11.12.15

ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΕΜΕΙΝΑΝ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ

Του: Αντώνη. Α. Αντωνόπουλου

Τουλάχιστον δυο δεκαετίες πίσω θυμάμαι από την εποχή που ολόκληρο το επαγγελματικό ποδόσφαιρο ήταν υπό την σκέπη της πάλε ποτέ ΕΠΑΕ, τις διεκδικήσεις των ποδοσφαιριστών μέσω του ΠΣΑΠ. 
Προσφυγές για οικονομικές διαφορές ,και εκκρεμότητες. 
Συμβόλαια που δεν πληρώθηκαν. Ποδοσφαιριστές στους οποίους δεν τηρήθηκαν τα συμφωνηθέντα και δεν εισέπραξαν  τα δεδουλευμένα. Ανασφάλιστοι ποδοσφαιριστές που πέρα από τα μεροκάματα της πείνας, είχαν την ατυχία να χτυπήσουν σοβαρά και να γίνονται επαίτες για να αντιμετωπίσουν τις ιατρικές περιπέτειες τους. Το ξαναγράφω για να το θυμηθούμε εκ νέου. Τις περιπτώσεις  ΠΑΕ που έγραψαν τα χρέη τους με χαριστικούς νόμους στο… χιόνι και ποδοσφαιριστές καταστράφηκαν και επαγγελματικά αλλά και διαλύθηκαν οι οικογένειες και η ζωή τους. Χαρακτηριστική η περίπτωση του Άρη Θεσσαλονίκης. Και φανταστείτε αυτά τότε που …λεφτά υπήρχαν και άλλαζαν χέρια και τραπεζικούς λογαριασμούς.
Σήμερα λοιπόν ο ΠΣΑΠ(Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών) προανήγγειλε την επ αόριστον αποχή των μελών του ποδοσφαιριστών από τις επαγγελματικές του υποχρεώσεις από τις 15 Δεκεμβρίου εάν δεν…
Αν δεν πέσουν υπογραφές ΕΠΟ, Σούπερ-λιγκ και η …Καμόρα του Καλογιάννη της Β΄ Εθνικής όπως την αποκάλεσε το μέλος της πρόεδρος της Λαμίας Λουκάς Πανουργίας, δεν υπογράψουν τους κανονισμούς λειτουργίας του εγγυητικού ταμείου αρωγής των ποδοσφαιριστών, και δεν καταβάλουν τα υπόλοιπα χρήματα που τους αναλογούν και προκύπτουν από τις υπογραφές του στα μνημόνια …κατανόησης που υπέγραψαν με τον ΠΣΑΠ.
Από τον Ιανουάριο του 2013 και έχουμε Δεκέμβριο του 2015!!!
Πολύ μεγάλο στομάχι και …γαϊδουρινή υπομονή όπως λέει και ο λαός επέδειξαν οι βετεράνοι ποδοσφαιριστές που διοικούν τον ΠΣΑΠ.
Βιώνοντας τα προβλήματα και κατανοώντας τις οικονομικές δυσκολίες λόγο κρίσης οι ποδοσφαιριστές μέσω του ΠΣΑΠ δέχτηκαν οι δόσεις καταβολής των οφειλών εκ των συμφωνηθέντων με τις ΠΑΕ από 10 έως και 45 δόσεις. Αφαιρέθηκε επίσης από τον ισχύον κανονισμό η διάταξη διπλασιασμού των δόσεων σε παίκτες από τους κακοπληρωτές παράγοντες.
Από την πλευρά τους ΕΠΟ ,SL. και FL δεσμεύτηκαν με τις υπογραφές τους να καταβάλλουν ετησίως .Η μεν ΕΠΟ 50.000 ευρώ η κάθε ομάδα της S.L από 15.000 ευρώ, η κάθε ομάδα  της F.L από 8.000 ευρώ και η τότε FL2 από 3.000 ευρώ. Στόχος; Να καταβάλλεται μέρος των δεδουλευμένων παικτών ανεξάρτητα από τους λόγους που η ομάδα τους κατέληγε στην ερασιτεχνική κατηγορία.
Μέχρι στιγμής στο ταμείο έχουν μπει 300.000 ευρώ, ενώ οι κανονισμοί είναι έτοιμοι προς υπογραφή από τον Απρίλιο του 2015.Ο ΠΣΑΠ ζητά την άμεση υπογραφή του κανονισμού λειτουργία του ταμείου αρωγής των ποδοσφαιριστών. Για να συσταθεί και η επιτροπή συν-διαχεριρισης του ταμείου από ΠΣΑΠ-ΕΠΟ-SL-FL,και να ξεκινήσει η καταβολή δεδουλευμένων σε παίκτες που οι ομάδες τους κατέληξαν στην ερασιτεχνική κατηγορία.
Περιμένουν εδώ και πολλούς μήνες 300προσφυγες μέσω ΠΣΑΠ ποδοσφαιριστών ,για να εισπράξουν μέρος των δεδουλευμένων τους .
Για αυτούς που παίζουν μπάλα για 500-800-1000 ευρώ και είναι αρκετοί αυτοί, και πηγαίνουν κάθε μήνα σε… χαρτορίχτρες για να μάθουν αν θα πάρουν τα… ψίχουλα θα σας γράψω προσεχώς.
Μέχρι στιγμής οι βετεράνοι παίκτες που διοικούν τον ΠΣΑΠ και αρκετοί εξ αυτών έχουν βιώσει όσα σας περιγράφω, έχουν μείνει με τα μνημόνια… κατανόησης στα χέρια. Την κατανόηση στη πράξη έκαναν υπομονή δυο χρόνια τώρα για να την δουν να ολοκληρώνεται ως διαδικασία .Και όπως δείχνουν τα πράγματα η υπομονή τους εξαντλήθηκε…
Και μια …λεπτομέρεια.
Οι ποδοσφαιριστές ,είναι οι εργαζόμενοι στις ποδοσφαιρικές ανώνυμες εταιρίες. Είναι τα «εργαλεία» που στο όνομα και την αξία τους, κάνουν τηλεοπτικά συμβόλαια, και χορηγίες και γενικά εισπράττουν αξιοποιώντας την επαγγελματική που λέει ο λόγος σχέσης τους.
Αυτή είναι και η διαχρονική επικρατούσα αντίληψη για τους περισσότερους «πρωταγωνιστές» του ελληνικού ποδοσφαίρου. Δυστυχώς…

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου