3.10.15

O Πρ. Παυλόπουλος βράβευσε τους 7 σοφούς της Κοσμολογίας


O Πρ. Παυλόπουλος βράβευσε τους 7 σοφούς της Κοσμολογίας

Το δεύτερο διεθνές «Συμπόσιο των Επτά Σοφών» με θέμα την Κοσμολογία, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής, ολοκληρώθηκε απόψε με την επίσημη απονομή των βραβείων στους διακεκριμένους επιστήμονες (τελικά σε έξι από αυτούς, επειδή ο έβδομος απουσίαζε λόγω ασθενείας) από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο. Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μεταξύ άλλων, χαρακτήρισε «σημαντικό το Συμπόσιο για την Ελλάδα μέσα στην κρίση». Τα μετάλλια των βραβείων είχαν σχεδιασθεί ειδικά για την περίσταση από τον καλλιτέχνη Δημήτρη Ταλαγάνη και έφεραν χαραγμένα πάνω τους την αρχαιοελληνική λέξη «Σοφίη» (Σοφία).
Ο πρόεδρος του Μεγάρου Μουσικής, Ιωάννης Μάνος, στον χαιρετισμό του, πρότεινε να καθιερωθεί η διοργάνωση του Συμποσίου των Επτά Σοφών ανά ένα ή ανά δύο έτη, στο πεδίο τόσο των θετικών όσο και των ανθρωπιστικών επιστημών.
Μετά την απονομή και αφού ο ακαδημαϊκός και καθηγητής Αστροφυσικής Σταμάτης Κριμιζής, πρόεδρος του Συμποσίου, εξήρε το έργο τους, οι τρεις νομπελίστες φυσικοί και οι τρεις ακόμη κορυφαίοι επιστήμονες της Κοσμολογίας είχαν την ευκαιρία να απαντήσουν σε ερωτήσεις που τους υπέβαλε το πολυπληθές κοινό, το οποίο έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για τα μυστήρια του σύμπαντος.

Οι Σοφοί της Κοσμολογίας που βραβεύθηκαν, είναι οι:
* Τζέημς Κρόνιν: Κάτοχος Βραβείου Νόμπελ Φυσικής 1980. Ομότιμος Καθηγητής Αστρονομίας και Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου του Σικάγου.
* Γιώργος Ευσταθίου: Καθηγητής Αστροφυσικής και Διευθυντής του Ινστιτούτου Κοσμολογίας του Πανεπιστημίου Κέμπριτζ, εταίρος της Βασιλικής Ακαδημίας.
* Ντέιβιντ Γκρος: Κάτοχος Βραβείου Νόμπελ Φυσικής 2004, καθηγητής Θεωρητικής Φυσικής και Διευθυντής του Ινστιτούτου Θεωρητικής Φυσικής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια.
* Γιουτζίν Πάρκερ (που απουσίαζε): Ομότιμος Καθηγητής Φυσικής, Αστρονομίας και Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου του Σικάγου και του Ινστιτούτου Ενρίκο Φέρμι.
* Τζορτζ Σμουτ: Κάτοχος Βραβείου Νόμπελ Φυσικής 2006, καθηγητής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Μπέρκλε:i της Καλιφόρνια.
* Αλεξέι Σταρομπίνσκι: Κοσμολόγος-Αστροφυσικός του Ινστιτούτου Θεωρητικής Φυσικής Laundau της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών. κάτοχος του Βραβείου Kavli στην Αστροφυσική 2014.
* Γκαμπριέλε Βενετσιάνο: Θεωρητικός Φυσικός, καθηγητής του Κολλεγίου της Γαλλίας στην εδρα Στοιχειωδών Σωματιδίων, Βαρύτητας και Κοσμολογίας.
Αύριο, Σάββατο, μετά από μία πρωινή ξενάγηση των ξένων επιστημόνων στο Μουσείο της Ακρόπολης από τον διευθυντή του καθηγητή Δ. Παντερμαλή, θα ακολουθήσει επίσκεψή τους στο Περιβαλλοντικό Παρατηρητήριο (ΝΕΟ) στο Costa Navarino Resort στη Μεσσηνία.
Την Κυριακή, οι «επτά σοφοί» θα πραγματοποιήσουν επίσκεψη στην αρχαία Μεσσήνη με ξεναγό τον καθηγητή Π. Θέμελη, ενώ θα ακολουθήσει εκδήλωση της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών στην Καλαμάτα, με τη συμμετοχή μαθητών.
Μάλιστα, την Κυριακή, στις 13:00, στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, θα εγκαινιασθεί και ο θεσμός της απονομής του «Μεσσηνιακού Αριστείου Επιστημών», με αφορμή το Συμπόσιο και προς τιμήν των Επτά Σοφών της Κοσμολογίας. Δύο εκ των Σοφών θα επιδώσουν για πρώτη φορά το βραβείο επιστημονικής αριστείας σε δύο νέους Μεσσήνιους επιστήμονες

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου