Λογάριζαν στην κυβέρνηση χωρίς τον...ξενοδόχο για την ημερομηνία των εκλογών! 
Αν και από τη σύσκεψη που συγκάλεσε ο Αλέξης Τσίπρας το απόγευμα της Πέμπτης, αφέθηκε να διαρρεύσει ως πιθανότερη ημερομηνία η 20η Σεπτεμβρίου τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν φαίνονται διατεθειμένα να διευκολύνουν τον κ. Τσίπρα σε μια προεκλογική περίοδο εξπρές και να παραιτηθούν εκ των προτέρων από τις διερευνητικές εντολές. Το αντίθετο, έχουν διαμηνύσει άλλοι δημοσίως και άλλοι ιδιωτικώς στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο ότι επιθυμούν να εξαντλήσουν τις συνταγματικές διαδικασίες, κάτι που θα φέρει σε οριακό σημείο το σχεδιασμό του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κ. Τσίπρας από ότι φαίνεται θα παραιτηθεί από τη διαδικασία των διερευνητικών εντολών. Ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης, δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε αμέσως μετά από το διάγγελμα του κ. Τσίπρα ότι σκοπεύει να αξιοποιήσει τη δεύτερη διερευνητική εντολή και ξεκινήσει διαβουλεύεσεις  με τα υπόλοιπα κόμματα. Το ερώτημα είναι ποιό κόμμα θα πάρει την τρίτη εντολή.
Στην περίπτωση που ο Παναγιώτης Λαφαζάνης σχηματίσει κοινοβουλευτική ομάδα, όπως λέγεται ότι θα κάνει, και με δεδομένο ότι η Πλατφόρμα έχει καταγραμμένους 25 βουλευτές στις πρόσφατες ψηφοφορίες, η τρίτη εντολή θα πάει σε αυτόν τον σχηματισμό.  
Αν όχι, η εντολή θα βρεθεί στα χέρια του Νίκου Μιχαλολιάκου.
Στην περίπτωση αυτή επειδή η Χρυσή Αυγή και το Ποτάμι έχουν από εκλέξει από 17 βουλευτές το κάθε κόμμα, θεωρείται βέβαιο ότι θα ζητήσει να πάρει διερευνητική εντολή και ο Σταύρος Θεοδωράκης. Το Σύνταγμα (ερμηνευτική δήλωση του άρθρου 37) δίνει το δικαίωμα να χορηθεί και τέταρτη διερευνητική εντολή όταν υπάρχουν κόμματα ισοδύναμα σε έδρες και η σειρά τους καθορίζεται με κριτήριο τη δύναμη τους σε ψήφους. Μπορεί λοιπόν να χορηγηθούν τέσσερις διερευνητικές εντολές αλλά σε καμμία περίπτωση περισσότερες.
           
Ο επικεφαλής του Ποταμιού τόνισε ότι ο κ. Τσίπρας είχε μια «πονηρή σκέψη. Να κάνουμε τώρα εκλογές πριν καταλάβει ο κόσμος τι έχει να πληρώσει το φθινόπωρο. Τον οδηγεί σε μια τραγική για την χώρα επιλογή». 
 «Οι εκλογές που θα γίνουν τον Σεπτέμβριο θα στοιχίσουν πολλά στην ελληνική κοινωνία» πρόσθεσε και προέβλεψε ότι «ο ελληνικός λαός έχει καταλάβει ότι με ψέματα και παλαιοκομματικές συμπεριφορές η χώρα δεν πάει μπροστά».
Η Φώφη Γεννηματά, επίσης  πιστεύει ότι θα πρέπει να ακολουθηθεί η  Συνταγματική τάξη, χωρίς διάθεση κωλυσιεργείας, αλλά και χωρίς να παραλείπονται τα στάδια που προβλέπονται για τις διαβουλεύσεις μεταξύ  των κομμάτων. Στην περίπτωση που οι διαβουλεύσεις αυτές αποβούν άκαρπες θα ζητήσει και εκείνη σύγκλιση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.  
Η δήλωση της φανέρωνε και τις προθέσεις της. Κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι είναι δραπέτης της ευθύνης και ότι με τις εκλογές εξυπηρετεί μια εξόφθαλμη μικροκομματική στόχευση. «Βιάζεται. Δεν τον ενδιαφέρει να πατήσει η χώρα σε στέρεο έδαφος αλλά να μην προλάβουν να φτάσουν στα νοικοκυριά, στους αγρότες, στους συνταξιούχους, στους επαγγελματίες, οι οδυνηρές συνέπειες των μέτρων που υπέγραψε. Να μην φτάσει στα χέρια τους ο λογαριασμός, τα 14 δις».
Αντιθέτως, ο Δημήτρης Κουτσούμπας, δήλωσε ότι «αυτή τη στιγμή δεν έχουν κανένα νόημα οι όποιες τυπικές διαδικασίες των διερευνητικών εντολών για σχηματισμό κυβέρνησης, μετά την απόφαση παραίτησης της σημερινής». Ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, υπογράμμισε ότι «το ΚΚΕ, όπως έχει επανειλημμένα δηλώσει και σήμερα αισθάνεται δικαιωμένο γι' αυτό, δεν παίρνει μέρος στις διάφορες απόπειρες διαμόρφωσης αντιλαϊκών κυβερνήσεων διαχείρισης, όπως κι αν αυτές ονομασθούν, "ειδικού σκοπού", "αριστερές", "σωτηρίας", που οδηγούν συνέχεια το λαό στη χρεοκοπία, όπως έδειξε η πείρα των τελευταίων 5 χρόνων της κρίσης, με τις κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, αλλά και το τελευταίο 6μηνο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ» πρόσθεσε.
Στις συνομιλίες που είχε με τους πολιτικούς αρχηγούς ο κ. Τσίπρας δεν έκρυψε την επιθυμία του να διεξαχθούν οι εκλογές σε περιβάλλον πολιτικής σταθερότητας ούτε τον προβληματισμό του ότι μπορεί από τα σπλάχνα του ΣΥΡΙΖΑ να ξεπηδήσουν δύο νέα κόμματα μην αποκλείοντας σε εκείνη τη χρονική στιγμή την αυτόνομη κάθοδο της Ζωής Κωνσταντοπούλου στις εκλογές.
Επίσης, τους εξήγησε για ποιόν λόγο βιάζεται να διεξαχθούν το ταχύτερο δυνατόν οι εκλογές. Αν γίνουν στις 20 Σεπτεμβρίου θα προλάβει να σχηματιστεί κυβέρνηση ώστε να ολοκληρωθεί με επιτυχία η ανακεφαλαιποίηση των τραπεζών στις 10 Οκτωβρίου  και να μην βρουν πάτημα όσοι στην Ευρώπη επιθυμούν την ανατροπή των συμφωνηθέντων.
Ο κ. Τσίπρας έχει συγκαλέσει για σήμερα, Παρασκευή, την Πολιτική Γραμματεία η οποία θα αποφασίσει τη σύγκλιση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Προφανώς, τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας δεν θα συμμετάσχουν.
Η υπηρεσιακή κυβέρνηση αναμένεται να συγκροτηθεί την ερχόμενη Δευτέρα και το πιθανότερο είναι ότι θα παραιτηθούν όλα τα κυβερνητικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, με ερωτηματικό δίπλα στο όνομα του Ευκλείδη Τσακαλώτου εξαιτίας της κρισιμότητας της θέσης που κατέχει.  
Τι θα κάνει η Ζωή
Όλα δείχνουν ότι η Ζωή Κωνσταντοπούλου θα συμπορευθεί με τον Αλέξη Τσίπρα.
«Δεν έχω ενημερωθεί θεσμικά ούτε από τον Πρωθυπουργό ούτε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις εξελίξεις στη χώρα» ήταν πάντως το πρώτο σχόλιο της προέδρου της Βουλής.
Η κυρία Κωνσταντοπούλου  σε ερώτηση για το εάν υπάρχει αίτημα για συγκρότησης Κοινοβουλευτικής Ομάδας από τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, η κυρία Κωνσταντοπούλου απάντησε χαρακτηριστικά ότι «δεν έχει λάβει καμία θεσμική ενημέρωση ούτε από τον κ. Τσίπρα, αλλά ούτε και από τον Πορκόπη Παυλόπουλο» για τις εκλογές και την παραίτηση της κυβέρνησης.
Μάλιστα, συμπλήρωσε ότι το ερχόμενο Σάββατο θα συνεδριάσει κανονικά η Διάσκεψη των Προέδρων για τη συνέχιση του κοινοβουλευτικού έργου της παρούσας Βουλής.