24.8.15

ΣΟΚ:""ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΧΕΡΙ"" στις καταθέσεις για ΧΡΕΗ ΣΤΑ ΤΑΜΕΙΑ

Οι ασφαλιστικοί φορείς θα παίρνουν απευθείας από τους λογαριασμούς 600.000 οφειλετών τα ληξιπρόθεσμα
 
Απευθείας πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς των οφειλετών του Δημοσίου θα έχουν από τον Σεπτέμβριο και τα ασφαλιστικά ταμεία, και θα μπορούν να βάζουν χέρι σε μισθούς και συντάξεις. Ακολουθώντας το παράδειγμα της Εφορίας, το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) θα μπορεί, για λογαριασμό των ασφαλιστικών ταμείων, να ελέγχει τους τραπεζικούς λογαριασμούς περίπου 600.000 οφειλετών και να δεσμεύει ποσά έναντι ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα Ταμεία.

Το εν λόγω μέτρο θα πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή, σύμφωνα με τη δέσμευση που υπάρχει στο νέο Μνημόνιο, από τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους και μετά. Ουσιαστικά, με τον τρόπο αυτόν οι υπηρεσίες του ΚΕΑΟ θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερώνονται με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα σε σχέση με το παρελθόν για τις κινήσεις που πραγματοποιούνται μέσω ενός τραπεζικού λογαριασμού. Ετσι, θα μπορούν πιο εύκολα να διαπιστώσουν τη... συμπεριφορά ενός οφειλέτη και να βρουν τις περιπτώσεις εκείνες που, ενώ «λεφτά υπάρχουν», αυτά δεν καταλήγουν στα χρέη τα οποία έχουν δημιουργηθεί προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το σύνολο των οφειλετών προς τα Ταμεία, περίπου 300.000 έχουν ήδη ενταχθεί στη νέα ρύθμιση των 100 δόσεων. Το ΚΕΑΟ όμως θα μπορεί να ελέγξει και αυτές τις περιπτώσεις οφειλετών, για να διαπιστώσει εάν έχουν την οικονομική επάρκεια να εξοφλήσουν ακόμα και νωρίτερα την οφειλή τους. Αλλωστε υπάρχει η σχετική πρόβλεψη στο νέο Μνημόνιο, συνδυαστικά μάλιστα με προσαρμογή του επιτοκίου στο 5%, από 3% που ήταν αρχικά, για οφειλέτες με χρέη άνω των 5.000 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι το ακατάσχετο για μισθούς και συντάξεις μειώθηκε, σύμφωνα με το νέο Μνημόνιο, από τα 1.500 στα 1.000 ευρώ. Παράλληλα, για ποσά πάνω από 1.000 ευρώ και έως 1.500 ευρώ μπορεί να κατασχεθεί το 50%, ενώ για πάνω από 1.500 ευρώ μπορεί να κατασχεθεί από τις αρχές το 100% του ποσού.
Στο πλαίσιο των μέτρων αντιμετώπισης της εισφοροδιαφυγής αναμένεται να δημιουργηθεί ενσωμάτωση της διαδικασίας είσπραξης των οφειλών προς την Κοινωνική Ασφάλιση στη φορολογική διοίκηση έως το τέλος του 2017, το αργότερο.

Επτάψυχος και με τον ΣΥΡΙΖΑ ο (άδικος) ΕΝΦΙΑ του Σαμαρά

Καμιά ελάφρυνση δεν πρόκειται να έχουν φέτος περίπου 6.000.000 ιδιοκτήτες ακίνητων από τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, καθώς και οι οποίες σκέψεις για «βελτιώσεις» αφορούν το χαράτσι του 2016!
Η παραδοχή αυτή, κόλαφος για τις προεκλογικές υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, έγινε χθες διά στόματος του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη. Λίγες ημέρες πριν από την προκήρυξη εκλογών, παραδέχτηκε, σε τηλεοπτικές δηλώσεις του, ότι « ο φόρος για το 2015, δυστυχώς, θα είναι όπως ήταν περίπου και για το 2014. Δεν μπορέσαμε μέσω της διαπραγμάτευσης να πάμε σε έναν πιο δίκαιο ΕΝΦΙΑ»!

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών υποσχέθηκε στους... θεσμούς ότι τόσο κατά το τρέχον έτος όσο και κατά το έτος 2016 οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν το ίδιο υπέρογκο ποσό των 2,65 δισ. ευρώ, το οποίο πλήρωσαν το 2014!
Στο πλαίσιο αυτό συμφωνήθηκε ήδη με τους δανειστές ότι για τον υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ του έτους 2015 θα ληφθούν υπόψη οι ήδη ισχύουσες αντικειμενικές τιμές που έχουν θεσπιστεί από το 2007 (!) και οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν και για τον υπολογισμό του φόρου αυτού το 2014. Οι νέες αντικειμενικές τιμές που προωθούνται από το υπουργείο Οικονομικών και οι οποίες αναμένεται να είναι μειωμένες στις περισσότερες περιοχές της χώρας μας, ώστε να προσεγγίσουν τις πραγματικές τιμές της αγοράς, θα ληφθούν υπόψη για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ του 2016.

Οι μικρές αλλαγές στις οποίες αναφέρθηκε ο κ. Αλεξιάδης και θα εφαρμοστούν φέτος προβλέπονται στον εφαρμοστικό νόμο του νέου Μνημονίου και είναι οι εξής:
Καταργείται η απαλλαγή των ακινήτων του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού από τον ΕΝΦΙΑ, οπότε ο εν λόγω οργανισμός θα απαλλάσσεται μόνο για τα ακίνητα που ιδιοχρησιμοποιεί ή παραχωρεί δωρεάν στο Δημόσιο.
Καταργείται, επίσης, η απαλλαγή από τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ για τα ενοικιαζόμενα δωμάτια που ιδιοχρησιμοποιούνται από ατομικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.
Παρατείνεται και για το έτος 2015 η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 20% για τα ακίνητα φυσικών προσώπων που ήταν καθ' όλη τη διάρκεια του προηγούμενου έτους κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου