20.8.15

Μπλοκαρισμένοι στα σύνορα Ελλάδας - Σκοπίων 1.500 μετανάστες

Μπλοκαρισμένοι στα σύνορα με την ΠΓΔΜ, αναγκασμένοι να κοιμούνται κάτω από τον καυτό ήλιο, χωρίς στοιχειώδεις συνθήκες υγιεινής, είναι τις τελευταίες ώρες περισσότεροι από 1.500 πρόσφυγες και μετανάστες που περιμένουν στωικά στην ουδέτερη ζώνη, έξω από την Ειδομένη Κιλκίς, για να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την κεντρική Ευρώπη.
Από το μεσημέρι της Τετάρτης, η διέλευση έχει μπλοκάρει, καθώς η αστυνομία της γειτονικής χώρας έχει σταματήσει να διοχετεύει σε τακτά χρονικά διαστήματα τους πρόσφυγες προκειμένου να αποσυμφορήσει τον σταθμό της Γευγελής.
«Θέλουμε να φύγουμε, δεν αντέχουμε άλλο», φώναζαν οι συγκεντρωμένοι, οι οποίοι προχώρησαν μάλιστα και σε ολιγόλεπτο αποκλεισμό της σιδηροδρομικής γραμμής σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Ξαπλωμένοι κάτω από τα δέντρα και αναζητώντας την ελάχιστη σκιά, κατέκλυσαν τις δύο καντίνες ιδιωτών που στήθηκαν στο σημείο και κάνουν «χρυσές δουλειές».

«Νερό, τσάι, καφέ και σάντουιτς με κοτόπουλο αγοράζουν κυρίως», δήλωσε στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο ο ιδιοκτήτης της μίας καντίνας, ενώ φρούτα - κυρίως ροδάκινα - πουλάει μία γυναίκα που έχει στήσει έναν αυτοσχέδιο πάγκο. Αλληλέγγυοι στους πρόσφυγες στέκονται εδώ και μήνες, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και εθελοντές, οι οποίοι προσπαθούν να βελτιώσουν τις συνθήκες, παρέχοντας μικρογεύματα, νερά και πρώτες βοήθειες σε τραυματισμούς, που αφορούν κυρίως ταλαιπωρημένα μέλη από το πολύ περπάτημα και ιώσεις σε παιδιά.
Καταγγελίες για έλλειψη συνεννόησης κεντρικών και τοπικών αρχών
Η τοπική αυτοδιοίκηση καλείται να αντεπεξέλθει στις αυξημένες ανάγκες των μεταναστευτικών ροών, καταγγέλλοντας, ωστόσο, ότι δεν υπάρχει καμία συνεννόηση με την κεντρική εξουσία.

Με αφορμή, μάλιστα, τον αρχικό σχεδιασμό για την έλευση του πλοίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και τη μεταφορά των 2.500 μεταναστών στα σύνορα, ο δήμαρχος Παιονίας Χρήστος Γκουντενούδης συγκάλεσε νωρίτερα εντός της ημέρας έκτακτη σύσκεψη, παρουσία του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα, του προέδρου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Κεντρικής Μακεδονίας Λάζαρου Κυρίζογλου, άλλων συναρμόδιων φορέων και ΜΚΟ. Μετά το πέρας της σύσκεψης, εξέδωσαν ψήφισμα το οποίο θα αποστείλουν στον Πρωθυπουργό και όλα τα αρμόδια υπουργεία, ζητώντας από την Πολιτεία και τις αρμόδιες Κεντρικές Αρχές «να έχουν πλήρη και άμεση ενημέρωση για τα μεταναστευτικά ρεύματα, με επαρκή διάχυση πληροφοριών, ώστε ο κάθε φορέας από την πλευρά του να μπορεί να προσφύγει σε ενέργειες και να πάρει τα απαραίτητα μέτρα για την υποδοχή των προσφύγων».

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου