13.8.15

Κομμάτια και θρύψαλα ο ΣΥΡΙΖΑ

Αφετηρία ραγδαίων εξελίξεων η αποψινή νύχτα στη Βουλή

Ο κ. Λαφαζάνης «οριστικοποιεί την από καιρό ειλημμένη απόφασή του να διαλέξει ξεχωριστό δρόμο» αναφέρει το Μαξίμου και τον κατηγορεί ότι θέλει «δραχμή με μνημόνιο»Αφετηρία ραγδαίων εξελίξεων η αποψινή νύχτα στη Βουλή


Ντόμινο πολιτικών εξελίξεων στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ που μπορεί να καταλήξει ως τις πρόωρες κάλπες αναμένεται να κινήσει η αποψινή συζήτηση και το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλής για το τρίτο Μνημόνιο που έφερε ο πρωθυπουργός σε ρήξη με ένα μεγάλο κορμό στελεχών όχι μόνο της Αριστερής Πλατφόρμας του Παναγιώτη Λαφαζάνη.
Κοντά στα ξημερώματα εκτιμάται ότι θα τελειώσει άλλη μια εξαντλητική διαδικασία στην ολομέλεια της Βουλής και θα αρχίσει το οριστικό ξεκαθάρισμα λογαριασμών και πολιτικών δεσμών. 
Αυτή την ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου  συντάσσουν τη λίστα των υποψηφίων ανταρτών στην ψηφοφορία ενώ νωρίτερα συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα έβγαζαν δημόσια «κίτρινη κάρτα» στον Παναγιώτη Λαφαζάνη που έκανε το πρώτο βήμα στο νέο κόμμα και προκάλεσε τον πρωθυπουργό « ας μας διαγράψει». 
Εν αναμονή της έναρξης της συζήτησης στην ολομέλεια της Βουλής μετά από μια εμπρηστική διαδικασία στις επιτροπές οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου σε συνεργασία με τους υπεύθυνους της Κ.Ο προχωρούν στη συνήθη προσθαφαίρεση ονομάτων στις λίστες του Ναι και του Οχι.
Οι τελευταίοι υπολογισμοί εκτιμούν από 38 έως 41 τις πιθανές απώλειες στην ψηφοφορία με ασφαλή αφετηρία τα 25 στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας.
Βέβαιο θεωρείται το ΟΧΙ από τους: Παναγιώτη Λαφαζάνη, Δημήτρη Στρατούλη, Κώστα Λαπαβίτσα, Στάθη Λεουτσάκο, Θανάση Πετράκο ,Λίτσα Αμανατίδου,Νάντια Βαλαβάνη,Δημήτρη Κοδέλα, Ελένη Σωτηρίου, Βασίλη Χατζηλάμπρου, Βασίλης Κυριακάκης, Αγλαία Κυρίτση, , Κώστα Δελημήτρο, Ζήση Ζάννα, Γιάννη Ζερδελή, Κώστα Ήσυχο,  Ηλία Ιωαννίδη, Ηλία Καματερό, Μιχαήλ Κριτσωτάκη, Θωμά Κώτσια,  Ευγενία Ουζουνίδου,  Στέφανο Σαμοΐλη, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, Ελένη Ψαρρέα ,Ιωάννα Γαιτάνη ,Ιωάννη Σταθά και Θανάση Σκούμα. 
Ακόμη από την Ζωή Κωνσταντοπούλου και  Ραχήλ Μακρή η οποία βιάστηκε να δηλώσει πως δεν θα είναι υποψήφια  με τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές αλλά θα σταθεί στο πλευρό του Λαφαζάνη.
Αγνωστο τι θα κάνουν Κώστας Ζαχαριάς,  Βασιλική Κατριβάνου, Ηρώ Διώτη, Αλεξάνδρα Τσανάκα και Βασίλης Διαμαντόπουλος  που είχαν καταψηφίσει αλλά δεν είναι σε τροχιά εξόδου και ρήξης.
Στα οχι προσμετράται και ο Γιάνης Βαρουφάκης ο οποίος κινήθηκε στην γραμμή του εκκρεμούς όταν στις 15 Ιουλίου είχε ψηφίσει «όχι» στην εξουσιοδότηση για διαπραγμάτευση και μια εβδομάδα μετά, στις 23 Ιουλίου, είχε ψηφίσει «ναι» στη δέσμη προαπαιτούμενων. 
Σε κάθε περίπτωση για το Μέγαρο Μαξίμου το κατώτατο όριο παραμένει η υπερψήφιση από 120 βουλευτές  ώστε θεωρητικά η κυβέρνηση να μπορεί να σταθεί.
«Αν πέσουμε από τους 120 βουλευτές, είναι λογικό ότι δεν μπορεί να σταθεί η κυβέρνηση. Θα αναγκαστούμε μέσα από σύντομες διαδικασίες να λύσουμε αυτή την αναντιστοιχία που υπάρχει» είχε αναφέρει το πρωί της Πέμπτης ο Αλέκος Φλαμπουράρης.

Βγήκε η πρώτη κίτρινη κάρτα στον Λαφαζάνη

Νωρίτερα το Μέγαρο Μαξίμου σήκωσε το «γάντι» που πέταξε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης - δυο φορές μέσα στην ημέρα - ενώ επιφυλάσσεται και για την «τρίτη και φαρμακερή» με την τοποθέτησή του στη Βουλή.
Με αφορμή την ανακοίνωση του «προπλάσματος κόμματος» πηγές του Μαξίμου σημειώνουν πως ο κ.Λαφαζάνης «οριστικοποιεί την από καιρό ειλημμένη απόφαση του να διαλέξει χωριστό δρόμο», τον κατηγορούν ότι θέλει το ίδιο πράγμα που θέλει ο Σόιμπλε « δραχμή με μνημόνιο».         
Συγκεκριμένα πηγές του Μαξίμου έλεγαν «Η απόφαση του Παναγιώτη Λαφαζάνη να ανακοινώσει σήμερα, σε συμπόρευση με παράγοντες της πολυδιασπασμένης  εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, το πρόπλασμα  νέου πολιτικού φορέα, οριστικοποιεί την από καιρό ειλημμένη απόφασή του να διαλέξει ξεχωριστό δρόμο από την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ, και μάλιστα πριν από το κοινά αποφασισμένο έκτακτο Συνέδριο».
Κάνοντας λόγο για «φανερή πλέον δραστηριότητα του βουλευτή» για ίδρυση νέου πολιτικού φορέα και σημειώνοντας ότι ο κ. Λαφαζάνης επικαλείται την προσήλωση του στις προγραμματικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ και στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, το Μαξίμου του θυμίζει ότι «συντεταγμένη επιστροφή στην Δραχμή, την οποία θέτει ως κεντρικό πολιτικό του στόχο - δηλαδή  Δραχμή με Μνημόνιο -  μπορεί να αποτελεί θέση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αλλά δεν υπήρξε ποτέ προγραμματική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ».
Σε ό,τι αφορά στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, η κυβέρνηση τόνισε πως «οι πάντες γνωρίζουν ότι το 62% του ''Οχι'', δεν ήταν σε καμία περίπτωση εντολή ούτε για έξοδο από το ευρώ, ούτε για επιστροφή στο εθνικό νόμισμα».

Λαφαζάνης: Ας μας διαγράψει ο Τσίπρας 

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης σε συνομιλία του με δημοσιογράφους νωρίς το απόγευμα αμφισβήτησε ότι ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να τους διαγράψει από τον ΣΥΡΙΖΑ επικαλούμενος το Καταστατικό του κόμματος και της Κ.Ο ενώ φάνηκε μάλλον να  προκαλεί τον πρωθυπουργό να τους διαγράψει από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
«Όταν κάτι δεν το αποδέχεσαι, μάχεσαι εναντίον του»  είπε κ.  Λαφαζάνης μιλώντας για τις Επιτροπές Αγώνα κατά του Μνημονίου που συνιστούν τον  σπόρο για την δημιουργία του νέου αντιμνημονιακού κόμματος στα Αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ.
Στη δημοσιογραφική επισήμανση ότι «έτσι μάχεσαι και κατά της κυβέρνησης», μίλησε για μεταβατική κατάσταση», ενώ όταν του επισημάνθηκε πως ο πρωθυπουργός «μπορεί να σας διαγράψει» απάντησε: «δεν νομίζω, υπάρχει καταστατικό του κόμματος και κανονισμός της Κ.Ο. Από βουλευτές θα μας διαγράψει; Ας μας διαγράψει».
Νωρίτερα μέσω του Iskra είχε γίνει γνωστό ότι στελέχη και μέλη αριστερών συλλογικοτήτων, μεταξύ των οποίων και ο κ. Λαφαζάνης, καλούν σε κοινωνική και πολιτική συγκρότηση ενός «ενωτικού κινήματος που θα δικαιώσει τους πόθους του λαού για δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη».
Εκτός από τον κ. Λαφαζάνης,υπογράφουν οι: Βερναρδάκης Αλέκος ("Κομμουνιστική Ανανέωση"), Γαλάνης Νίκος ("Παρέμβαση"), Κάβουρας Δημήτρης ("Κομμουνιστική Οργάνωση Ανασύνταξη"), Καλτσώνης Δημήτρης ("Μαρξιστικός Σύλλογος "Γ.Κορδάτος"), Μαντάς Παναγιώτης ("ΔΗΚΚΙ"), Νταβανέλος Αντώνης ("ΔΕΑ"), Παγιάτσος Ανδρέας ("Ξεκίνημα"), Σακελλαρόπουλος Σπύρος ("ΑΡΑΝ"), Σαραφιανός Δημήτρης ("ΑΡΑΣ"), Σουάνη Μαρία ("Κομμουνιστικό Κίνημα Εργατικός Αγώνας"), Τζήμας Θέμης ("Δίκτυο Σοσιαλιστών"), Χήτας Λάμπρος ("Πρωτοβουλία των 1000").


πηγή

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου