1.7.15

«Ψήνεται» νέο μνημόνιο με σκληρούς όρους - Νέο Eurogroup σήμερα στις 12.30


«Ψήνεται» νέο μνημόνιο με σκληρούς όρους: Eurogroup την Τετάρτη στις 12.30

Ολοκληρώθηκε ύστερα από μία ώρα η έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup για την Ελλάδα, στην οποία τέθηκε προς συζήτηση η νέα ελληνική πρόταση, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι νέα τηλεδιάσκεψη θα πραγματοποιηθεί αύριο. Σύμφωνα με τον Γ. Ντάισελμπλουμ, η νέα συνεδρίαση του Eurogroup θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 12.30 το μεσημέρη αφού η Αθήνα δεσμεύθηκε να στείλει τις νέες προτάσεις της. Κύκλοι του επικεφαλής του Eurogroup τόνιζαν πάντως ότι η νέα συμφωνάι θα περιλαμβάνει «σκληρά μέτρα».
Το Eurogroup θα πραγματοποιήσει νέα τηλεδιάσκεψη σημερα στις 12:30 (ώρα Ελλάδας) για να συζητήσει σχετικά με την ελληνική κρίση, γνωστοποίησε ο πρόεδρός του Γερούν Ντάισελμπλουμ με ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.
"[Η] τηλεδιάσκεψη του Eurogroup ορίστηκε για την Τετάρτη στις 11:30 [ώρα Βελγίου] για να συζητηθεί η κατάσταση [όσον αφορά την] Ελλάδα", έγραψε ο Ντάισελμπλουμ από τη Χάγη όπου βρίσκεται.
Πρόσθεσε ότι ως μέλος της ευρωζώνης και της ΕΕ, η Ελλάδα είναι ευπρόσδεκτη να ζητήσει ένα νέο πρόγραμμα, το οποίο όμως θα συνοδεύεται από όρους.
"Υπάρχει μια μεγάλη διαδικασία που θα πρέπει να λάβει χώρα. Στο μεταξύ η κατάσταση στην Ελλάδα, για την οικονομία της, για τις ελληνικές τράπεζες, έχει επιδεινωθεί δυστυχώς ακόμη περισσότερο, έτσι αυτός είναι ένας δύσκολος δρόμος που θα πρέπει να μελετηθεί".
Ο Ντάισελμπλουμ συμπλήρωσε ότι το όποιο νέο πρόγραμμα μπορεί να περιέχει ακόμη πιο σκληρούς όρους από το προηγούμενο. Σε κάθε περίπτωση, επέμεινε, δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία για ένα νέο πρόγραμμα πριν οι Έλληνες ψηφίσουν στο δημοψήφισμα της Κυριακής και ώσπου να αλλάξει η συμπεριφορά της ελληνικής κυβέρνησης.
"Αυτό που μπορεί να αλλάξει είναι η πολιτική στάση της ελληνικής κυβέρνησης που οδήγησε σε αυτή την ατυχή κατάσταση", είπε.
Σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων που επικαλείται το Reuters η κυβέρνηση φέρεται διατεθιμένη να ακυρώσει το δημοψήφισμα ή να συστήσει «ναι» απέναντι στην προοπτική συμφωνίας.
Οπως μεταδίδει και τo Reuters, επικαλούμενο Ευρωπαίο αξιωματούχο, η νέα πρόταση της Αθήνας ήταν «πιο κοντά» στην τελευταία πρόταση των θεσμών.
Περισσότερο «φως» έριξε ο Φινλανδός ΥΠΟΙΚ, Α. Στουμπ, τονίζοντας ότι αναφορικά με τα τρία αιτήματα της ελληνικής κυβέρνησης, απόψε η ανταπόκριση ήταν «όχι» σε παράταση του προγράμμτος που λήγει και σε «κούρεμα» του χρέους και «ναι» στην πρόταση για νέο πρόγραμμα.
Ολες οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το αίτημα παράτασης της Αθήνας δεν έγινε αποδεκτό και ότι το θέμα που συζητείται πλέον είναι η ελληνική πρόταση για νέα συμφωνία με τον ESM, τη στιγμή που το υφιστάμενο πρόγραμμα θεωρείται πρακτικά λήξαν.
Η Αθήνα φέρεται πρόθυμη να καταθέσει αύριο δεσμευτικές προτάσεις, ενώ όλες οι πληροφορίες από Βρυξέλλες κάνουν λόγο για οργασμό διεργασιών με στόχο την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης για άρση του αδιεξόδου.
Νωρίτερα, αίσθηση προκάλε στις Βρυξέλλες δήλωση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος μιλώντας σε δημοσιογράφους είπε ότι στην Αθήνα συμβαίνουν σημαντικά πράγματα για τα οποία δεν είχατε προετοιμαστεί και δεν είχατε προβλέψει στα άρθρα σας.
Αποχώρησε μάλιστα εσπευσμένα από εκδήλωση, αρνούμενος να δώσει περαιτέρω εξηγήσεις.
Θετικά βλέπει τις εξελίξεις μετά την κατάθεση της ελληνικής πρότασης ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, σημειώνοντας παράλληλα ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός πρέπει να μετακινηθεί από τη θέση που βρίσκεται σήμερα.
«Ο Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε και μας είπε τι ζητάει αλλά όχι τι προτίθεται να δώσει», είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε:
«Εάν ο Αλέξης Τσίπρας κινηθεί σε μια άλλη κατεύθυνση, για παράδειγμα να υποστηρίξει ένα “ναι” στο δημοψήφισμα, θα έχουμε σίγουρα μια τελείως διαφορετική κατάσταση από την Κυριακή το βράδυ. Πάντα υπάρχουν επιλογές όταν κινούμαστε στη σωστή κατεύθυνση».

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου