6.10.15

ΤΕΙ Πελοποννήσου - Πρόταση για έρευνα στον Ταΰγετο, Βοτανικό Πάρκο και σημείο συνάντησης επισκεπτών στο ξυλοπριστήριο Αρτεμισίας

Το ΤΕΙ Πελοποννήσου σε συνεργασία με το Δήμο Καλαμάτας, το Δήμο Δυτικής Μάνης, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και το Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης κατέθεσαν πρόταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τη χρηματοδότηση μελέτης με τίτλο "GIS mapping and studying of vulnerable and endangered species of Taygetos mountain and crucial conservation actions". Ένα από τα σημαντικότερα αποτελέσματα του προγράμματος θα είναι η δημιουργία Βοτανικού Πάρκου και σημείου συνάντησης επισκεπτών στο παλιό ξυλοπριστήριο στην περιοχή της Αρτεμισίας.
Το προτεινόμενο πρόγραμμα αφορά στη διατήρηση των κρίσιμων πληθυσμών των ειδών Micromeria taygetea, Globularia stygia και Crepis crocifolia με επιτόπου δράσεις και ερευνητικές εφαρμογές. Τα υπό μελέτη είδη είναι ενδημικά ποώδη φυτά του Ταϋγέτου και αναφέρονται στην Οδηγία της Ε.Ε. 92/43/ΕΕC ως είδη προτεραιότητας. Σκοπός του προτεινόμενου προγράμματος είναι η καταγραφή και χαρτογράφηση των θέσεων εμφάνισης των πληθυσμών στο όρος, η υποβοήθηση αναπαραγωγής τους in situ, καθώς και η γενικότερη αποκατάσταση των οικοσυστημάτων μέσω της διατήρησης της βιοποικιλότητας. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 1.584.294 ευρώ, με την Ε.Ε. να καλύπτει το 70% του ποσού. Με την έγκριση του προγράμματος αναμένεται η υλοποίησή του εντός 3-5 ετών.

ΤΙ ΘΑ ΑΠΟΦΕΡΕΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Με την ολοκλήρωση του προγράμματος αναμένεται να παραδοθούν:
1) Αναλυτικοί χάρτες με τα σημεία εμφάνισης των πληθυσμών
2) Γενετική ταυτοποίηση (genetic barcode) των υπό εξέταση ειδών και δημιουργία βάσης γονιδιωμάτων
3) Τράπεζα γενετικού υλικού στο ΤΕΙ Πελοποννήσου
4) Θέσεις παρακολούθησης της εξάπλωσης των ειδών με την οριοθέτηση Μικρο-Αποθεμάτων Φυτών (ΜΑΦ)
5) Βοτανικό Πάρκο και σημείο συνάντησης επισκεπτών στο παλιό ξυλοπριστήριο στην περιοχή της Αρτεμισίας
6) Πολλαπλές δράσεις διάχυσης των αποτελεσμάτων και ενημέρωσης με τη διοργάνωση εκδηλώσεων, ημερίδων και εκθέσεων.
Ο Δήμος Καλαμάτας, μέσα από τις ενέργειες διάχυσης των αποτελεσμάτων, θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας και των φορέων που σχετίζονται με τον Ταϋγετο.
Σημειώνεται ότι συντονιστές του προγράμματος είναι ο Επαμεινώνδας Κάρτσωνας, Επίκουρος Καθηγητής και ο Αναστάσιος Δάρρας, Επίκουρος Καθηγητής.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου