1.9.15

ΜΕΣΣΗΝΙΑ - Αυτά που « ξέχασε » ο κ. Μητσοτάκης

Κατά την πρόσφατη επίσκεψή του ο πρ. Υπουργός και στέλεχος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι:  «η Μεσσηνία έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα στον αγροτικό τομέα που μπορούν να δημιουργηθούν θέσεις απασχόλησης».
Όμως για να αξιοποιηθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του νομού μας απαιτείται να υπάρχει εθνική στρατηγική ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα με συνολικό σχεδιασμό ανασυγκρότησης της υπαίθρου και τις αναγκαίες υποδομές.
Δυστυχώς στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια όχι μόνο δεν υπάρχει αγροτική πολιτική αλλά το κράτος δεν είναι συνεπές στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις του. Δεν είναι δυνατόν να εκκρεμούν ενισχύσεις ή επιδοτήσεις των παραγωγών από το 2011, συνολικού ποσού 230 εκατ. € και να ισχυρίζονται (οι υπεύθυνοι για αυτές τις καθυστερήσεις), ότι δίνουμε προτεραιότητα στον αγροτικό τομέα.
Συγκεκριμένα εκκρεμούν πληρωμές:
1)   Εξισωτική αποζημίωση 2008-2013 ύψους 15 εκατ. €
2)   Εξισωτική αποζημίωση 2014 ύψους 25 εκατ. €
3)   Βιολογική Κτηνοτροφία 2012-2013 ύψους 28 εκατ €
4)   Βιολογική Γεωργία 2012 ύψους 5 εκατ. €
5)   Σχέδια Βελτίωσης σε 900 δικαιούχους ύψους 30 εκατ €
6)   Εξόφληση 2ης και 3ης δόσης σε Νέους Αγρότες ύψους 2 εκατ. €
7)   Ενιαία Ενίσχυση 2011 και 2012 ύψους 12 εκατ. €
Για όλα αυτά δεν ανέφερε τίποτε ο κ. Μητσοτάκης αλλά ούτε και ο προσωρινός αρχηγός της Ν.Δ. κ. Μεϊμαράκης και κατά τις περιοδείες του στην Περιφέρεια  (Κόρινθο, Βοιωτία κ.λ.π.).
Όπως γίνεται αντιληπτό ότι με τέτοια ασυνέπεια της πολιτείας , στις υποχρεώσεις της έναντι των αγροτών ούτε σύγχρονες υποδομές με τα Σχέδια Βελτίωσης προωθούνται, ούτε σύγχρονα καλλιεργητικά πρότυπα (αγροτοπεριβαλλοντική πολιτική), αλλά και τα όποια κίνητρα των Νέων Αγροτών εξανεμίζονται.
Επιβεβαιώνεται δηλαδή ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και οι προηγούμενες κυβερνήσεις παρά τα μεγάλα λόγια με την αδράνεια τους είναι τροχοπέδη για την ανάπτυξη ενός σύγχρονου και ανταγωνιστικού αγροτικού τομέα.
 Αυτή τη διαπίστωση άλλωστε ζει καθημερινά ο έλληνας αγρότης και απαιτεί πλέον έργα και όχι λόγια, πράξεις και όχι υποσχέσεις, προγραμματισμό και όχι μετάθεση ευθυνών. Πρέπει επίσης να γνωρίζουν τα στελέχη που επισκέπτονται την επαρχία, ότι οι αγρότες θυμούνται πολύ καλά την αδιέξοδη αγροτική πολιτική που έχει εφαρμοστεί μέχρι σήμερα και αναλόγως θα τους ανταμείψει.

Με τιμή,

Αλευράς Παναγιώτης
Περιφερειακός Σύμβουλος
Πρ. Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε.Μεσσηνίας

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου