5.11.15

ΟΓΑ - Τριπλασιάζονται οι εισφορές για τους αγρότες !

Έρχονται μεγάλες ανατροπές στην ασφάλιση των αγροτών. Ποια σενάρια επεξεργάζονται στο υπουργείο Εργασίας, βάσει και των μνημονιακών δεσμεύσεων. 
Γιατί δεν έχουν δώσει ακόμη την έγκρισή τους οι θεσμοί. 
 
Αναπόφευκτες θεωρούνται οι αυξήσεις εισφορών για 620.000 ασφαλισμένους στον ΟΓΑ, ενώ μεγάλες ανατροπές έρχονται και για τους 680.000 ήδη συνταξιούχους του οργανισμού.
Η αναθεώρηση του υφιστάμενου πλαισίου ασφάλισης για τους αγρότες φέρνει ανατροπές σε σχεδόν 1.300.000 συνταξιούχους και ασφαλισμένους στον ΟΓΑ.
Η αρχή αναμένεται να γίνει με την ουσιαστική κατάργηση του Οργανισμού ως αυτόνομου ταμείου ασφάλισης και η
ένταξη του συνόλου των ασφαλισμένων και συνταξιούχων υπό την ομπρέλα του ενιαίου ασφαλιστικού φορέα που θα είναι ίδιος για όλους, μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους.
Η ένταξη των αγροτών στον ενιαίο αυτό φορέα ασφάλισης, σε συνδυασμό με τις μνημονιακές δεσμεύσεις για αντιστοίχιση των εισφορών με αυτές που καταβάλλονται προς το ΙΚΑ και κατάργηση της κρατικής χρηματοδότησης, αναμένεται να οδηγήσει σε τριπλασιασμό των εισφορών που πληρώνουν σήμερα οι αγρότες για τη σύνταξή τους, φθάνοντας το 20% από 7% που είναι σήμερα, ενώ ο υπολογισμός θα γίνει επί του πραγματικού εισοδήματος και όχι του τεκμαρτού.
Πληροφορίες αναφέρουν πως θα υπάρξει κατώτατη κλίμακα για να καλυφθούν τα πολύ χαμηλά εισοδήματα, που θα μπορούσε, για παράδειγμα, να είναι στα 300 ευρώ τον μήνα, ήτοι 3.600 ευρώ ετήσιο πραγματικό εισόδημα.
Η ελληνική πλευρά επιθυμεί η προσαρμογή να πραγματοποιηθεί μέσα στην επόμενη 5ετία, ενώ στο μνημόνιο υπάρχει πρόβλεψη για σταδιακή προσαρμογή, εντός 3 ετών. Βάσει των προωθούμενων αλλαγών, οι συνολικές εισφορές των αγροτών, ήτοι εισφορές για σύνταξη, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και παροχές Αγροτικής Εστίας θα διπλασιαστούν στα χαμηλά εισοδήματα και θα αυξηθούν έως και κατά 130% στα υψηλά.
Στο πλαίσιο ολοκλήρωσης της μετάβασης σε ένα τυπικό ασφαλιστικό σύστημα εισφορών - παροχών, προωθείται επίσης η επιτάχυνση της μείωσης της βασικής σύνταξης από 4% σε 8% κατ' έτος, από το 2016 έως το 2020.
Σήμερα, οι αγρότες πληρώνουν 7% επί συγκεκριμένων τεκμαρτών εισοδηματικών κλιμακίων. Στην προωθούμενη μεταρρύθμιση εξετάζεται η διατήρηση κάποιων κλιμακίων, σε συνάρτηση όμως με τα πραγματικά εισοδήματα των αγροτών και η αύξηση των εισφορών στο 20%, προκειμένου να εξισωθούν με τις εισφορές των υπόλοιπων μισθωτών (ΙΚΑ). Να σημειωθεί ότι βάσει του ισχύοντος συστήματος, το 14% το καταβάλλει το κράτος. Το 3ο Μνημόνιο όμως προβλέπει ότι οι εισφορές των αγροτών πρέπει να ακολουθήσουν το ΙΚΑ, με παράλληλη κατάργηση της επιπλέον κρατικής χρηματοδότησης, που ξεπερνά το 80% των ετήσιων δαπανών του ασφαλιστικού φορέα, ήτοι περίπου 3,5 δισ. ευρώ ετησίως.
Βέβαια, η ένταξη των ήδη συνταξιούχων υπό την ομπρέλα του ενιαίου φορέα ασφάλισης ανοίγει την πόρτα για σημαντικές αυξήσεις στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις των 680.000 συνταξιούχων του ταμείου, οι οποίοι εκτιμάται ότι λαμβάνουν κατά μέσο όρο 330 ευρώ. 
 Βάσει του σχεδιασμού του υπουργείου Εργασίας, η Εθνική Σύνταξη για όλους θα καθοριστεί στα 384 ευρώ, ήτοι αύξηση 54 ευρώ τον μήνα.
Μάλιστα, η συντριπτική πλειοψηφία των δικαιούχων βασικής σύνταξης του ΟΓΑ δεν έχουν καταβάλει εισφορές. Μια τέτοια πιθανή εξέλιξη βέβαια θα οδηγήσει σε διεύρυνση του ελλείμματος κοινωνικής ασφάλισης και κατά συνέπεια σε μεγαλύτερες μειώσεις του "ανταποδοτικού" σκέλους των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων, επιμερίζοντας το άνοιγμα στο σύνολο των συνταξιούχων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο ασφαλιστικό των αγροτών δεν έχει λάβει το οριστικό ΟΚ από τους εκπροσώπους των θεσμών, καθώς εκφράζονται έντονες αντιδράσεις στο ενδεχόμενο αύξησης της βασικής σύνταξης για τους ήδη συνταξιούχους αγρότες.
Ενστάσεις έχουν ήδη αρχίσει και καταγράφονται και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς πληθαίνουν οι βουλευτές από αγροτικές περιοχές που εκτιμούν ότι η επιβάρυνση των αγροτών, παράλληλα με τις προωθούμενες φορολογικές παρεμβάσεις, είναι τεράστια και θα οδηγήσει σε νέο κύκλο κινητοποιήσεων, που με τη σειρά τους θα επιτείνουν τους τριγμούς εντός του κυβερνητικού σχήματος.
 


euro2day.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου