23.10.15

ΕΡΕΥΝΑ - Καπνιστές, υπέρβαροι και αγύμναστοι οι Ελληνες


Καπνιστές, υπέρβαροι και αγύμναστοι οι Ελληνες

Καπνίζουν φανατικά, ακόμη και σε κλειστούς χώρους όπου απαγορεύεται, δεν τρέφονται σωστά και δεν κάνουν προληπτικές ιατρικές εξετάσεις οι Έλληνες, όπως προκύπτει από πανελλαδική έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής σε συνεργασία με το Κέντρο Μελετών Υπηρεσιών Υγείας της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών. Τα βασικά συμπεράσματα της έρευνας, στην οποία συμμετείχαν 1.001 Έλληνες, ηλικίας άνω των 18 ετών, καταδεικνύουν τα εξής:
  • Μόνο το 41% δηλώνει ότι η υγεία του είναι «πολύ καλή έως εξαιρετική». «Κακή υγεία» δηλώνουν σε υπερδιπλάσιο ποσοστό οι συνταξιούχοι (14%) και οι έχοντες βασική εκπαίδευση (17%). Σημαντικά μειωμένος (45,8) είναι, εξάλλου, το 2015 ο δείκτης ψυχικής υγείας σε σχέση με το 2010 (49,5).
  • Το 37% καπνίζει φανατικά (40% οι άνδρες και 34% οι γυναίκες), ενώ σε υψηλά ποσοστά παραμένει το παθητικό κάπνισμα στις καφετέριες- μπαρ (92%), στα εστιατόρια (78%) και στους χώρους εργασίας (27%).
  • Το 39% απέχει από οποιαδήποτε σωματική δραστηριότητα, ενώ το ποσοστό αυτό είναι γύρω στο 50% στα χαμηλότερα κοινωνικό-οικονομικά στρώματα.
  • Μόνο το 41% έχει κανονικό βάρος σώματος. Το 17% είναι παχύσαρκοι και το 42% υπέρβαροι. Επίσης, το 15% δεν καταναλώνει κανένα φρούτο και το 9% καμία μερίδα λαχανικών την ημέρα.
Παράλληλα, παρατηρούνται χαμηλά ποσοστά στη χρήση προληπτικών εξετάσεων, κυρίως μαστογραφίας (57%), ενώ 2 στους 10 Έλληνες δεν έχουν μετρήσει την αρτηριακή τους πίεση, τη χοληστερόλη και το σάκχαρο αίματος.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου