17.10.15

Παραδειγματική ποινή για τον οδηγό λεωφορείου που πέταξε έξω δύο επιβάτες επειδή δεν ήταν Έλληνες!

Σε φυλάκιση οκτώ μηνών, με τριετή αναστολή, και χρηματικό πρόστιμο 1000 ευρώ, καταδικάστηκε οδηγός του ΟΑΣΘ, ο οποίος κάθισε στο εδώλιο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Θεσσαλονίκης, κατηγορούμενος ότι υποχρέωσε δύο Αφρικανούς επιβάτες να αποβιβαστούν από λεωφορείο του Οργανισμού, επειδή ήταν δήθεν «λαθρεπιβάτες». 
Εξετάζοντας την υπόθεση σε δεύτερο βαθμό, το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο -όπως πρωτοδίκως- για άρνηση παροχής υπηρεσίας για λόγους ρατσιστικής συμπεριφοράς, ενώ σε σχέση με την προηγούμενη δίκη μείωσε την ποινή από δέκα μήνες σε οκτώ.
Η υπόθεση ήρθε στο «φως» της δημοσιότητας, τον Απρίλιο του 2013, ύστερα από σχετική αναφορά που έκανε ομάδα δικηγόρων, καταγγέλλοντας τον συγκεκριμένο οδηγό για ρατσιστική συμπεριφορά. 
Επικαλούμενοι μαρτυρία επιβάτιδας, οι δικηγόροι υποστήριξαν ότι ο οδηγός, αφού κατέβασε τους δύο Αφρικανούς από το λεωφορείο με το πρόσχημα ότι δεν είχαν ακυρώσει εισιτήριο, επιτέθηκε φραστικά στους υπόλοιπους επιβάτες που θορυβήθηκαν από τη συμπεριφορά του. Μάλιστα, κατά την ίδια μαρτυρία, απευθυνόμενους προς τους επιβάτες φέρεται να τους είπε ότι είναι «Χρυσαυγίτης», επιδεικνύοντας μενταγιόν που φορούσε με το σύμβολο του κόμματος κι ένα σχετικό τατουάζ.
Η συγκεκριμένη καταγγελία προκάλεσε την παρέμβαση της εισαγγελίας πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, από την οποία διατάχθηκε προκαταρκτική έρευνα, αποτέλεσμα της οποίας ήταν η παραπομπή τού οδηγού σε δίκη.
Καταθέτοντας στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο η παραπάνω επιβάτιδα-αυτόπτης μάρτυρας είπε ότι ο οδηγός ήταν αγενής και με την συμπεριφορά του τρόμαξε τους μετανάστες. Όπως τόνισε, στο λεωφορείο (γραμμή «26») ανέβηκαν τρία άτομα, αλλά ο οδηγός ανάγκασε μόνο τους Αφρικανούς να αποβιβαστούν, ενώ τους φώναξε ότι «εδώ μέσα εγώ είμαι αφεντικό».
Απολογούμενος στο δικαστήριο ο κατηγορούμενος αρνήθηκε ότι κατέβασε τους δύο μετανάστες από το αστικό λεωφορείο κι ότι ουδέποτε είπε ότι είναι Χρυσαυγίτης. Υποστήριξε ότι οι συγκεκριμένοι επιβάτες ανέβηκαν με βία από την πίσω πόρτα και τους ζήτησε να ανέβουν από μπροστά, ενώ, όταν τους ρώτησε εάν έχουν εισιτήρια έλαβε αρνητική απάντηση.
 «Προαιρετικά είχαμε το δικαίωμα να κάνουμε έλεγχο. Δεν τους κατέβασα και δεν έχω το δικαίωμα να τους κατεβάσω» τόνισε. Αρνήθηκε δε το καταγγελλόμενο επεισόδιο που ακολούθησε με τους επιβάτες, ενώ αναφερόμενος στο τατουάζ που φέρει είπε ότι πρόκειται για ένα αρχαιοελληνικό σύμβολο.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου