24.9.15

ΚΑΙ Η ΠΥΛΟΣ στην "Βραδιά του Ερευνητή"

Για δέκατη χρονιά διοργανώνεται φέτος, στις 25 Σεπτεμβρίου, η «Βραδιά του Ερευνητή», μια γιορτή για την επιστήμη και την έρευνα, η οποία πραγματοποιείται κάθε χρόνο σε περισσότερες από 300 πόλεις σε όλη την Ευρώπη.

Η πρωτοβουλία υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο της δράσης «Μαρί Σκλοντόβσκα-Κιουρί».
 

Στην Ελλάδα, με σύνθημα "Η Επιστήμη και η Έρευνα για ένα καλύτερο μέλλον", εκδηλώσεις έχουν ήδη διοργανωθεί ή θα διοργανωθούν σε οκτώ πόλεις: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Τρίκαλα, Κόρινθο, Ρόδο, Πύλο και Ηράκλειο.
 

Στην Αθήνα η κεντρική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού (Πειραιώς 254), από τις έξι το απόγευμα μέχρι τα μεσάνυχτα, με ελεύθερη είσοδο. Μέσα από παρουσιάσεις, πειράματα, δρώμενα και εργαστήρια, διαγωνισμούς και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, το κοινό θα γνωρίσει από κοντά το έργο των ελλήνων ερευνητών, παίρνοντας μία γεύση από τη μαγεία της επιστήμης.
 
Θα πραγματοποιηθούν διαλέξεις από επιστήμονες στο κεντρικό αμφιθέατρο και προβολή ντοκιμαντέρ στην αίθουσα «Θόλος», θα στηθούν τηλεσκόπια για το κοινο στους εξωτερικούς χώρους, ενώ θα υπάρξει ζωντανή σύνδεση με το CERN και με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA).
 

Στην εκδήλωση συμμετέχουν το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (που έχει την ευθύνη της διοργάνωσης), το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών, το Επιστημονικό Κέντρο «Αθηνά», ο Εκπαιδευτικός Οργανισμός SciCo και το British Council, που θα ενώσουν τις δυνάμεις τους για να υποδεχτούν τους φίλους της επιστήμης.
 

Θα προηγηθεί μια σχετική εκδήλωση στον «Δημόκριτο» και μία στο Ινστιτούτο Παστέρ. Συγκεκριμένα, την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου, από 10.00 πμ - 22.00 μμ, οι πύλες του ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος" θα είναι ανοιχτές για το κοινό και θα πραγματοποιούνται επισκέψεις στα εργαστήρια, αθλοπαιδιές, ζωντανά πειράματα και παιχνίδια για τα παιδιά και τις οικογένειες τους.
 
Στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, στις 24 Σεπτεμβρίου, από 10:00 πμ έως 10:00 μμ, θα πραγματοποιηθεί ημερίδα μεταπτυχιακών και μεταδιδακτορικών φοιτητών, ανοιχτή στο κοινό. Η εκδήλωση θα συνεχιστεί με την παρουσίαση του επιστημονικού θεατρικού έργου «Έγκλημα στο Εργαστήριο - The Science of CSI» από την ομάδα νέων επιστημόνων 'Science Reactors' (στο αμφιθέατρο, 20.00-21.00) και θα ολοκληρωθεί με πάρτι στους κήπους του Ινστιτούτου.
      
Παράλληλα, στην Αθήνα, στις 25 Σεπτεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί μια ακόμη εορταστική εκδήλωση από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, στο κτήριο Αβέρωφ (Πατησίων 42), από 18:00 - 24:00. Το κοινό, με έμφαση στους μαθητές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, θα έχει την ευκαιρία να έρθει σε αλληλεπίδραση με τους ερευνητές του ΕΜΠ μέσω συμμετοχής σε πειραματικές επιδείξεις, υπολογιστικές προσομοιώσεις, εκπαιδευτικές δραστηριότητες, διαγωνισμούς, θεατρικά και καλλιτεχνικά δρώμενα. Η βραδιά θα πλαισιωθεί μουσικά από τη Χορωδία και την Ομάδα Κρουστών του ΕΜΠ στο χώρο του αιθρίου του κτηρίου Αβέρωφ. Η είσοδος είναι ελεύθερη και θα δοθεί βεβαίωση συμμετοχής.
 
Εξάλλου, συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις, στις 25 Σεπτεμβρίου στις 6:00 μμ, ο Αστρονομικός Σταθμός του Κρυονερίου περιμένει μικρούς και μεγάλους για να απολαύσουν ένα αστρικό υπερθέαμα. Το τηλεσκόπιό του, με διάμετρο 1,20 μέτρων, είναι ένα από τα μεγαλύτερα της χώρας μας και ήταν μέχρι πρότινος το μεγαλύτερο των Βαλκανίων.
 
Τα τελευταία χρόνια, αναβαθμίστηκε σημαντικά η επισκεψιμότητα του αστεροσκοπείου ως χώρου επιστημονικής έρευνας και πολιτιστικής δραστηριότητας.
      
Τέλος, στην Πύλο, επίσης στις 25 Σεπτεμβρίου στις 6:00 μμ, ένα διαφορετικό τηλεσκόπιο διοργανώνει τη δική του εκδήλωση. Στις υποθαλάσσιες εγκαταστάσεις ενός κυβικού χιλιομέτρου, ποντισμένες πάνω από τέσσερα χιλιόμετρα κάτω από τη θάλασσα, στα ανοιχτά της Πύλου, το εντυπωσιακό υποβρύχιο τηλεσκόπιο «Νέστωρ», που πήρε το όνομα του από τον αρχαίο βασιλιά της περιοχής, ψάχνει για κοσμικά σωματίδια.
 
Το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων για τη Βραδιά του Ερευνητή μπορεί να δει κανείς στη διεύθυνση: www.rengreece.gr.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου