4.10.15

Επέμβαση που «χτυπά» την τύφλωση

Πρωτοποριακή επέμβαση που πραγματοποιήθηκε πρώτη φορά σε άνθρωπο υπόσχεται να επαναφέρει την όραση σε ασθενείς που έχουν τυφλωθεί από την ανίατη έως σήμερα ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδος.

Η ιατρική ομάδα του οφθαλμιατρικού νοσοκομείου του Μούρφιλντ προχώρησε σε εμφύτευση σε αμφιβληστροειδή ασθενούς που είχε ολική απώλεια όρασης ενός μικροσκοπικού μοσχεύματος με «σπαρμένα» βλαστοκύτταρα οφθαλμού.
Η 60χρονη ασθενής έχει δεχτεί το μόσχευμα, όπως ανακοίνωσαν οι επιστήμονες έναν μήνα μετά την επέμβαση, αλλά για να διαπιστωθεί ο βαθμός αποκατάστασης της όρασης και η επιτυχία της μεθόδου θα τεθεί σε ιατρική παρακολούθηση για τουλάχιστον ένα έτος. Ωστόσο σε τρεις μήνες οι γιατροί θα γνωρίζουν την ποιότητα της όρασής της.
Η πρωτοποριακή μέθοδος απευθύνεται σε ασθενείς με απώλεια όρασης, ως συνέπεια της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδος που προκαλείται εξαιτίας προβληματικών αιμοφόρων αγγείων του οφθαλμού. Τα αγγεία αυτά προκαλούν νέκρωση των κυττάρων της κηλίδας και σταδιακά απώλεια της κεντρικής όρασης, κατάσταση που δεν αποκαθίσταται. Ακόμη και όταν η περιφερειακή παραμείνει ανέπαφη, ο ασθενής δεν μπορεί να δει.
Από έμβρυο
Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν βλαστοκύτταρα από έμβρυο σε πολύ πρώιμο στάδιο ανάπτυξης που μπορούν να αναπτυχθούν σε οποιοδήποτε κύτταρο του οργανισμού. Τα βλαστοκύτταρα προσαρμόζονται ώστε να αναπτυχθούν σε κύτταρα του έγχρωμου επιθηλίου του αμφιβληστροειδούς, που θρέφουν και αποτελούν τη βάση ανάπτυξης των φωτοδεκτών της κηλίδας, η οποία αποτελεί ουσιαστικά το μέρος του οφθαλμού όπου ολοκληρώνεται η όραση.
Την πρώτη αυτή επέμβαση χρηματοδότησε η φαρμακοβιομηχανία που χορηγεί τη σχετική έρευνα. Στη συνέχεια είναι προγραμματισμένο να ακολουθήσει δοκιμή σε ακόμη 40 ασθενείς με εκφύλιση ωχράς κηλίδος με κύτταρα που θα ληφθούν από τους δικούς τους οφθαλμούς. Η ίδια ιατρική ομάδα είχε το 2012 θεραπεύσει και μία άλλη οφθαλμική πάθηση, τη νόσο του Stargardt, που είναι κοινή κληρονομική μορφή εκφύλισης της ωχράς κηλίδος, γνωστή και ως δυστροφία της ωχράς του Stargardt. Και τότε το είχαν επιτύχει με εμφύτευση βλαστοκυττάρων.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου