Την πολιορκούσε από τα 13της, ο κατά 17 χρόνια μεγαλύτερος οικογενειακός φίλος, την απήγαγε στα 16της και ζήτησαν δικαστική άδεια για να παντρευτούν καθώς ήταν ανήλικη, όμως οι δικαστές όχι μόνο δεν άναψαν το πράσινο φως, αλλά του απαγόρευσαν να την πλησιάζει, να την τριγυρίζει και να της τηλεφωνεί, ενώ τον προειδοποίησαν ότι κάθε προσπάθεια παρενόχλησής της θα του στοιχίζει 3.000 ευρώ και 5μήνη φυλάκιση.

Πρόκειται για μια ιστορία που εξελίχθηκε εν έτει 2015 σε χωριό της Αχαΐας και αναμοχλεύει μνήμες του θρυλικού έρωτα του Μιμίκου και της Μαίρης.

Ο 33χρόνος κτηνοτρόφος διατηρούσε φιλικές σχέσεις με την οικογένεια της ανήλικης και επισκεπτόταν συχνά τον πατέρα της ο οποίος και αυτός ήταν στον ίδιο επαγγελματικό χώρο. Ο πατέρας της ανήλικης γνώριζε τον 33χρόνο από μικρό παιδί. Μάλιστα πολλές φορές ο υποψήφιος γαμπρός τον βοηθούσε σε κτηνοτροφικές και αγροτικές εργασίες.

Έτσι, τον Αύγουστο του 2011, δηλαδή όταν ήταν 13 χρονών η ανήλικη μαθήτρια δημιούργησαν ερωτική -μη ολοκληρωμένη- σχέση, όπως και οι δύο κατέθεσαν στις δικαστικές αρχές.

Ο έρωτας όμως φούντωνε με την πάροδο του χρόνου ενώ εν τω μεταξύ ολοκλήρωσαν πλέον τις ερωτικές τους σχέσεις. Η  κλειστή κοινωνία που έμεναν δεν άφηνε πολλά περιθώρια να ζήσουν ελεύθερα τον έρωτά τους.

Οι γονείς της δεν συναινούσαν στο γάμο αυτό. Ο πατέρας της διαφωνούσε λόγω της 17 ετών διαφοράς που είχε με τον 33χρόνο και το χαρακτήρα του, καθώς όπως έλεγε είχε έρθει σε σύγκρουση με τα αδέλφια του για κληρονομικές διαφορές. Εξάλλου, ο πατέρας της επιθυμούσε η κόρη του να σπουδάσει και να «έχει μια καλύτερη ζωή». Από την πλευρά της, η μητέρα της ανήλικης έλεγε ότι ήταν μια αντίδραση της εφηβείας και ότι η μικρή «δεν είναι καταλαγιασμένη».

Αντίθετα, η 13χρόνη κατέθεσε ότι δεν επιθυμεί να σπουδάσει και θέλει να παντρευτεί και να κάνει πολλά παιδιά. «Προς το παρόν δεν θέλω να σπουδάσω, στο μέλλον δεν ξέρω. Αν παντρευτώ θα συνεχίσω το σχολείο». Μέσα σε αυτό το κλίμα, ένα βράδυ η 16χρόνη δεν επέστρεψε στο πατρικό της. Την είχε απαγάγει εκούσια (με τη θέλησή της) ο 33χρόνος κτηνοτρόφος και τις μεσονύκτιες ώρες (2 π.μ.) κατέφυγαν σε ξενοδοχείο του Πειραιά. Κάθε δύο μέρες άλλαζαν ξενοδοχείο για να μην τους βρουν, καθώς η Αστυνομία αναζητούσε τον 33χρόνο μετά από αυτεπάγγελτη μήνυση που είχε κατατεθεί σε βάρος του.

Κάτω από αυτές τις συγκυρίες το ζευγάρι υπέβαλε δικαστικό αίτημα για να του χορηγηθεί άδεια γάμου, καθώς η μαθήτρια δεν είχε συμπληρώσει το 18ο έτος. Η Δικαιοσύνη απέρριψε το αίτημα του ζευγαριού να σύρει το χορό του Ησαΐα. Οι δικαστές αποφάνθηκαν ότι η ανήλικη μαθήτρια «στερείται ωριμότητας για να λάβει κρίσιμες αποφάσεις και να κάνει επιλογές που θα επηρεάσουν το μέλλον και την εξέλιξή της». Δεν παρέλειψαν να επισημάνουν οι δικαστές ότι η αίτηση για να της επιτραπεί να παντρευτεί «δεν ελήφθη κατόπιν ωρίμου σκέψεως, αλλά υπό συνθήκες ψυχολογικής φόρτισης».

Ο 33χρόνος, σύμφωνα με τους δικαστές, «παρά την ηλικία του, αδυνατεί να ενεργήσει με σύνεση και ασκεί κακή επιρροή στην ανήλικη και την εξέλιξη της». Ο κτηνοτρόφος «εκμεταλλεύθηκε το νεαρό της ηλικίας της και την ανωριμότητά της και την έπεισε να συνάψει ερωτική σχέση μαζί του από την ηλικία των 13 μόλις ετών, πιέζοντάς τη να έρχεται σε επαφή μαζί του είτε διά ζώσης είτε τηλεφωνικά, με αποτέλεσμα να την αποπροσανατολίζει από το βασικό της στόχο να αποφοιτήσει από το Λύκειο και να συνεχίσει τις σπουδές της», υπογραμμίζεται στη δικαστική απόφαση.

Δεν πείσθηκαν οι δικαστές ότι υπήρχε «μακρά ολοκληρωμένη σχέση» και έκρινε τελικά ότι «δεν είναι προς το συμφέρον της ανήλικης η τέλεση του γάμου πριν τη συμπληρωση του 18ου έτους της ηλικίας της».

Δύο εβδομάδες από την ημέρα της απαγωγής και με το φόβο της εκκρεμούς μήνυσης κατά του 33χρόνου για εκούσια απαγωγή, ξαφνικά ένα πρωί, η 16χρόνη εμφανίστηκε στο Λύκειο για να παρακολουθήσει τα μαθήματά της. Έκτοτε, η ανήλικη παρέμεινε στο πατρικό της, αλλά άρχισαν οι οικογενειακές αψιμαχίες, ενώ ο 33χρόνος συνέχισε να την πιέζει να συνεχίσουν τις σχέσεις τους.

Οι γονείς αναγκάστηκαν να τη στείλουν στο θείο της στην Αθήνα για να συνεχίσει το Λύκειο, αλλά και εκεί οι τηλεφωνικές  πιέσεις του 33χρόνου συνεχίστηκαν.

Προ του αδιεξόδου αυτού, αλλά και του ενδεχόμενου να υπάρξει και δεύτερη απαγωγή, οι γονείς ζήτησαν την προστασία της Δικαιοσύνης, η οποία απαγόρευσε στον 33χρονο:
1) Να την πλησιάζει
2) Να την προσεγγίζει στο σχολείο της, στο σπίτι που μένει στην Αθήνα και το πατρικό της
3) Να επικοινωνεί μαζί της, είτε ο ίδιος είτε μέσω άλλων προσώπων, διά τηλεφώνου, μηνυμάτων SMS, ηλεκτρονικών μηνυμάτων ή μηνυμάτων σε ιστοσελίδες.

Μάλιστα, για κάθε μια από τις παραβάσεις τις απαγορευτικής αυτής λίστας, αυτόματα μεταφράζεται σε χρηματική ποινή 3.000 ευρώ και φυλάκιση 5 μηνών.


protothema.gr