5.8.15

ΑΝΤΑΜΩΜΑ των Μεσσήνιων όλου του κόσμου στη Πανσέληνο της 29ης Αυγούστου 2015, στην Αρχαία Μεσσήνη


Η σκυτάλη της αντάμωσης στην Ελλάδα με τον «Μύθο και Πολιτισμό» περνά στους Μεσσήνιους όλου του κόσμου. 
Στην Πανσέληνο της 29ης Αυγούστου 2015, στην Αρχαία Μεσσήνη
Πρόκειται για τη δεύτερη «Συνάντηση του Μύθου με τον Πολιτισμό» (Myth and Culture Meeting Points), μετά από αυτή που πραγματοποιήθηκε κάτω από το ολόγιομο φεγγάρι της 31ης Ιουλίου, στο Ψυχρό του Οροπεδίου Λασιθίου Κρήτης, όπου αντάμωσε, φέτος για πρώτη φορά, ο απανταχού της Γης κρητικός Ελληνισμός.
Οι «Συναντήσεις του Μύθου με τον Πολιτισμό» είναι πολυεπίπεδες εκδηλώσεις της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού (ΓΓΑΕ) του υπουργείου Εξωτερικών υπό την διοργάνωση και τον συντονισμό του αναπληρωτή γενικού διευθυντή Δημήτρη Πλευράκη. Έρεισμα αλλά και κίνητρο της πρωτοβουλίας των εκδηλώσεων αποτέλεσαν, όπως είπε ο κ. Πλευράκης «δύο πυλώνες πολιτικής σκέψης. Από τη μία πλευρά εκείνος της παραγωγής αρχών της Ελληνικής Δημοκρατίας και φιλοσοφίας και μεταλαμπάδευσής τους στον κόσμο μέσω της Ελληνικής Διασποράς σε εποχές πολιτικής μισαλλοδοξίας και οικονομικού προτεσταντισμού. Από την άλλη πλευρά εκείνος της οικονομικής ανάπτυξης μέσω της αξιοποίησης του φυσικού πλούτου και των Ελληνικών αξιών που γέννησαν τον Ελληνικό τρόπο ζωής, ο οποίος στηρίζεται στην χρήση και όχι στην κατάχρηση, είτε εννοιών είτε φυσικών πόρων».
Στο «αντάμωμα» της Κρήτης, σε σκηνικό μινωϊκής τελετουργίας, με έντονες τις επιδράσεις της κρητικής ορεινής παράδοσης, στους πρόποδες του ιερού βουνού της Δίκτης, κάτω από το μυθικό σπήλαιο όπου γεννήθηκε και ανατράφηκε ο Δίας, το Δικταίο Άντρο, έγινε η ονοματοδοσία της πλατείας, η οποία συμβολικά πήρε το όνομα "Ευρώπη".
Τα αποκαλυπτήρια της πλάκας με το νέο όνομα της "Πλατείας Ευρώπης" στις επίσημες γλώσσες του ΟΗΕ και στη Μινωϊκή γραφή, έκανε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, παρουσία του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Τόσκα, της αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου Πελαγίας Πετράκη, του δημάρχου Ηρακλείου και προέδρου των δημάρχων Κρήτης Βασίλη Λαμπρινού, των προέδρων της Ομοσπονδίας Κρητικών Συλλόγων της Γερμανίας και των Απανταχού Κρητικών Γιάννη Επιτροπάκη και Μανώλη Βεληβασάκη.
«Όποιος έρθει εδώ στο οροπέδιο για πρώτη φορά» δήλωσε ο κ. Κοτζιάς «θα νοιώσει τη συγκίνηση που ένοιωσα εγώ, ιδιαίτερα έχοντας πανσέληνο και αναλογίζοντας το πόσο είναι ανόητοι εκείνοι που μιλούν για Grexit, όταν η Ευρώπη γεννήθηκε εδώ, όταν η Ευρώπη ερωτεύθηκε εδώ. Η Ευρώπη είναι η κληρονομιά μας και αυτός εδώ ο όμορφος τόπος πρέπει να αναδειχθεί ευρωπαϊκά και εγώ θα βοηθήσω».

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου