ισορροπημένη θέση που αποτελεί τη βάση για την έναρξη της όλης διαπραγμάτευσης.

Ας πάρουμε λοιπόν τη σημερινή ημέρα σαν την αρχή εκείνη που την Κυριακή θα κορυφωθεί με τη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα παραμένει αναπόσπαστο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης. Και θα σταθεί και εκείνη όρθια αλλά και θα συμβάλει γενικότερα στην πορεία της Ευρώπης σ’ αυτό το δύσκολο μέλλον που μας περιμένει.»
Αυριο το πρωϊ ο π΄ροεδρος της ελληνικής Δημοκρατίας θα συναντηθεί με τον π΄ρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Βαγγέλη Μεϊμαράκη.-

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου