17.9.15

Να στείλει στρατό στην Ελλάδα καλεί η Ουγγαρία την ΕΕ - Σε παραλήρημα η Βουδαπέστη, απαντά η Αθήνα

Να στείλει στρατό στην Ελλάδα προκειμένου να περιοριστούν οι τεράστιες ροές μεταναστών που εισέρχονται στην Ευρώπη ζητά η Ουγγαρία από την ΕΕ, μία μόλις ημέρα μετά τα βίαια επεισόδια μεταξύ αστυνομικών και μεταναστών που σημειώθηκαν στα σύνορα της χώρας με τη Σερβία.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας Πίτερ Σιγιάρτο απηύθυνε έκκληση στην ΕΕ να στείλει δυνάμεις στην Ελλάδα με σκοπό να ελεγχθεί η είσοδος των μεταναστών, σημειώνοντας μάλιστα πως η Ουγγαρία «θα συνεισφέρει σημαντικά».

Όπως εξήγησε σε δηλώσεις του στο Associated Press, η Ουγγαρία μπορεί να διαθέσει αστυνομικούς, στρατιώτες και χρήματα για τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής δύναμης για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού.

Υπογράμμισε ακόμη πως ο φράχτης που στήθηκε στα σύνορα της Ουγγαρίας με την Σερβία ήταν απαραίτητος, τονίζοντας ότι θα παραμείνει για όσο διάστημα τεράστιος αριθμός μεταναστών προσπαθεί να εισέλθει στην χώρα του.

Την ίδια ώρα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της ουγγρικής κυβέρνησης Ζόλταν Κόβακς επιτέθηκε στην Αθήνα για τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές.

«Τα εξωτερικά σύνορα της Συνθήκης Σένγκεν θα πρέπει να προστατεύονται κατά κύριο λόγο από την Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας επίσης πως η Ουγγαρία έχει μέχρι στιγμής φέτος δαπανήσει περισσότερα από 200 εκατομμύρια ευρώ για «την ενίσχυση της προστασίας των συνόρων της» ενώ έχει λάβει μόνον 7 εκατομμύρια ευρώ από την ΕΕ.
Αθήνα: Σε παραλήρημα η Ουγγαρία
Αμεση ήταν η απάντηση του ελληνικού υπουργείο Εξωτερικών το οποίο, μέσω του εκπροσώπου του, κάνει λόγο για «παραλήρημα» των ουγγρικών αρχών.

«Αδυνατούμε να παρακολουθήσουμε τόσο το παραλήρημα Ούγγρων αξιωματούχων κατά της χώρας μας, αλλά, κυρίως, την απαράδεκτη -σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ- συμπεριφορά των δυνάμεων της τάξης της Ουγγαρίας κατά των προσφύγων, ακόμα και βρεφών, που βιώνουν το δράμα και τη δυστυχία του πολέμου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κούτρας.

Ο. κ. Κούτρας υπογράμμισε πως η χρήση βίας, οι περιπολίες με πυροβόλα όπλα και η εξώθηση αθώων θυμάτων πολέμου στα βαλκανικά ναρκοπέδια δεν συνιστούν συμπεριφορά που προσιδιάζει σε κράτος-μέλος της ΕΕ.

Παράλληλα, επισήμανε επίσης ότι «είναι προφανές ότι το βάρος της άνευ προηγουμένου τρέχουσας προσφυγικής κρίσης δεν μπορεί να επωμιστεί μία μόνο χώρα, στην προκειμένου περίπτωση η Ελλάδα που κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό».

Τέλος, τόνισε ότι η έκτακτη αυτή περίσταση απαιτεί ανθρωπιά, συνεργασία, αλληλεγγύη και συντονισμό με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους εταίρους και όχι αποτρόπαιο κυνισμό, προκλητικές δηλώσεις, χρήση βίας και επιστροφή σε ψυχροπολεμικά τείχη.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου