17.10.15

Πέρασε με 154 ψήφους το πολυνομοσχέδιο - Διαφοροποιήθηκε ο Νικολόπουλος


Πέρασε με 154 ψήφους το πολυνομοσχέδιο - Διαφοροποιήθηκε ο Νικολόπουλος

Με τις ψήφους των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, αλλά και με την ηχηρή διαφοροποίηση του Νίκου Νικολόπουλου σε βασικά άρθρα, ψηφίστηκε από τη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με 154 ψήφους. Λίγο μετά τα μεσάνυχτα ξεκίνησε στην Ολομέλεια της Βουλής η κοινή ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής και επί 7 άρθρων (1, 2, 5, 10, 13, 14, 17, 21), του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα μέτρα, που έχουν ζητήσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Συγκεκριμένα, με 154 ψήφους υπέρ και 140 κατά, πέρασε από τη Βουλή το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα σκληρά μέτρα. Εξι βουλευτές απουσίαζαν, ένας από την συμπολίτευση και 5 από την αντιπολίτευση. Από τον ΣΥΡΙΖΑ απουσίαζε η Βασιλική Κατριβάνου, η οποία όμως με επιστολή της γνωστοποίησε την πρόθεσή της να ψηφίσει "Ναι", η ψήφος της όμως -κατά τον κανονισμό της Βουλής- δεν προσμετράται.
Συγκεκριμένα "Ναι σε όλα" ψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, πλήν του Νίκου Νικολόπουλου που ψήφισε "Ναι επί της αρχής", αλλά καταψήφισε τα άρθρα 1,2,5,10, 13, 21. Ουσιαστικά πλέον δύσκολα θα μπορεί να είναι με τους ΑΝΕΛ ο κ. Νικολόπουλος.
Οι βουλευτές της ΝΔ καταψήφισαν το ν/σ. Υπερψήφισαν μόνο το άρθρο 14.
Οι βουλευτές του Ποταμιού καταψήφισαν το ν/σ. Υπερψήφισαν μόνο το άρθρο 10.
Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ καταψήφισαν το ν/σ. Υπερψήφισαν μόνο τα άρθρα 14 και 17.
Υπενθυμίζεται ότι η ψήφιση του πρώτου πακέτου μέτρων ήταν στα προαπαιτούμενα ώστε να ξεκλειδώσει η δόση των 2 δισ. ευρώ. Επονται κι άλλα μέτρα βεβαίως, πιο σκληρά, τις επόμενες εβδομάδες.
Νωρίτερα Τσίπρας και Μεϊμαράκης συγκρούστηκαν για όλα τα θέματα. Τόσο για την οικονομία και το πολυνομοσχέδιο όσο και για τα «τρύπια» πόθεν έσχες.
Στις αποφάσεις της χθεσινής Συνόδου Κορυφής αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην έναρξη της ομιλίας του στη Βουλή όπου ξεκαθάρισε εκ νέου πως δεν υπάρχει καμία πρόθεση να υπάρξουν κοινές περιπολίας Ελλάδας και Τουρκίας στο Αιγαίο.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να στηρίξει μια πολιτική ενίσχυσης της Τουρκιάς από την ΕΕ, «χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα υπάρξουν παραχωρήσεις από την ευρωπαϊκή ή τη δική μας πλευρά σε ζητήματα που άπτονται της εθνικής μας κυριαρχίας». Συνεχίζοντας την ενημέρωση για τη Σύνοδο Κορυφής, ο πρωθυπουργός τόνισε πως «αναγνωρίστηκε το τεράστιο κόστος που βαραίνει τις χώρες υποδοχής για την τακτοποίηση των προσφύγων».
«Πως μπορεί κάποιος να αποτιμήσει το κόστος της υγειονομικής φροντίδας, των συνεχών περιπολιών, των Δήμων που ήδη έχουν σπαταλήσει μεγάλο μέρος των προϋπολογισμών τους για να φροντίσουν τους πρόσφυγες;» διερωτήθηκε και συνέχισε:
Δεν έχουμε λάβει παρά ελάχιστα κονδύλια, αλλά όχι γιατί δεν είμαστε προετοιμασμένοι, αλλά γιατί τα προγράμματα της ΕΕ αφορούν μεσοπρόθεσμες δράσεις, όπως η ένταξη των προσφύγων στον κοινωνικό ιστό. Η υποχρέωσή μας για τη δημιουργία κέντρων υποδοχής και ταυτοποίησης θα υλοποιηθεί.Ο Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στα μέτρα του πολυνομοσχεδίου τόνισε: «Δεν υπάρχουν νέα μέτρα, υπάρχουν δύσκολα μέτρα τα οποία όμως τα γνωρίζαμε όλοι από τον Αύγουστο. Τα γνωρίζατε κι εσείς από το Ποτάμι, το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ όταν τα ψηφίζατε μαζί μας στις 13 Αυγούστου».
«Πρέπει να προχωρήσουμε συνεχίζοντας τη διαπραγμάτευση στα μέτρα που ήδη έχουμε αναδείξει ότι δεν κάνουμε πίσω. Δεν πρέπει να βάζεις σε όλα κόκκινες γραμμές πρέπει να ξέρεις που μπορείς να κάνεις πίσω» συμπλήρωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
«Υπάρχει στρατηγικό αδιέξοδο στην αντιπολιτευτική ρητορική. Έχουν περάσει μόνο λίγες ημέρες απ' όταν σε εξαιρετικά δύσκολες στιγμές η κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ διεκδικούσε καλύτερη συμφωνία. Τότε μας κατηγορούσατε ότι ρίχνουμε την χώρα στα βράχια» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, προκαλώντας τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης είπε: «Στο δημοψήφισμα κάνατε καμπάνια υπέρ μιας συμφωνίας με χειρότερα μέτρα. Εσείς τον Αύγουστο ψηφίσατε τη συμφωνία αλλά σήμερα αρνείστε να ψηφίσετε τα μέτρα της συμφωνίας αυτής. Τι ακριβώς παριστάνετε σήμερα; τους αντιμνημονιακούς; Εσείς που επί πέντε χρόνια υποστηρίζατε χωρίς διαπραγμάτευση ό,τι σας έδιναν οι δανειστές».
Επιχειρώντας ρελάνς στην επίθεση της αντιπολίτευσης για την υπόθεση του πόθεν έσχες του Γιώργου Σταθάκη, ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα ότι η κυβέρνηση δεν θα βάλει πλάτη στη διαφθορά, τονίζοντας χαρακτηριστιά ότι «δεν θα χαριστούμε σε κανέναν»...«Αν υπάρξουν στοιχεία για οποιονδήποτε υπουργός τότε θα ισχύσει και γι΄αυτόν ο νόμος»
Ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε σφοδρά πυρά σε Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι «η έλλειψη επιχειρημάτων καταλήγει σε διαρκή επανάληψη μίας σκανδαλολογίας». Και συνέχισε:
Εσχάτως ανακαλύψατε δήθεν διεφθαρμένους υπουργούς στην κυβέρνηση για τους οποίους δεν έχετε βρει κανένα στοιχείο. Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάμε για σχοινί. Για να σταματήσει αυτή η συζήτηση, επαναλαμβάνω ότι αυτή η κυβέρνηση δεν θα βάλει πλάτες στη διαφθορά και τη φοροδιαφυγή. Σε αυτή τη χώρα θα λειτουργήσουν οι θεσμοί και κανένας δεν θα μείνει στο απυρόβλητο, ούτε βουλευτής, ούτε δημόσιος υπάλληλος, ούτε υπουργός. Αλλά θα πρέπει να υπάρχουν στοιχεία. (...) Δημιουργήθηκε ένα τεράστιο θέμα γιατί ένας νεοεκλεγείς βουλευτής το 2012 έκανε μία ατελή δήλωση, για την οποία κατέθεσε συμπληρωματική δήλωση. Αυτά τα ποσά έχουν φορολογηθεί, δεν τα έχει κλέψει.
Σε αυτό το πλαίσιο εξαπέλυσε πυρά κατά τη αντιπολίτευσης. «Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε:
Θέλετε να μιλήσουμε για το 1 εκατομμύριο της Siemens; Πού πήγαν αυτά τα λεφτά; Τα δικά σας από τα μαύρα ταμεία ξεχάστηκαν; Το 1 εκατ. του Τσουκάτου το ξεχάσατε; Μην με προκαλείτε.
Να ξέρει η αντιπολίτευση πως δεν θα ξεχαστεί τίποτα και για κανέναν. Εάν υπάρξουν στοιχεία για έναν υπουργό – αλλά να υπάρχουν στοιχεία- θα κινηθούν οι αρμόδιες διαδικασίες. Εμείς δεν θα χαριστούμε σε κανέναν.

Ο Μεϊμαράκης

«Εμείς δεν είμαστε ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς ότι είναι προς όφελος της χώρας το στηρίζουμε. Ότι είναι φόρος, περικοπές, υφεσιακό μέτρο θα μας βρίσκετε απέναντι. Δεν υπάρχει περίπτωση να σας δώσουμε εν λευκώ εξουσιοδότηση» ξεκαθάρισε προς την κυβέρνηση ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ευάγγελος Μεϊμαράκης για την στάση της Ν.Δ., απέναντι στα νομοσχέδια, με αιχμή το σχέδιο νόμου για τα προαπαιτούμενα.
Επίσης, ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι προκήρυξε εκλογές για να μην προλάβει ο ελληνικός λαός να ενημερωθεί τι ακριβώς είχε συμφωνήσει ο Αλέξης Τσίπρας και ότι υφάρπαξε την ψήφο του. «Αν τολμούσατε ας μην είχατε κάνει τις εκλογές τότε. Ας μην είχατε μεταθέσει τις πληρωμές των φόρων για Οκτώβριο - Νοέμβριο - Δεκέμβριο και ας τις κάνετε τον Οκτώβριο και τότε θα βλέπαμε πως θα ψήφιζε ο ελληνικός λαός. Γιατί τώρα υφαρπάξατε την ψήφο του λαού και εμείς αυτό δεν θα σας το συγχωρήσουμε ποτέ» είπε.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ., καταλόγισε στον πρωθυπουργό ότι ζήτησε την βοήθεια των Επιτρόπων και των Αρχηγών κρατών για να ψηφίσει η αντιπολίτευση τα μέτρα, δε ο κ. Μοσχοβισί έκανε και παρέμβαση γι’ αυτό, και μάλιστα καταλόγισε στον κ. Τσίπρα ότι φώναξε την κα Μέρκελ, ο «αντιμερκελιστής» αυτός, να κάνει σαν μαμά «ντα» την αντιπολίτευση να ψηφίσει τα μέτρα. «Αυτό δεν ενόχλησε εσάς που είστε τόσο ευαίσθητοι όταν γίνονται τέτοιες παρεμβάσεις;» είπε προς τα κυβερνητικά έδρανα;
Ταυτόχρονα, ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης υπενθύμισε ότι όταν ζητήθηκε η στήριξη της αντιπολίτευσης στη συμφωνία, η κυβέρνηση είχε πει πως θα φέρει εκείνη τα μέτρα με πρόσημο κοινωνικό, θετικό και αναπτυξιακό για να θέσει το ερώτημα: «Αναγνωρίζετε τώρα σε αυτά που φέρνετε, τίποτα από αυτά που είχατε εξαγγείλει; Τίποτα;»
Αναφερόμενος στο πολυνομοσχέδιο, ο πρόεδρος της Ν.Δ. τόνισε πως αυτή η κυβέρνηση, η δεύτερη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, συγκρούεται με την πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και επικαλέστηκε σχετικώς τις διατάξεις για τις 100 δόσεις και για τις συντάξεις στους υπερήλικες ανασφάλιστους. «Άλλα είχατε ψηφίσει και πανηγυρίζατε και άλλα ψηφίζετε τώρα. Πώς θα ψηφίσετε, αντίθετα από αυτά που οι ίδιοι είχατε ψηφίσει;».
Αναφορικά με το θέμα της φορολογίας ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης είπε ότι τους φόρους που εισέπραξε η κυβέρνηση της Ν.Δ., ξαναγύρισαν στην αγορά γιατί πλήρωσε τις οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες ενώ -αντιπαρέβαλε- «εσείς θα τους πάρετε και φεύγουν από την αγορά. Για αυτό και προκαλείτε μεγαλύτερη ύφεση». «Κατά δεύτερον είχαμε αρχίσει να έχουμε ανάπτυξη, είχε αρχίσει να μειώνεται η ανεργία. Εσείς τώρα έχετε ύφεση. Πως συγκρίνετε αυτές τις δύο περιόδους και εγκαλείτε εμάς για οποιαδήποτε φορολογία;» επισήμανε.
Σχολιάζοντας ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης την σχετική αναφορά του πρωθυπουργού στην ομιλία του, διερωτήθηκε «Κατάλαβα καλά ότι ο κ. Τσίπρας τώρα θα κυβερνήσει; Δεν κυβερνούσατε; Μόνο διαπραγμάτευση κάνατε; Η διαπραγμάτευση έγινε με ώρες. Η διακυβέρνηση ήταν με μήνες».
Τέλος, κάλεσε την κυβέρνηση να εξηγήσει εκείνη για την αλλαγή της στάσης της, όχι η αντιπολίτευση την δικιά της. «Εμείς είμαστε ξεκάθαροι. Η κυβέρνηση πρέπει να πει γιατί είπε ψέματα προεκλογικά. Ο ελληνικός λαός δεν γνώριζε τη συμφωνία» υπογράμμισε.
Εξάλλου, όπως χαρακτηριστικά είπε, εν τέλει δεν λύνονται οι περικοπές στις συντάξεις και οι φόροι με το να μιλά εδώ η κυβέρνηση για το παραθαλάσσιο μέτωπο στο Κερατσίνι και για το νόμο για ΜΜΕ. Σχετικώς με το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες ο πρόεδρος της Ν.Δ., απηύθυνε το ερώτημα: «Τί φοβάστε για να το φέρετε; Γιατί άκουσα τον πρωθυπουργό να λέει εγώ δεν μίλησα με κανέναν. Οι υπουργοί του και οι σύμβουλοί του ξέρει ποιούς παίρνουν και με ποιους μιλάνε;»

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου