14.8.15

Δείτε ζωντανά τη συζήτηση - Με την αυγούλα η ψηφοφορία για το Μνημόνιο 3

Εντάσεις και στην Ολομέλεια μετά τα όσα προηγήθηκαν- Τσακαλώτος : " Πρέπει να πάμε στο Εurogroup με τη συμφωνία ψηφισμένη. Αλλιώς πάμε σε δόση-γέφυρα" - «Θέλω να ζητήσω συγγνώμη για την πλάνη μου, όταν είπα ότι αυτή η Βουλή δεν θα ψηφίσει μνημόνιο»είπε η Ζωή-

Λίγα λεπτά μετά τις 2.00 τα ξημερώματα ξεκίνησε τις εργασίες της η Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο σχετικά με την συμφωνία χρηματοδότησης της χώρας.
Η συζήτηση επί της ουσίας ξεκίνησε τελικά μετά τις 3:30 τα ξημερώματα, με τον κύριο Τσακαλώτο να παίρνει πρώτος το λόγο και αμέσως να.. ανάβει τα αίματα με την αξιωματική αντιπολίτευση, ενώ το λόγο πήρε και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, που σε έντονο ύφος ζήτησε από τον υπουργό να μην προκαλεί.
Νωρίτερα, η Ολομέλεια είχε αποφασίσει η συζήτηση να ολοκληρωθεί στις 7 το πρωί, αφού μιλήσουν οι εισηγητές των κομμάτων, δύο από τους συναρμόδιους υπουργούς και οι πολιτικοί αρχηγοί. Υιοθετήθηκε έτσι η πρόταση Φίλη, ενώ απορρίφθηκε εκείνη της Ζωής Κωνσταντοπούλου που αρχικά ζήτησε να διεξαχθεί δεκάωρη συζήτηση, ώστε να μιλήσουν και όσοι βουλευτές επιθυμούσαν. Την ώρα εκείνη, ούσα ακόμα στην έδρα της Προέδρου, η κυρία Κωνσταντοπούλου είχε ένα σύντομο διάλογο με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, στον οποίο ακούστηκε να λέει «πρώτη φορά συμβαίνει αυτό», ενώ αμέσως μετά είπε από μικροφώνου: «Θέλω να ζητήσω συγγνώμη για την πλάνη μου, όταν είπα ότι αυτή η Βουλή δεν θα ψηφίσει μνημόνιο». Ακολούθως κατέβηκε από την έδρα, πήρε τη θέση της ο κύριος Μητρόπουλος και η συζήτηση ξεκίνησε.
Την απόφαση για τη μεταμεσονύχτια σύγκληση της Ολομέλειας έλαβε η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, απορρίπτωντας με δεύτερη ψηφοφορία την πρόταση της Προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου να συνεδριάσει η Ολομέλεια  το πρωί και να διεξαχθεί συζήτηση 10 ωρών.

Τσακαλώτος: Τα πράγματα είναι απλά. Ψηφίζουμε ή δάνειο-γέφυρα

Στην σύντομη εναρκτήρια τοποθέτησή του στη διάρκεια της συνεδρίασης της Ολομέλειας της Βουλής για το τρίτο μνημόνιο, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε ότι την Παρασκευή η κυβέρνηση θα πρέπει να πάει στο Eurogroup με ψηφισμένη την συμφωνία και τις τροπολογίες.

«Τα πράγματα είναι απλά. Στις 16:00 υπάρχει Eurogroup. Εκεί η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να πάει με ψηφισμένα τα προαπαιτούμενα, με ψηφισμένη την δανειακή σύμβαση» σημείωσε ο κ. Τσακαλώτος.
«Εάν δεν υπάρχουν αυτά, μαζί με τις τροπολογίες, δεν θα υπάρχει απόφαση από το Eurogroup και θα πάμε στη διαδικασία του δανείου-γέφυρα. Εάν πάμε χωρίς ψηφισμένα μέτρα, όπως έχω εγώ συμφωνήσει, τότε το πρώτο Κοινοβούλιο, εκείνο της Φινλανδίας θα απορρίψει τη συμφωνία και θα ξεκινήσει διαδικασία δανείου γέφυρα» σημείωσε.

Φίλης: Να συμπεριληφθούν οι τροπολογίες
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ν.Φίλης ανέφερε πως ο ΣΥΡΙΖΑ συμφωνεί με την πρόταση της κυβέρνησης για τη διαδικασία του κατεπείγοντος διότι εκτιμά ότι χρειάζεται η συμφωνία ώστε να υπάρξει επανεκκίνηση της οικονομίας και ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Σχετικά με το θέμα της εξουσιοδότησης προς τον υπουργό Οικονομικών που τέθηκε στην Διάσκεψη των προέδρων ο κ. Φίλης ανέφερε πως ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά πως τέτοιου είδους αποφάσεις, όπως η συμφωνία με τους εταίρους, πρέπει να λαμβάνεται από την Βουλή.
Για τις τροπολογίες ο κ. Φίλης ανέφερε πως πρέπει να συμπεριληφθούν στο νομοσχέδιο και να γίνει ενιαία συζήτηση.

Κυρ. Μητσοτάκης: Η διαδικασία δεν τιμά τη Βουλή

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αν και επεσήμανε ότι αντιλαμβάνεται το επείγον της διαδικασίες τόνισε ότι η όλη διαδικαστική εικίονα δεν τιμά τη Βουλή και ότι ευθύνες για την κατάσταση αυτή έχει ο Πρωθυπουργός και η Πρόεδρος της Βουλής.

Θεοχάρης: Προκαλεί θλίψη το θέατρο που παρακολουθούμε

Παρακολουθούμε ένα θέατρο που προκαλεί θλίψη στον ελληνικό λαό, τόνισε ο εκπρόσωπος του «Ποταμιού»που έκανε λόγο για μεθοδεύσεις τόσο από την πλευρά της κυβέρνησης στην οποίαμ καταλόγισε ανικανότητα, όσο και από την πλευρά της Προέδρου της Βουλής.  Τάχθηκε υπέρ της συζήτησης των τροπολογιών και τόνισε ότι η Βουκλή πρέπει να δώσει τα όπλα που χρειάζεται στον υπουργό Οικονομικώ
Εκπλήξεις σχετικά με την ψήφιση ή όχι της συμφωνίας κυβέρνησης-θεσμών δεν αναμένονται, όμως τόσο η ψηφοφορία όσο και η συνεδρίαση θα έχουν ιδιαίτερα ενδιαφέρον. Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες στην ομιλία του ο Σταύρος Θεοδωράκης αναμένεται να ανακοινώσει την πρόταση μομφής κατά της Ζωής Κωνσταντοπούλου, που έγινε στόχος για τους βουλευτές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του Ποταμιού αλλά και... συντρόφων της, μερικοί εκ των οποίων αναμένεται να υπογράφουν την πρόταση μομφής.
Και βέβαια με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η ψηφοφορία. Η κυβέρνηση θέτει ως στόχο να εξασφαλίσει την θετική ψήφο 120 εκ των 162 βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ώστε να μπορεί να σταθεί έστω ως κυβέρνηση μειοψηφίας. Σε διαφορετική περίπτωση δρομολογούνται εξελίξεις άμεσα. Μάλιστα, ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν θα πρέπει να θεωρείται απίθανο καθώς εκείνοι που έχουν καταψηφίσει στις ψηφοφορίες για τα προαπαιτούμενα έφταναν τους 39. Οι 4 ψήφοι που χωρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ από την απώλεια της -όποιας- δεδηλωμένης, δεν είναι δα και τόσες πολλές.
Αντίστοιχο ενδιαφέρον αυτή την φορά θα έχει και η ψήφος των βουλευτών της ΝΔ, με δεδομένο το γεγονός πως πολλοί εντός της συνεδρίασης της ΚΟ εκφράστηκαν υπέρ της αποχής. Χαρακτηριστικό του κλίματος μάλιστα, είναι ότι κύκλοι της ΝΔ, αναγκάστηκαν να παρέμβουν με διαρροές και μετά την συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, γεγονός που δείχνει φόβο διαρροών.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου