17.7.15

Στις φλόγες Καρέας, Λακωνία, Εύβοια και Μαλακάσα - Πληροφορίες για ένα νεκρό

Στο «κόκκινο» όλη η χώρα, καθώς πύρινα μέτωπα μαίνονται σε πολλές περιοχές, με αποτέλεσμα να καίγονται σπίτια ενώ πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο και για ένα νεκρό.
Καίγονται σπίτια στον Καρέα
Μεγάλη φωτιά βρίσκεται σε εξέλιξη στον Υμηττό στο ύψος της περιοχής του Καρέα.
Η φωτιά ξέσπασε μεταξύ του νεκροταφείου του Βύρωνα και της Λεωφόρου Κατεχάκη και ξεκίνησε από χαμηλή βλάστηση στο τέρμα της οδού Κισσού.
Η πυρκαγιά μαίνεται σε κατοικημένη περιοχή. Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν καεί ένα σπίτι και μία ταβέρνα.
Οι πυροσβεστικές δυνάμεις ζήτησαν από τους κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ενώ για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκε η Μονή του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου από τις 40 καλόγριες.
ΕΚΤΑΚΤΟ: Στις φλόγες Καρέας, Λακωνία, Εύβοια και Μαλακάσα - Πληροφορίες για ένα νεκρό
Στην επιχείρηση κατάσβεσής της επιχειρούν πλέον 45 πυροσβέστες με 18 οχήματα, 3 πυροσβεστικά αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα.
Το έργο της Πυροσβεστικής δυσχεραίνουν ο δυνατός άνεμος και το γεγονός ότι υπάρχουν διάσπαρτες πολλές εστίες φωτιάς.
Για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκε σπίτι του «Χαμόγελου του Παιδιού», λόγω της αποπνικτικής ατμόσφαιρας που έχει δημιουργηθεί από τη φωτιά στον Υμηττό.
Τα 28 παιδιά και το προσωπικό του σπιτιού είναι καλά στην υγεία τους και έχουν μεταφερθεί σε άλλο σπίτι του εθελοντικού οργανισμού, στο Περιστέρι.
ΕΚΤΑΚΤΟ: Στις φλόγες Καρέας, Λακωνία, Εύβοια και Μαλακάσα - Πληροφορίες για ένα νεκρό
«Έπρεπε να εκκενώσουμε το σπίτι, λόγω του καπνού που υπήρχε. Επίσης, τα παιδιά αυτά έχουν βιώσει δύσκολες καταστάσεις στη ζωή τους και γι' αυτό η διαχείριση του φόβου είναι εξαιρετικά απαιτητική», επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του «Χαμόγελου του Παιδιού», Κώστας Γιαννόπουλος.
Όπως συμπλήρωσε ο ίδιος, οι κινητές μονάδες και η ομάδα διάσωσης του οργανισμού παραμένουν στην περιοχή, σε περίπτωση που χρειαστεί να συνδράμουν.
Τέσσερις ασθενείς που βρίσκονταν σε Μονάδα Χρονίων Παθήσεων της περιοχής του Καρέα, μεταφέρθηκαν με αναπνευστικά προβλήματα, λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς, στο νοσοκομείο Σωτηρία, το οποίο με εντολή του υπουργού Υγείας βρίσκεται σε ετοιμότητα.
ΕΚΤΑΚΤΟ: Στις φλόγες Καρέας, Λακωνία, Εύβοια και Μαλακάσα - Πληροφορίες για ένα νεκρό
Εξάλλου, ένας πυροσβέστης έχει επίσης μεταφερθεί με δυσφορία σε νοσοκομείο της Αττικής.
Εξοργισμένοι κάτοικοι κατά Λαφαζάνη
Αντιμέτωπος με την οργή των κατοίκων βρέθηκε ο Παναγιώτης  Λαφαζάνης που βρέθηκε στον Καρέα για να εξακριβώσει πως έχει η κατάσταση. «Τι ήρθατε να κάνετε; Τι ήρθατε εδω;», «Βγάλε το σακάκι και έλα βοήθα ρε», ήταν μερικά από τα όσα άκουσε ο κ. Λαφαζάνης την ώρα που είχε ξεκινήσει να κάνει δηλώσεις σε δημοσιογράφος.
ΕΚΤΑΚΤΟ: Στις φλόγες Καρέας, Λακωνία, Εύβοια και Μαλακάσα - Πληροφορίες για ένα νεκρό
«Κόλαση» και στη Λακωνία - Σώοι οι δύο πιλότοι του Καναντέρ
Ανεξέλεγκτη μαίνεται και η μεγάλη φωτιά που ξημερώματα σε οικόπεδο με χαμηλή βλάστηση στο Φαρακλό Λακωνίας, στο βουνό πάνω από τη Νεάπολη Βοιών. Λόγω των ισχυρών ανέμων η φωτιά έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις καίγοντας δασική έκταση με χαμηλή βλάστηση, ενώ ζημιές έχει προκαλέσει και δύο αγροικίες έχουν καεί.
Στη Λακωνία, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη η μεγάλη πυρκαγιά, μεταβαίνουν ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστος Σπίρτζης και ο γγ Δημόσιας Υγείας, Γιάννης Μπασκόζος.
Σώοι είναι οι δύο πιλότοι του καναντέρ που επιχειρούσε στην κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς στη Λακωνία. Το καναντέρ πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση κοντά στο Φαρακλό Λακωνίας. Τόσο ο κυβερνήτης όσο και ο συγκυβερνήτης του αεροσκάφους, όπως αναφέρουν διασταυρωμένες πληροφορίες,  είναι καλά στην υγεία τους. Οι δύο χειριστές μεταφέρθηκαν στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας  με ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας.
Πληροφορίες για ένα νεκρό
Σύμφωνα με τις αρχές, υπάρχει ένας νεκρός από τη φωτιά στη Λακωνία. Πρόκειται για 58χρονο τουρίστα σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία ο άτυχος άντρας μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας της Νεάπολης με αναπνευστικά προβλήματα από τον καπνό, λόγω της πυρκαγιάς που μαίνεται στην περιοχή και δυστυχώς εξέπνευσε. Επισήμως ως αιτία θανάτου αναφέρεται το έμφραγμα.
Εύβοια: Ανεξέλεγκτο μέτωπο και στην Εύβοια
Ανεξέλεγκτη μαίνεται η πυρκαγιά ανάμεσα στον Πισσώνα και την Αφράτη της Εύβοιας.
Πριν λίγο, οι φλόγες έφτασαν 20 μέτρα μακριά από τα σπίτια στο χωρίο Αφράτι και η πυροσβεστική με την αστυνομία εκκένωσαν σπίτια στην αρχή του χωριού προληπτικά και οι κάτοικοι έχουν μεταφερθεί σε άλλη περιοχή σε ασφαλές σημείο.
Σύμφωνα με το Δήμαρχο κ. Ψαθά η κατάσταση ειναι κρίσιμη μιας και το κυρίως μέτωπο της φωτιάς είναι πολύ μεγάλο και βρίσκεται κοντά στο χωριό Αφράτι σε απόσταση 600 μέτρων.
Στην περιοχή οι άνεμοι είναι πολύ ισχυροί και οι καπνοί έχουν καλύψει την ευρύτερη περιοχή και έχουν προκαλέσει τρόμο στους κατοίκους του χωριού Αφράτι.
Οι επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής προσπαθούν να δημιουργήσουν μια ζώνη προστασίας, αλλά οι φλόγες είναι ιδιαίτερα μεγάλες. Ηδη, στην περιοχή επιχειρούν πυροσβεστικές δυνάμεις απ' όλη την Κεντρική Ελλάδα, εθελοντές και οχήματα από το Δήμο Δισρφίων Μεσσαπίων, όπως και εναέρια μέσα για να βοηθήσουν στην κατάσβεση.
Στην περιοχή βρίσκονται ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής και μεταφέρονται και άλλες από την κεντρική Ελλάδα, τη Λαμία, την Λειβαδιά την 'Αμφισσα και το Καρπενήσι. Η πυρκαγιά μένεται ανεξέλεγκτη καθώς στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι.
Νέο μέτωπο στην Μαλακάσα
Η πυροσβεστική ειδοποιήθηκε και για νέα πυρκαγιά στην Μαλακάσα και ειδικότερα ανάμεσα σε Μαλακάσα και Ωρωπό στην περιοχή Μήλεσι.
Το κέντρο επιχειρήσεων της ΠΥ στέλνει δυνάμεις στην περιοχή, χωρίς, όμως, να έχει σαφή εικόνα για την κατάσταση της πυρκαγιάς.
Ο Τσίπρας στο Κέντρο Επιχειρήσεων
Αποχώρησε από το υπουργείο Εθνικής Αμύνης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αφού προηγουμένως ενημερώθηκε από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, για τις προσπάθειες κατάσβεσης των πυρκαγιών. Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός μετέβη στο Κέντρο Πολιτικής Προστασίας.
Ο πρωθυπουργός δήλωσε πως ενημερώθηκε για τις πυρκαγιές και συμπλήρωσε: «Δίνεται μια πολύ σοβαρή μάχη για να τεθούν σε έλεγχο οι φωτιές. Ζήτησα να συνδράμει και ο στρατός στη μάχη με τις φλόγες στον Καρέα με δύο σινούκ. Επιχειρούν πάνω από 70 οχήματα. Απογειώθηκαν από τη Θεσσαλονίκη άλλα δύο καναντέρ και από την Ελευσίνα δύο σινούκ. Ολες οι δυνάμεις βρίσκονται σε επιφυλακή. Σε Λακωνία και Αττική αλλά και σε 4 ακόμη σημεία στη χώρα. Χρειάζεται ψυχραιμία, χρειάζεται και η εθελοντική προσφορά εκεί που επιτρέπεται από την πυροσβεστική. Χρειάζεται προσπάθεια από όλες τις πλευρές. Ενημερώθηκα και για τους δύο πιλότους. Ειναι καλά στην υγεία τους. Επιχείρησαν αναγκαστική προσγείωση. Μεταφέρονται για πρώτες βοήθειες στο κοντινότερο νοσοκομείο. Θέλω να απευθυνθώ και στα ΜΜΕ χρειάζεται ψυχραιμία, έδωσα εντολή να γίνεται ενημέρωση από τον υπεύθυνο της πυροσβεστική ανά δύο ώρες. Εχει γίνει επίσημο αίτημα στον ευρωπαϊκό μηχανισμό για βοήθεια στη μάχη με τις φλόγες. Δεν έχουμε την εικόνα ότι υπάρχει άμεση ανάγκη συνδρομής. Χρειάζεται προσοχή και πώς θα εξελιχθούν τα καιρικά φαινόμενα τις επόμενες ώρες. Θα υπάρξει νέα σύσκεψη με τη συμμετοχή μου για να δούμε και το θέμα της πρόληψης γιατί με αυτά τα καιρικά φαινόμενα υπάρχει φόβος για νέες πυρκαγιές ή εμπρησμούς».

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου