4.7.15

ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΙΣ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΩΝ - ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΠΙΣΜΠΑΣ: «ΦΟΒΟΜΟΥΝ ΤΑ ΕΜΠΟΔΙΑ ΑΛΛΑ ΤΑ ΠΕΡΝΟΥΣΑ…

Του: Αντώνη Αντωνόπουλου
Real fm-pamesports.gr

Υπήρξε ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα του ελληνικού στίβου στα 60 μ-110μ με εμπόδια κατέχοντας επί μια δεκαετία και πλέον το πανελλήνιο ρεκόρ με 13.61,επιδοση που έκανε το 1989.Αθλητής υψηλών προδιαγραφών εκείνης της σπουδαίας φουρνιάς που έβγαλε ο κλασσικός αθλητισμός της χώρας μεταξύ άλλων, τον Κώστα Κουκοδήμο, τον Λάμπρο Παπακώστα, τον Γιώργο Παναγιωτόπουλο ,τον Δημήτρη Χατζόπουλο, την Νίκη Ξάνθου, την Νίκη Μπακογιάννη και αλλά αρκετά ταλαντούχα παιδιά.
Ο πυροσβέστης Στέλιος Μπίσμπας που πέρασε επί σειρά ετών από τις ακαδημίες της ΑΕΚ ως γυμναστής, γόνος πρωταθλητή των 100μ Γιώργου Μπίσμπα και γαμπρός του προπονητή ποδοσφαίρου Χρήστου Αρχοντίδη(Έχει δυο κόρες 12 και 10 ετών με την Ανέττα Αρχοντίδη αθλήτρια εθνικής ομάδας Χάντμπολ).
Ο Μπίσμπας  που είχε δικό του τρόπο να δείχνει και την σπουδαία αθλητική του στόφα, αλλά και τις διαφωνίες του για όσα συνέβαιναν στον ελληνικό αθλητισμό ,και σταμάτησε στα 28 του χρόνια .Παρ όλα αυτά άφησε το στίγμα του στο κλασικό αθλητισμό και ως προπονητής δουλεύοντας με μεράκι και αναδεικνύοντας σπουδαίους αθλητές.
Υπηρετεί στο ΑΣΑΕΔ που μαζί με τον διευθυντή του κέντρου πολύ μεγάλο αθλητή των μεγάλων αποστάσεων Σπύρο Ανδριόπουλο(Αντιπλοίαρχος),κάνουν εξαιρετική δουλειά για τις εθνικές ομάδες των ενόπλων δυνάμεων και των στρατεύσιμων πρωταθλητών.
 Με καφέ στο γραφείο του προϊσταμένου του (Ανδριόπουλου) και με το …πιστόλι στο …κρόταφο που λέει ο λόγος γιατί αποφεύγει να μιλάει όπως ο διάβολος το λιβάνι ο Μπίσμας απαντά στις ερωτήσεις του pamesports. gr και στέλνει επίκαιρο μήνυμα  με θετική ενέργεια σε όλους τους Έλληνες και τις ελληνίδες σχετικά με τα εμπόδια της καθημερινότητας μας, στις δύσκολες στιγμές που περνάμε ως χώρα.
-Τι σε εμπόδισε να πετύχεις παραπάνω πράγματα στη καριέρα σου; Γιατί σταμάτησες νωρίς…
-ΣΜ: «Τίποτα. Όταν σταμάτησα είχα δηλώσει ότι έφτασα πολύ κοντά στο όριο μου. Ο τρόπος, η φιλοσοφία και η στάση ζωής που έχω εγώ για τον αθλητισμό με οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι είχα κλείσει τον κύκλο των όσων εκτίμησα εγώ ότι θα μπορούσα να δώσω. Διέκρινα και εκτίμησα ότι δεν θα έκανα σε παγκόσμιο επίπεδο μεγάλες διαφορές και έτσι στα 28 αποφάσισα να τερματίσω και να ασχοληθώ με την προπονητική»
-Το ίδιο συνέβη και με τον Μπίσμπα προπονητή στην εθνική ομάδα στίβου;
-ΣΜ:« Όσον αφορά την προπονητική όχι. Στη προπονητική είχα πολύ όρεξη και σταμάτησα όταν σκέφτηκα ότι θα είχα περισσότερα να προσφέρω σαν τεχνικός στην ομοσπονδία βλέποντας τα πράγματα πιο επιτελικά. Ως προπονητής στο ΣΕΓΑΣ νομίζω ότι έφτασα σε πολύ υψηλό επίπεδο, οι αθλητές μου πήγαν παρά πολύ καλά ,είχαμε παρά πολλές επιτυχίες .Ένοιωσα ότι έπρεπε να προχωρήσω ως τεχνικός στην ομοσπονδία.»
-Καμιά σχέση ο αθλητισμός που έζησες την δεκαετία του 90 και αυτός του σήμερα σε όλα τα επίπεδα έτσι;
-ΣΜ:«Ο Αθλητισμός που έζησα εγώ πέρασε διάφορα στάδια .Η γενιά μου βρήκε τον στίβο και τον αθλητισμό πολύ χαμηλά, μετά δόθηκε πολύ μεγάλη ώθηση για συγκεκριμένους λόγους που όλοι εμείς οι μεγαλύτεροι θυμόμαστε, πέσανε πολλά χρήματα στον αθλητισμό ,από τα οποία το μικρότερο κατά πολύ μέρος τους έφτασε σε αθλητές και αθλήτριες. Τα ψίχουλα πήραν οι αθλητές από το οικονομικό οργασμό εκείνης της 20ετίας.»
-Χρησιμοποιήθηκε ο αθλητισμός ως εργαλείο πολιτικής προπαγάνδας. Αυτό εννοείς;
-ΣΜ: «Ακριβώς, αυτό εξ άλλου γίνεται από την αρχαιότητα ,δεν το ανακάλυψαν την δεκαετία του 1990 και 2000.Τον αθλητισμό τον εκμεταλλεύτηκαν τα καθεστώτα και οι πολιτικές πάντα. Το ίδιο θα γίνει και στο μέλλος είναι ταυτισμένη αυτή η νοοτροπία με την κοινωνία μας.»
-Τι έγινε λοιπόν τότε;
-ΣΜ: «Βρήκαμε αυτή τη μέτρια κατάσταση τότε την ανεβάσαμε ,με την επόμενη γενιά να βρίσκει τον ελληνικό αθλητισμό στα πούπουλα και αυτό λειτούργησε ως ντεζαβαντάζ, γιατί όταν άρχισαν να δυσκολεύουν τα πράγματα δεν είχαν την δυνατότητα να αντέξουν την πίεση. Τώρα δεν υπάρχει μεγάλο περιθώριο για πρωταθλητισμό για αυτό και έχουμε στραφεί σε ένα ιδιότυπο μαζικό αθλητισμό με αποσπασματικά δείγματα πρωταθλητισμού .
Έρχομαι σε δύσκολη θέση αλλά το λέω ευθέως δεν μου αρέσει αυτό που γίνεται. Είναι μια κατάσταση χωρίς υπόβαθρο ,και σχέδιο. Κυνηγούν επιδόσεις, κυνηγούν προπονητές να κάνουν προπόνηση, συμβαίνουν πολλά που δεν συνάδουν με την ορθολογική αντίληψη περί αθλητισμού»
-Παρ όλα αυτά σήμερα που η Ελλάδα σέρνεται δαπανώνται 49 εκ. ευρώ για τον αθλητισμό. Η δομή των ομοσπονδιών ίδια όπως τότε που το χρήμα έρεε ρείθρου όπως η βροχή…
-ΣΜ: «Άσε πόσες ομοσπονδίες έχουμε ,πόσα σωματεία έχουμε ,τι κάνουν αυτά τα σωματεία και γιατί τα έχουμε. Μια αθλητική ομοσπονδία στις εκλογές απόλυτα δημοκρατικά αναδεικνύουν διοικήσεις στις περισσότερες περιπτώσεις με ποσοστά 80-90%.Ποιός Στάλιν  τώρα τι λες. Αυτό το μεταφράζω σε πολιτική και το έχω δει σε συγκεκριμένα καθεστώτα, τύπου βόρειας Κορέας ,Μακαρίτη Τσαουσέσκου κλπ. Δεν θέλω να το κρίνω παραπάνω αλλά μου προκαλεί μια εντύπωση αυτό. Με προκαλεί αυτό» Ο Μπίσμπας παίρνει ανάσα χαλαρώνει και με τον δικό του ιδιότυπο τρόπο συνεχίζει την …αξιολόγηση αυτής της δημοκρατικής διαδικασίας που διέπει τα διοικητικά του ελληνικού αθλητισμού «Υπάρχει μια ξεχωριστή ποιότητα ανθρώπων. Ο Πολιτικός κόσμος αναγνωρίζει την ξεχωριστή αυτή ποιότητα διαμορφώνοντας μια τέτοια δομή που δεν επιτρέπει αλλαγές!!!»
-Ο ΣΕΓΑΣ που είναι ο βασικός κορμός του ελληνικού αθλητισμού ,θα μπορέσει να επανακάμψει; Να ξεπεράσει την κρίση;
Σ.Μ:«Ο ΣΕΓΑΣ έχει αθλητές και αθλήτριες υψηλού επιπέδου και δεν πρόκειται ποτέ να σταματήσει να έχει τέτοιους αθλητές, γιατί ο στίβος είναι συνυφασμένος με το ανθρώπινο DNA και παγκοσμίως το πρώτο πράγμα που θα κάνει ένα παιδί αν το βάλλεις σε ένα στάδιο είναι να τρέξει, να πηδήξει πιο μακριά κλπ. Όσο για τον ΣΕΓΑΣ που με ρωτάς πως μπορεί να μεγαλουργήσει δεν ξέρω. Το 2005 έχω την τελευταία εικόνα που επιχείρησα να συνεργαστώ τότε .Με ενοχλούσε τότε γιατί συζητήσεις γύρω από τον αθλητισμό και νοοτροπίες που τα άκουγα παιδί το 1985 ,τα ίδια άκουγα στην ομοσπονδία το 2005!!!Είναι φοβερό, αν πας σε μια αποστολή στίβου στο ξενοδοχείο και καθίσεις στο λόμπυ παραγόντων, προπονητών και αθλητών θα πάθεις ,είναι Ντεζαβού φοβερό… Νομίζεις ότι είσαι στο 1985 και όχι στο 2015…»
Ο ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΥΚΟΔΗΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΠΙΣΜΠΑ
 Για αρκετά χρόνια στις αποστολές της εθνικής ομάδας στίβου σε διεθνείς διοργανώσεις μοιράστηκαν πέρα από τις αγωνίες τους και το ίδιο δωμάτιο. Μέχρι σήμερα διατηρούν μια δυνατή και ειλικρινή φιλιά. Ο Ολυμπιονίκης του μήκους στη Βαρκελώνη και βουλευτής Πιερίας της ΝΔ. Κώστας Κουκοδήμος είπε για τον Στέλιο Μπίσμπα «Ως αθλητής ήταν από τους κορυφαίους εμποδιστές της χώρας που τίμησαν την φανέλα της εθνικής ομάδας στίβου. Εκτιμώ ότι είχε πολύ μεγάλες δυνατότητες να προσφέρει περισσότερα. Ως άνθρωπος είναι από τα καλύτερα παιδιά που γνώρισα στον αθλητισμό και είναι τιμή μου που μέχρι σήμερα παραμένει στενός μου φίλος…»
Γιατί δεν έχουν αξιοποιηθεί μεγάλα ονόματα του ελληνικού αθλητισμού, όχι μόνο του στίβου;
-Σ.Μ: «Η ευθύνη είναι αμφίπλευρη κατά την γνώμη μου η ευθύνη. Δεν φταίει μόνο η μια πλευρά αλλά και οι αθλητές. Πρέπει να δείξουν και οι αθλητές το ανάλογο ενδιαφέρον για να υπάρξει ουσιαστική αξιοποίηση αθλητών και αθλητριών»
-Παρά την ανέχεια, η διαχρονικότητα του αθλητισμού ως αντίδοτο στους κινδύνους υφίσταται;
ΣΜ: «Ούτε λόγος να γίνεται. Εγώ είχα ως πρότυπο τον μεγάλο Γιώργο Παπαβασιλείου (Τεράστιος αθλητής στα εμπόδια με πολύ μεγάλες νίκες την δεκαετία του 1950)και τον φέρνω ως παράδειγμα και στα νέα παιδιά. Και θα σας πω κάτι που είναι επίκαιρο με τα τόσα εμπόδια που καλούνται να περάσουν οι Έλληνες και ελληνίδες. Εγώ τα εμπόδια τα φοβόμουν. Περισσότερο όμως φοβόμουν να μην τα περάσω. Αυτό μου έδινε τρομακτική δύναμη, τόσο μεγάλη που όταν έφτανα στον αγώνα δεν τα έβλεπα καν. Υπάρχουν εμπόδια τα φοβόμαστε ,είναι φυσικό και ανθρώπινο αυτό, αλλά η αντίδραση μας μέσα στο φόβο όταν είναι συγκροτημένη ,τότε τα ξεπερνάμε όλα.»
-Διάδοχος εδώ και  κάποια χρόνια ο Κώστας Δουβαλίδης…
ΣΜ: «Ναι ένας αθλητής που ήταν φως-φαναρι ότι θα καταρρίψει το ρεκόρ μου μετά από είκοσι χρόνια, το είπα και στον ίδιο. Θεωρώ ότι ακόμη και τώρα μετά από πολλές επιτυχίες που έχει κάνει, έχει δυνατότητες για μεγαλύτερα πράγματα .Είναι αθλητής επιπέδου του 13.20.»
-Και μετά τον Δουβαλίδη τι έρχεται από πίσω;
ΣΜ: «Τίποτα .Εδώ και χρόνια η ομοσπονδία ποτέ δεν έχει δει τον δεύτερο αθλητή η τον τρίτο. Αν κατέβουμε  με όλους τους αθλητές μας σε διεθνείς αγώνες θα συνειδητοποιήσουμε και το επίπεδο μας. Τι μου λέει όταν η Ρεντούμη είναι μέσα στις καλύτερες αθλήτριες και μπαίνει στους τελικούς ,όταν η Γαλλία μπαίνει σε πέντε προκριματικές σειρές και εμείς έχουμε έξι αθλήτριες. Τι να το κάνω όταν η δεύτερη η τρίτη ελληνίδα κάνει 9 δευτερόλεπτα; Το επίπεδο της χώρας δεν φαίνεται μόνο από την κορυφή.»
-Πως βλέπεις την Ελλάδα τα επόμενα χρόνια;
ΣΜ: «Δύσκολα, αλλά μέσα από αυτές τις αντιξοότητες ο έλληνας αντλεί δυνάμεις και δίνει την μάχη του, και τότε τα εμπόδια ξεπερνιούνται. Στον αθλητισμό ,ειδικά σήμερα με ενοχλεί (Κάτι που γίνεται χρόνια βέβαια)που τα παιδάκια θα πρέπει να πληρώσουν έστω και ένα ευρώ για να κάνουν αθλητισμό. Όταν ο συχωρεμένος ο πατέρας μου με πήγε στον Εθνικό Γυμναστικό Σύλλογο δεν πλήρωνε κάτι.»
-Δεν είναι οξύμωρο ο λαός να πλήρωσε δις ευρώ για τους Ολυμπιακούς αγώνες και οι αθλητικές εγκαταστάσεις να σκουριάζουν ,να μην αξιοποιούνται ;
ΣΜ: «Είχα την τύχη να πάω σε Ολυμπιάδες .Αυτή την χλιδή που έζησα εδώ δεν την έζησα πουθενά. Σε κάθε περίπτωση δεν αξιοποιήσαμε αυτό το τεράστιο γεγονός που έγινε εδώ, και νομίζω ότι αυτή τη γιορτή την πληρώσαμε πανάκριβα .Δεν πίστευα ποτέ ότι θα ξεστόμιζα τέτοιο πράγμα, αλλά το λέω ,καλύτερα να μην περνάμε τους Ολυμπιακούς αγώνες. Κέρδος θα είχαμε… Εκ του αποτελέσματος τόσα χρόνια μετά εκεί καταλήγω. Πριν τους Ολυμπιακούς όποιος μου έλεγε κάτι τέτοιο ήταν ο μεγαλύτερος εχθρός μου ,έκανα ομηρικούς καυγάδες για αυτό. Ως …προίκα μόνο η ανάμνηση έμεινε.»
- Διετέλεσες και γυμναστής της ΑΕΚ;
ΣΜ: «Ναι ,για αρκετά χρόνια στις ακαδημίες και για λίγο στη μεγάλη ομάδα .Θα ήθελα να ευχηθώ καλή επιτυχία στην επάνοδο της στη μεγάλη κατηγορία ,να πορευτεί με σύνεση και να μη ξαναπεράσει ανάλογες περιπέτειες ,διαπρέποντας με επιτυχίες όπως αξίζει στην ιστορία και στο κόσμο της…»
-Δείχνεις αποστασιοποιημένος από τον αθλητισμό ,γιατί;
ΣΜ: «Η φαινομενική αποστασιοποίηση μου είναι αποτέλεσμα της αγάπης μου και της καθημερινής αγωνίας μου για τον αθλητισμό. Και αυτό που κάνουμε εδώ στο ΑΣΑΕΔ με αγάπη και μεράκι για τον αθλητισμό γίνεται. Και ήμαστε υπερήφανοι για αυτό.»
Ο ΣΠΥΡΟΣ ΑΔΡΙΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΠΙΣΜΠΑ
Διευθυντής του ΑΣΑΕΔ είναι ο Αντιπλοίαρχος  και  μαραθωνοδρόμος Σπύρος Αδριόπουλος. Ένας αθλητής με πολύ σπουδαίες διακρίσεις και ο τελευταίος των μοΪκανών θα έλεγα στις μεγάλες αποστάσεις.
Ο Αδριόπουλος μιλάει για τον Μπίσμπα  που πέρα από την σχέση προϊστάμενου και υφιστάμενου συνδετικοί κρίκοι είναι η ισχυρή φιλία τους και η αγάπη για τον αθλητισμό «Ο Μπίσμπας είναι από τους καλύτερους μου φίλους, άξιος συνεργάτης και από τους πιο ηθικούς και ακέραιους χαρακτήρες που έχω γνωρίσει. θα μπορούσε να προσφέρει περισσότερα και ως αθλητής και ως προπονητής.
Είναι τιμή μου και χαρά μου που έχω τον Στέλιο και τα αλλά παιδιά στο ΑΣΑΕΔ. Προσπαθούμε την γνώση και την αγάπη μας να την προσφέρουμε καθημερινά στον στρατιωτικό αθλητισμό. Έχουμε διεθνείς αγώνες στο τέλος του Καλοκαιριού και με την στήριξη της ιεραρχίας μας θα αγωνιστούμε για να πετύχουμε το καλύτερο.»
Όταν έγραφα την γνώμη του Αδριόπουλου για τον Μπίσμπα, ο πυροσβέστης είχε φύγει ήδη από το γραφείο του διευθυντή του. Είχε πάει να ανοίξει τα γραφεία για να μου δείξει την πολύ σπουδαία δουλειά που έχουν κάνει στους παλιούς ξενώνες του ΟΑΚΑ ,όπου στεγάζεται  πλέον  αξιοπρεπώς το ΑΣΑΕΔ. Δουλειά που θα την αναδείξουμε σε μια άλλη ευκαιρία σύντομα μέσα από το pamesports.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου