7.7.15

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΥΛΟΥ-ΝΕΣΤΟΡΟΣ ΒΡΑΒΕΥΕΙ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ST LOUIS ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΤΗΣ ΙΚΛΑΙΝΑΣ

Τα μέλη της αρχαιολογικής αποστολής του Πανεπιστημίου Μισσούρι-St Louis με επικεφαλής τον καθηγητή και ακαδημαϊκό κ. Μιχαήλ Κοσμόπουλο βράβευσε ο Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος κ. Δημήτριος Καφαντάρης, για τις ανασκαφές που διενεργούνται  στην Ίκλαινα τα τελευταία χρόνια, σε μια σεμνή τελετή που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων της ξενοδοχειακής μονάδας Karalis City, στην Πύλο, το απόγευμα του Σαββάτου, την 4η Ιουλίου 2015.

Στην τελετή απονομής οι καλεσμένοι είχαν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν ελληνική παραδοσιακή κουζίνα και να απολαύσουν παραδοσιακούς χορούς από το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου Ξενία Καλαμάτας.

Ο Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος σε αναγνώριση του ερευνητικού έργου εξέφρασε τις ευχαριστίες του, υπογραμμίζοντας ότι η σημαντική συμβολή των ερευνητών στην ανακάλυψη τόσο σημαντικών στοιχείων του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού είναι ένας αδιαμφισβήτητος λόγος για να γραφτούν και αυτοί οι άνθρωποι στην ιστορία, ενώ τους ευχαρίστησε πολύ για την προσπάθεια  και για την επιμονή που έδειξαν.

Από την πλευρά του ο κ. Κοσμόπουλος δήλωσε πως το ανασκαφικό έργο της ομάδας αποκαλύπτει καινούργια κομμάτια της ιστορίας της Πύλου ταξιδεύοντάς μας 3.500 χρόνια πίσω, σε μια εποχή όπου υπήρχε εξαιρετικά υψηλός πολιτισμός. Σε ένα έργο τέτοιου βεληνεκούς όπως αυτό η βοήθεια του Δημάρχου Πύλου-Νέστορος υπήρξε καταλυτική όλον τον καιρό των εργασιών, γι αυτό και τον ευχαριστούμε θερμά.

Η αρχαιότερη πινακίδα της Ευρώπης
Το καλοκαίρι του 2010 ανακαλύφθηκε στην Ίκλαινα κομμάτι πινακίδας πρώιμης γραμμικής Β’, το οποίο χρονολογείται γύρω στο 1400 πΧ., φανερώνοντας την ύπαρξη κρατικής γραφειοκρατίας πριν από 3.400 χρόνια. Η πινακίδα αυτή θεωρείται ως η αρχαιότερη πινακίδα γραμμικής Β’ στην Ευρώπη και ανατρέπει τα  έως τώρα δεδομένα σχετικά με τη χρονολόγηση των πρώιμων μυκηναϊκών κρατών και την έκταση της μυκηναϊκής γραφειοκρατίας.

Στην περιοχή έχουν ανακαλυφθεί σημαντικά αρχαιολογικά υπολείμματα της Εποχής του Χαλκού (περίπου 1600-1100 π.Χ.) μέσω των ανασκαφών και της επιφανειακής έρευνας, τα οποία δείχνουν ότι κατά την πρώιμη μυκηναϊκή περίοδο η Ίκλαινα είχε ανάκτορο και ήταν πρωτεύουσα ανεξάρτητου κρατιδίου, πριν καταληφθεί από τον ηγεμόνα του Ανακτόρου του Νέστορα και μετατραπεί σε σημαντικό βιοτεχνικό κέντρο.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου