24.10.15

Αθωώθηκε ο 19χρονος για τη δολοφονία του αρχιμανδρίτη στη Χώρα

Της Βίκυς Βετουλάκη - Θάρρος 

Νέα τροπή, για άλλη μια φορά, παίρνει η υπόθεση της άγριας δολοφονίας του αρχιμανδρίτη Φώτη Ζαχαρόπουλου το Φεβρουάριο του 2014 στη Χώρα του Δήμου Πύλου - Νέστορος, καθώς χθες το Τριμελές Εφετείο Ανηλίκων αθώωσε το 19χρονο Έλληνα ο οποίος είχε δικασθεί ως απλός συνεργός και του είχε επιβληθεί ποινή κάθειρξης 15 ετών.
Ο Έλληνας, που όταν τελέσθηκε το έγκλημα ήταν ανήλικος, τήρησε την ίδια γραμμή, τονίζοντας πως δεν είχε καμία συμμετοχή στο έγκλημα που διέπραξε ο 25χρονος Γεωργιανός, με τον οποίο είχαν πάει μαζί στο σπίτι του αρχιμανδρίτη.
Υπενθυμίζεται, ωστόσο, ότι το Μάιο με απόφαση του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Καλαμάτας ο 25χρονος Γεωργιανός αθωώθηκε, ενώ αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου έχει καταθέσει αίτηση αναίρεσης της συγκεκριμένης απόφασης. Μάλιστα, η απόφαση του Αρείου Πάγου αναμένεται το επόμενο διάστημα και αν η αίτηση αναίρεσης γίνει δεκτή, τότε η δίκη του Γεωργιανού θα ξεκινήσει εκ νέου.
Απόλυτα ικανοποιημένος και δικαιωμένος από τη χθεσινή απόφαση δήλωσε στο «Θ» ο δικηγόρος του Έλληνα, Σπύρος Λαπιώτης.

«Το λέγαμε από την αρχή»

Η δίκη χθες στο Τριμελές Εφετείο Ανηλίκων πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών, καθώς ο κατηγορούμενος όταν διαπράχθηκε το έγκλημα ήταν ανήλικος. Κατέθεσαν όλοι οι μάρτυρες του κατηγορητηρίου, ενώ η υπεράσπιση ζήτησε εξ αρχής την αθώωσή του, τονίζοντας ότι ήταν παρατηρητής και δίνοντας έμφαση στην επιρροή και το φόβο που άσκησε πάνω του ο Γεωργιανός, καθώς και τη μειωμένη αντίληψη του 19χρονου.
Αρχικά είχε κατηγορηθεί για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως κατά συναυτουργία και ληστεία κατά συναυτουργία που τελέσθηκε με ιδιαίτερη σκληρότητα. Το Τριμελές Δικαστήριο Ανηλίκων Κυπαρισσίας μετέτρεψε την κατηγορία σε απλή συνέργεια σε ανθρωποκτονία και ληστεία και του αναγνώρισε το ελαφρυντικό του μειωμένου καταλογισμού. Τώρα το Τριμελές Εφετείο Ανηλίκων Καλαμάτας τον αθώωσε κατά πλειοψηφία (2-1) για την απλή συνέργεια στην ανθρωποκτονία και ομόφωνα για την απλή συνέργεια στη ληστεία.
Αμέσως μετά την έκδοση της απόφασης, ο δικηγόρος του Σπύρος Λαπιώτης τόνισε:
«Από τη στιγμή της συλλήψεως λέγαμε ότι το παιδί αυτό δεν έχει καμία συμμετοχή στην ανθρωποκτονία και τη ληστεία του αρχιμανδρίτη. Ήταν στο σπίτι, δεν το αρνήθηκε ποτέ, αλλά χωρίς να δώσει οποιαδήποτε βοήθεια στο δράστη, προκειμένου να σκοτώσει. Ήταν απλώς παρατηρητής, αφού βρέθηκε μπροστά σε συμβάντα που δεν περίμενε. Το δικαστήριο μας δικαίωσε και το παιδί απαλλάχθηκε απ’ όλες τις κατηγορίες. Θα επιστρέψει πλέον σπίτι του, με την οικογένειά του. Νομίζω πως αυτό πρέπει να γίνει παράδειγμα για την κοινωνία μας, ώστε να μην αφήνουμε τα παιδιά μόνα και απομονωμένα, γιατί μπορεί να μπλέξουν σε πολύ άσχημες καταστάσεις, με πολύ τραγικές συνέπειες για τη ζωή και το μέλλον τους».

Απολογία
Κατά την απολογία του ο κατηγορούμενος Έλληνας δεν αρνήθηκε και σε αυτή τη διαδικασία ότι βρισκόταν στο σπίτι του αρχιμανδρίτη το βράδυ της δολοφονίας, υποδεικνύοντας ως φυσικό αυτουργό τον 25χρονο Γεωργιανό, χωρίς να διαφοροποιηθεί σε τίποτα απ’ όσα λέει εξ αρχής.
Ο 19χρονος είπε ότι συναντήθηκε με το Γεωργιανό στην πλατεία του χωριού και ο αλλοδαπός τού πρότεινε να πάνε την άλλη ημέρα στην Καλαμάτα να δουν αγώνες καρτ, όπως και να πάνε στον αρχιμανδρίτη για να εξασφαλίσουν χρήματα για καύσιμα.
Από τις καταθέσεις προέκυψε ότι ο αρχιμανδρίτης είχε ιδιαίτερες ερωτικές προτιμήσεις και διάφορα άτομα εξασφάλιζαν χρήματα από αυτόν.
Ο Έλληνας είπε ότι πήγαν στο σπίτι του αρχιμανδρίτη εκείνο το βράδυ με το Γεωργιανό, ζητώντας να μείνει στο διάδρομο του σπιτιού γιατί φοβόταν. Περιέγραψε ότι το θύμα μαζί με το Γεωργιανό πήγαν σε διπλανό δωμάτιο και έπειτα από 10 λεπτά ακούσθηκαν φωνές και ο αρχιμανδρίτης βγήκε στο διάδρομο γυμνός. Ταυτόχρονα βγήκε ο Γεωργιανός από το δωμάτιο και άρχισε να τον χτυπά με μια σιδερογροθιά στο κεφάλι. Ο ίδιος, όπως είπε, είχε τρομοκρατηθεί και σαστίσει.  Και από φόβο υπάκουσε, όταν του είπε ο Γεωργιανός να πιάσει τα πόδια, για να τον βοηθήσει να σύρουν το σώμα του αρχιμανδρίτη. Περιέγραψε ακόμα ότι μετά ο Γεωργιανός πήρε το πουκάμισο και το τύλιξε στο λαιμό του θύματος και το έσφιξε. Τόνισε πως ήταν σε άθλια κατάσταση απ’ όσα έζησε και υπογράμμισε πολλές φορές ότι δεν είχε καμία συμμετοχή, ενώ όποια βοήθεια πρόσφερε ήταν από φόβο προς το Γεωργιανό. Επίσης, είπε ότι ο Γεωργιανός τον έβαλε μετά να ψάξει το σπίτι του θύματος και του είπε να πετάξει το τηλέφωνο του αρχιμανδρίτη στα σκουπίδια.
Την απαλλαγή του Έλληνα ζήτησε χθες στην αγόρευσή της και η εισαγγελέας της Έδρας, κα Νικολοπούλου.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου