16.7.15

ΜΕΘΩΝΗ - Πανηγυρικός εσπερινός στο νησάκι Αγία Μαρίνα

 Αργά σήμερα το απόγευμα τελέσθηκε Εσπερινός στον οποίο παραβρέθησαν φίλοι του πανέμορφου νησιού καθώς και ο δήμαρχος Πύλου - Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης 

Η ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ 

Στα νότια της  Σαπιέντζας, ανάμεσα σ' αυτήν και τη Σχίζα, βρίσκεται το γραφικό νησάκι της Αγίας Μαρίνας ή Αµαργιανής. Ιστορικά το νησί αναφέρεται µε το όνομα Πράσινο στις γραπτές οδηγίες του Τάγματος των Ιωαννίνων Ιπποτών για τον Chastelain, απεσταλμένο διαπραγματευτή µε την ελληνική κυβέρνηση, το 1823.
Τότε έγινε µία μηχανορραφία για την παραχώρηση των Οινουσσών στο Τάγµα, μετά από την εξαπάτηση της τότε προσωρινής επαναστατικής κυβέρνησης του Μαυροκορδάτου από το Γάλλο "φιλέλληνα", απότακτο πλοίαρχο Philippe Jourdain:

... " ... να γιατί θα πρέπει να επιδιωχθεί η άμεση παραχώρηση των νήσων Σαπιέντζα, που αποτελούνται από τρεις βράχους η νησίδες αλλά έχουν δύο καλά λιμάνια, το καλύτερο στη Σαπιέντζα και το δεύτερο στη Καβρέρα (Σχίζα). Ο μεσαίος βράχος ονομάζεται Πράσινο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως λαιμοκαθαρτήριο ... " ...
Η Αγία Μαρίνα μαζί µε τη Σαπιέντζα είχαν χρησιμοποιηθεί ως "λοιμοκαθαρτήρια" από τους Βενετούς της Αρµάδας του Morosini, πριν 145 χρόνια από τότε, το 1687. Η επιλογή τους στηρίχθηκε στο εξαιρετικό και υγιεινό κλίμα των νησιών, αλλά και στη γειτνίαση µε τη Μεθώνη. Το νησί έχει πυκνή χαμηλή βλάστηση, όπως και τα άλλα νησιά, και στο ψηλότερο σημείο του, κοντά σε πεύκα και αγριελιές είναι ευδιάκριτο το εκκλησάκι της Αγίας Μαρίνας, που έδωσε και το όνομα στο νησί.
Δίπλα στο σημερινό, διακρίνονται ακόμη τα λείψανα του παλαιότερου μικρού ναού. Η άποψη που είχε διατυπωθεί παλιότερα, ότι δηλαδή το νησί είχε κατοικηθεί στην α' βενετοκρατία, είναι αβάσιμη, κυρίως λόγω της έλλειψης  νερού αλλά και ασφάλειας. Εδώ είχε αναπτυχθεί παλιότερα αποικία κουνελιών και ήταν ένας τόπος εύκολου κυνηγιού για τους κατοίκους της απέναντι ακτής.
Στη γιορτή της Αγίας Μαρίνας, στις 17 Ιουλίου, πολλά καΐκια, βάρκες και άλλα σκάφη δένουν στο μικρό τσιμεντένιο µόλο, στην αμμουδιά που βρίσκεται στα ανατολικά, και οι προσκυνητές κατανυκτικά συμμετέχουν στη λειτουργία. Εκτός από την αμμουδιά κοντά στο µόλο, οι ακτές του νησιού είναι βραχώδεις και βαθαίνουν ομαλά. 
Η κατάδυση γύρω από το μικρό νησί μένει αξέχαστη, αφού εδώ σχηματίζονται εντυπωσιακοί βυθοί µε αρκετά ψάρια.

Πηγή : Απόσπαμα απο Μεθώνη  ( ΓΙΑΝΝΗΣ Α.ΜΠΙΡΗΣ , ΑΘΗΝΑ 2005 )

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου