21.8.15

Εκδήλωση για τον μηχανισμό των Αντικυθήρων στην Καλαμάτα

O Καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Κυριάκος Ευσταθίου θα μιλήσει με θέμα «Αρχαία ελληνική τεχνολογία- Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων», στο Συνεδριακό Κέντρο του ξενοδοχείου Elite City Resort, απόψε Παρασκευή 21.8.2015 και ώρα 19.00. 

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων είναι ένας αναλογικός υπολογιστής εκπληκτικής τεχνολογίας, ο οποίος κατασκευάστηκε πριν από 2.200 χρόνια. Χρησιμοποιείτο για τον ακριβή υπολογισμό της θέσης του Ηλίου, της Σελήνης και, πιθανώς, των πλανητών, στον ουρανό. Υπολόγιζε τις φάσεις της Σελήνης, προέβλεπε εκλείψεις και προσδιόριζε την ημερομηνία τέλεσης των αρχαίων στεφανιτών αγώνων.
Τα τελευταία 7 χρόνια, συγκροτήθηκε μια ομάδα ερευνητών στο Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ξεκίνησε η κατασκευή πιστών και λειτουργικών αντιγράφων του Μηχανισμού.
Η ομάδα απαρτίζεται αυτή την στιγμή από τους: τον Καθηγητή του Τμήματος Μηχανολόγων Κυριάκο Ευσταθίου, τον Καθηγητή Αστρονομίας του Τμήματος Φυσικής Ιωάννη Σειραδάκη, τη διδάκτορα του Τμήματος Φυσικής Μαγδαληνή Αναστασίου, τους διπλωματούχους μηχανολόγους μηχανικούς, υποψήφιους διδάκτορες, Αλέξανδρο Μπασιακούλη και Μαριάννα Ευσταθίου και τον αρχαιολόγο δύτη Αλέξανδρο Τούρτα.
Aπό τα αποτελέσματα της έρευνας έχουν ήδη προκύψει πολλές δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και 8 αντίγραφα του Μηχανισμού, τα οποία εκτίθενται σε μουσεία της Ελλάδας και του εξωτερικού.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου