20.11.15

ΚΑΛΑΜΑΤΑ - ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ! ΤΕΛΕΤΗ ΑΝΑΓΟΡΕΥΣΗΣ του νεοελληνιστή και Ομότιμου Καθηγητή του Πανεπιστημίου της Σορβόννης κ. Guy (Michel) Saunier

Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015, ώρα 7.00 μ.μ.
Αμφιθέατρο «Νικόλαος Πολίτης»
Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών
Παλαιό Στρατόπεδο - Ανατολικό Κέντρο, Καλαμάτα


Ο Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου των Παρισίων-Σορβόννης κ. Guy (Michel) Saunier είναι ένας από τους διαπρεπέστερους νεοελληνιστές παγκοσμίως, με εξαιρετική προσφορά στα ελληνικά γράμματα γενικότερα.
Γεννημένος στη Μασσαλία το 1934, ο κ.Saunier σπούδασε κλασική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης.
Μετά από ευδόκιμη θητεία του στο CNRS και διδασκαλία του στο ΑΠΘ, εξελέγη καθηγητής των νεοελληνικών σπουδών και διατέλεσε διευθυντής του Νεοελληνικού Ινστιτούτου στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, από το 1984 έως τη συνταξιοδότησή του, το 2003.
Επιδόθηκε με ιδιαίτερο ζήλο στη σπουδή των ελληνικών δημοτικών τραγουδιών, για τα οποία δημοσίευσε σειρά μονογραφιών και επιμέρους συμβολών, ενώ σημαντικές υπήρξαν οι συνθετικές εργασίες του για τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, τον Ανδρέα Εμπειρίκο, τον Νίκο Καββαδία, τη Μέλπω Αξιώτη, καθώς και οι μεταφράσεις του στα γαλλικά έργων διαφόρων Ελλήνων δημιουργών. Η διδακτική του δράση υπήρξε πλούσια και πολύ γόνιμη, διδάσκοντας πλήθος προπτυχιακών φοιτητών και κατευθύνοντας τις μεταπτυχιακές και διδακτορικές εργασίες πολλών μαθητών του, αρκετοί από τους οποίους κατέχουν σήμερα θέσεις σε πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα της ημεδαπής και της αλλοδαπής.
Το 2002, φίλοι, συνάδελφοι και μαθητές του δημοσίευσαν τόμο προς τιμήν του με τίτλο: Κανίσκιον φιλίας και το 2005 αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ.
Το Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, τιμώντας την πολύχρονη προσφορά του κ. Saunier στα ελληνικά γράμματα, αποφάσισε ομόφωνα να τον αναγορεύσει σε Επίτιμο Καθηγητή, σε ειδική τελετή, την Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015 και ώρα 7.00 μ.μ., στο αμφιθέατρο «Νικόλαος Πολίτης» της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών (Παλαιό Στρατόπεδο - Ανατολικό Κέντρο, Καλαμάτα). 
Τον έπαινο του τιμωμένου θα εκφωνήσει ο Καθηγητής της Νεοελληνικής Φιλολογίας και Αναπληρωτής Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ. Γιώργος Ανδρειωμένος. Μετά την αναγόρευση, ο κ. Saunier θα μιλήσει με θέμα: «Η στενή οδός: Σκέψεις για μεθοδολογικά προβλήματα». 
Η τελετή θα πλαισιωθεί με μουσική εκδήλωση μαθητών του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΕΛΕΤΗΣ ΑΝΑΓΟΡΕΥΣΗΣ
Έναρξη της Δημόσιας Συνεδρίασης του Τμήματος Φιλολογίας
Προσφώνηση από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Καθηγητή κ. Κωνσταντίνο Μασσέλο
Έπαινος του τιμωμένου από τον Καθηγητή και Αναπληρωτή Πρύτανη κ. Γιώργο Ανδρειωμένο
Αναγόρευση του Επίτιμου Καθηγητή κ. Guy (Michel) Saunier
Αντιφώνηση και ομιλία του τιμωμένου κ. Guy (Michel) Saunier με θέμα:
«Η στενή οδός: Σκέψεις για μεθοδολογικά προβλήματα»
Μουσική εκδήλωση με τους Χαράλαμπο Πατσιλίβα και Λουκά Αθηναίου-Αθηνάδη, μαθητές του Αντώνη Κουφουδάκη στο Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου