28.2.15

Η Bild «ξαναχτυπά» στα ελληνικά !

Άρθρο στα ελληνικά δημοσιεύει η γερμανική εφημερίδα Bild, η οποία μια μέρα μετά το ανθελληνικό της άρθρο, με το πελώριο «όχι» στην βοήθεια προς την Ελλάδα επιμένει στη ρητορική της, λέγοντας ότι «η Ελλάδα χρειάζεται ένα καινούργιο ξεκίνημα χωρίς το ευρώ».

«Η βοήθεια δισεκατομμυρίων από την Ευρώπη – που συνεχίζεται– βοηθά απλώς στην εξυπηρέτηση των τεράστιων χρεών. Δεν μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη. Αντιθέτως εμποδίζει μια αληθινά καινούργια αρχή. Το σωσίβιο που έριξε η Ευρώπη στην Ελλάδα είναι από μολύβι» γράφει ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας Κάι Ντίκμαν.
Και συμπληρώνει: «Η εφημερίδα Bild δεν θα κουραστεί να κριτικάρει τη λανθασμένη πολιτική της Γερμανίας και της Ευρώπης για την Ελλάδα. Η εφημερίδα Bild δε θα σταματήσει να επισημαίνει το γεγονός, πως οι υποσχέσεις τόσο των δικών μας όσο και των ελλήνων πολιτικών δεν τηρήθηκαν. Η θέση της εφημερίδας Bild είναι ξεκάθαρη: η Ελλάδα χρειάζεται ένα καινούργιο ξεκίνημα χωρίς το ευρώ».
Ο αρχισυντάκτης, παράλληλα, υπογραμμίζει: «Συμπάσχουμε με τους ανθρώπους, οι οποίοι υποφέρουν από αυτή την κρίση και έχουν χάσει τα πάντα. Οι δημοσιογράφοι μας, ενημερώνουν συνεχώς για την εξαθλίωση μιας ολόκληρης χώρας, για τα συσσίτια, για άπορους ανθρώπους οι οποίοι πρέπει να σκαλίζουν σωρούς σκουπιδιών για βρουν φαγητό».

Η «Κάρμεν» στην Καλαμάτα

Την όπερα «Κάρμεν» του Ζωρζ Μπιζέ θα παρουσιάσει στην Καλαμάτα η Εθνική Λυρική Σκηνή, μέσα από την Όπερα της Βαλίτσας, η οποία θα ταξιδέψει σε 22 πόλεις σε ολόκληρη την Ελλάδα, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ταξίδι προς το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος», το οποίο πραγματοποιείται με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (http://www.snf.org/). 
Την «Κάρμεν» θα αποδώσουν 6 λυρικοί καλλιτέχνες, συνοδεία πιάνου, σε σκηνοθεσία Αγγέλας - Κλεοπάτρας Σαρόγλου.
Η παράσταση θα δοθεί στο Μέγαρο Χορού το Σάββατο 7 Μαρτίου 2015, με ώρα έναρξης 20.00.
Για την εκδήλωση αυτή, που πραγματοποιείται με χρηματοδότηση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, την πλήρη ευθύνη όσον αφορά στη διανομή των προσκλήσεων – δελτίων προτεραιότητας (είναι δωρεάν), έχει το ΔΣ της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Οι προσκλήσεις θα διανεμηθούν με σειρά προτεραιότητας λίγο πριν την έναρξη της παράστασης. Η ώρα και ο τόπος διάθεσης των προσκλήσεων θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα.

Το δράμα διδύμων που παντρεύτηκαν χωρίς να ξέρουν ότι είναι αδέλφια!

Είναι από τις σπάνιες ιστορίες που τις ακούς και δεν μπορείς να πιστέψεις τα παιχνίδια που μπορεί να παίξει καμιά φορά η μοίρα.

Δίδυμα αδέλφια, ένα αγόρι και ένα κορίτσι χωρίστηκαν μετά τη γέννα και έζησαν σε διαφορετικές οικογένειες που τα υιοθέτησαν. Τα φρόντισαν και τα μεγάλωσαν με πολλή αγάπη και σαν να ήταν δικά τους παιδιά. Όταν πλέον ενηλικιώθηκαν, άρχισε ο καθένας τους να κάνει τη ζωή του.

Μέχρι που ήρθε στη ζωή τους ο έρωτας και μάλιστα ταυτόχρονα. Μόνο που στη δική τους περίπτωση αυτό ήταν απογορευτικό. Η μοίρα τούς είχε φέρει και πάλι κοντά όμως κανένας από τους δύο δεν ήξερε πως ήταν δίδυμα αδέλφια.

Αποφάσισαν να παντρευτούν και μόλις μετά τον γάμο οι δικοί τους άνθρωποι τους ανακοίνωσαν πως ήταν δίδυμα αδέλφια και δεν έπρεπε να κάνουν παιδιά.

Το δικαστήριο λοιπόν ακύρωσε το γάμο τους και για ακόμα μία φορά, αν και δίδυμα αδέλφια, αναγκάστηκαν να χωριστούν και πάλι.

Πώς ξεχωρίζουν οι ΄εύκολες΄ γυναίκες;

Υπάρχει άραγε τρόπος να ξεχωρίσει κάποιος μια «εύκολη» γυναίκα από μια πιο συντηρητική;
 
Μια νέα έρευνα που έρχεται από τη Βρετανία λέει πως ναι, και μάλιστα το τεκμηριώνει με βάση την ανατομίας του σώματος...

 

Σύμφωνα με τη νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Λιντς, το σημείο του σώματος που φαίνεται να συνδέεται άμεσα με τις επιλογές αλλά και με την ελευθεριότητα ή όχι των γυναικών είναι η... λεκάνη.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι γυναίκες που έχουν πιο ανοιχτή λεκάνη έχουν την τάση να αλλάζουν περισσότερους συντρόφους και κατ’ επέκταση θα έλεγαν πιο εύκολα «ναι» σε μια πικάντικη πρόταση.

«Υποσυνείδητα οι γυναίκες με μεγάλη λεκάνη δεν φοβούνται τη γέννα και έτσι είναι πιο απελευθερωμένες σε αλλαγή συντρόφων.

Ειδικότερα όταν η απόσταση μεταξύ των δύο οστών της λεκάνης είναι πάνω από 40 εκατοστά, τότε οι γυναίκες θεωρούνται πιο θετικές σε ροζ προτάσεις», αναφέρουν οι επιστήμονες.


kamikaze.gr

ΚΑΛΑΜΑΤΑ - Ημερίδα με ταινίες για τη γυναίκα στις 8 Μαρτίου 2015

Ημερίδα με ταινίες από γυναίκες για γυναίκες και τίτλο «Η γυναίκα σε πρώτο πλάνο», θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο «Θεόδωρος Αγγελόπουλος» (πρώην ΟΑΕΔ, Αριστομένους 95), με αφορμή τον εορτασμό της Ημέρας της Γυναίκας, την Κυριακή 8 Μαρτίου 2015. 
Την ημερίδα θα διοργανώσουν ο Δήμος Καλαμάτας και η Κοινωφελής Επιχείρησή του «Φάρις», σε συνεργασία με τους πολιτιστικούς φορείς Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας, Πολιτιστικός Αντίλογος και Φεστιβάλ «Μηδέν».
 Η είσοδος στην εκδήλωση θα είναι ελεύθερη.

Κυριακάτικες εφημερίδες: Πρωτοσέλιδα, Κυριακή 1 Μαρτίου

Πρωτοσέλιδα, Κυριακή 1 Μαρτίου

ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ - Προς ενοικίαση το Τουριστικό συγκρότημα Ταϋγέτου

Σύντομα προκηρύσσεται πλειοδοτικός διαγωνισμός για την ενοικίαση του Τουριστικού στον Ταΰγετο, αφού τον Απρίλιο λήγει η σύμβαση με τον τωρινό μισθωτή. 
Από το Δήμο η κατεύθυνση είναι η υπογραφή μακροχρόνιας σύμβασης, με υποχρέωση του μισθωτή να αποκαταστήσει τις υποδομές, που σε μεγάλο βαθμό έχουν απαξιωθεί (αλλαγή σκεπής - παραθύρων - θυρών, εκσυγχρονισμός των χώρων υγιεινής και των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων, αποκατάσταση περιβάλλοντος χώρου κ.λπ.). 
Η πρόβλεψη είναι ότι η διαδικασία εκμίσθωσης θα έχει ολοκληρωθεί το αργότερο στο προσεχές δίμηνο.
Σημειώνεται πως έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από επενδυτές για το συγκεκριμένο συγκρότημα κτηρίων.

«Μαύρη τρύπα» 20,4 δισ. ευρώ - Χρηματοδοτικό κενό παραλύει τη χώρα !


Χρηματοδοτικό κενό παραλύει τη χώρα - «Μαύρη τρύπα» 20,4 δισ. ευρώ

Της Ελευθερίας Αρλαπάνου

Σε παγίδα ρευστότητας βρίσκεται η Ελλάδα, θέμα που εξελίσσεται σε υπ' αριθμόν ένα απειλή για την πραγματική οικονομία, την πολιτική σταθερότητα και τη δυναμική των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους. Φέτος η Ελλάδα, αποκλεισμένη από τις αγορές, αντιμετωπίζει υποχρεώσεις 35 δισ. ευρώ για τοκοχρεολύσια και αναχρηματοδότηση εντόκων γραμματίων, ενώ εντείνονται τα σενάρια για τρίτο πακέτο στήριξης, έως και 30 δισ. ευρώ έως το καλοκαίρι.
Όπως όλα δείχνουν η κυβέρνηση θα υποστεί το μαρτύριο της σταγόντας μέχρι τα τέλη Απριλίου, με δεδομένη την υστέρηση των εσόδων και τη σκληρή στάση του Ευρωσυστήματος, με τους θεσμούς να φαίνονται αποφασισμένοι να πιέσουν όσο περισσότερο μπορούν προκειμένουν να "κερδίσουν" πόντους στο μπρα - ντε - φερ για το πακέτο μεταρρυθμίσεων που θα προωθήσει η κυβέρνηση.
Η μεγάλη μάχη ως προς αυτό αναμένεται να κορυφωθεί τον Απρίλιο, ενώ στο μεσοδιάστημα το "κλειδί" για την χρηματοδότηση της χώρας είναι η ΕΚΤ. Αυτή θα αποφασίσει εάν οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούν να αντικαταστήσουν τόσο την συμμετοχή των ξένων επενδυτών στις επόμενες προγραμματισμένες εκδόσεις εντόκων γραμματίων, με την πρώτη κρίσιμη έκδοση να αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς και εάν το δημόσιο θα μπορέσει να εκδόσει επιπλέον έντοκα για να καλύψει με σχετική άνεση τόσο τις πληρωμές προς το ΔΝΤ το Μάρτιο και τον Απρίλιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι διαβουλεύσεις είναι έντονες στο παρασκήνιο αυτές τις ώρες επί δέσμης προτάσεων που έχει παρουσιάσει η Αθήνα, κυρίως προς την ΕΚΤ, ώστε να επιλυθεί το ταμειακό ζήτημα που αντιμετωπίζει η χώρα.
Χρηματοδοτικό κενό παραλύει τη χώρα - «Μαύρη τρύπα» 20,4 δισ. ευρώ  Οι ίδιες πηγές εκτιμούν πάντως πως η στάση της ΕΚΤ είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την πρόοδο που θα επιδείξει η ελληνική κυβέρνηση σε βασικά σημεία της συμφωνίας, αρχής γεννομένης από τη νομική της επικύρωση. Άλλα στελέχη κοντά στις διαβουλεύσεις εκτιμούν πως με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο οι υποχρεώσεις του Μαρτίου θα καλυφθούν, σπεύδοντας να ξεκαθαρίσουν πάντως πως είναι εξαιρετικά δύσκολο έως απίθανο το ΔΝΤ να κάνει αποδεκτή πρόταση για χρονική μετάθεση των πληρωμών που πρέπει να γίνουν προς αυτό το Μάρτιο.
Εμφανίζονται όμως πιο ανήσυχοι για την τροπή που θα πάρει το πρόβλημα της ρευστότητας στην οικονομία τον Απρίλιο, μήνα που χαρακτηρίζουν εξαιρετικά κρίσιμο από όλες τις απόψεις με δεδομένο ότι τότε θα πρέπει η Αθήνα ?να μιλήσει με αριθμούς και συγκεκριμένες δεσμεύσεις? επί της καταρχήν συμφωνίας που επιτεύχθηκε προ ημερών.
Την ίδια ώρα το χρηματοδοτικό πρόβλημα της οικονομίας μεγαλώνει μέρα με τη μέρα: Παραμένει μετέωρη η εκταμίευση δόσεων 7,2 δισ. ευρώ από την ευρωζώνη και το ΔΝΤ, αφού οι θεσμοί θέτουν ως προϋπόθεση την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η πορεία των φορολογικών εσόδων έχει σημάνει συναγερμό, ενώ η ΕΚΤ μέχρι στιγμής έχει διατηρήσει μια ιδιαίτερα σκληρή στάση, η οποία όπως παραδέχονται κυβερνητικά στελέχη δεν μπορούσε να προβλεφθεί.
Σφίγγει ο κλοιός για τρίτο πακέτο
Το ελληνικό χρηματοδοτικό πρόβλημα απασχολεί έντονα ευρωζώνη και ΔΝΤ και οι συσκέψεις δίνουν και παίρνουν στο τρίγωνο Βρυξελλών - Βερολίνου - Ουάσινγκτον ενώ δεν είναι τυχαίες οι εντεινόμενες διαροές περί πιθανής ανάγκης χορήγησης τρίτου πακέτου στήριξης στη χώρα, της τάξης των 30 δισ. ευρώ.
Ενδεχόμενο που φέρεται να βρίσκει θετικό το Β. Σόιμπλε, αφού με τον τρόπο αυτό θα διασφαλιζόταν η αυστηρή εποπτεία προς τη χώρα και ο περιορισμός του κινδύνου ενός νέου σοβαρού δημοσιονομικού εκτροχιασμού. Τη χορήγηση τρίτου πακέτου προς την Ελλάδα διατήρησε χθες ανοικτό και ο Επίτροπος Π. Μοσκοβισί, που έσπευσε πάντως να στείλει μήνυμα προς την Ελλάδα πως δεν είναι καιρός για να μιλήσουμε για την αναδιάρθρωση χρέους.
Ανησυχούν οι πιστωτές
Η δυνατότητα του δημοσίου να εξυπηρετήσει απρόσκοπτα τις υποχρεώσεις του και να αποφευχθεί ένα ατύχημα ρευστότητας, αποτελεί πλέον πηγή ανησυχίας, εντός και εκτός Ελλάδας και ο Μάρτιος θα είναι ο πρώτος σκόπελος. Πάντως οι πρόσφατες δηλώσειςς τόσο του Γ. Βαρουφάκη όσο και του Αλ. Φλαμπουράρη που άφησαν ανοικτό το ενδεχόμενο να μην είναι εύκολη υπόθεση η αποπληρωμή των 1,6 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ μέσα στο Μάρτιο, προκάλεσαν έντονη ανησυχία όχι μόνο στην Ουάσινγκτον αλλά και στην ευρωζώνη. Και αυτό επειδή κάτι τέτοιο δεν μπορεί να προβλεφθεί ποιες επιπτώσεις θα είχε στην αγορά και στη στάση των επενδυτών απέναντι στη χώρα, αφού στη σκιά, καραδοκεί η απειλή πιστωτικού γεγονότος.
Στο πλαίσιο αυτό στελέχη της αγοράς χαρακτηρίζουν ιδιαίτερα περίπλοκο το ενδεχόμενο να μετατεθούν οι πληρωμές προς το ΔΝΤ, όχι απλά για την επίπτωση που θα υπάρχει στην αγορά αλλά και γιατί κάτι τέτοιο δεν είναι σίγουρο πως θα γίνει αποδεκτό από το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου.
Αναφερόμενος, χθες στα προβλήματα ρευστότητας ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δ. Μάρδας άφησε να εννοηθεί πως υπάρχουν και άλλες πηγές χρηματοδότησης ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος πως η χώρα θα καταφέρει να βρει τα χρήματα που χρειάζεται λέγοντας χαρακτηριστικά «έχουμε αρκετές πόρτες για να βρούμε τα λεφτά». Τόνισε μεταξύ άλλων πως στην ΤτΕ υπάρχουν χρήματα από φορείς του δημοσίου που μπορεί να χρησιμοποιηθούν αλλά και από ομόλογα.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ

ΓΙΑΛΟΒΑ ΠΥΛΟΥ - ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ : Λαογραφία και Παράδοση από τον Κ. Μπαλαφούτη !

Με αγάπη για τη Λαογραφία και την Παράδοση, ο Κώστας Μπαλαφούτης ξεκίνησε να συλλέγει αντικείμενα λαογραφικού ενδιαφέροντος ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του ’60. 

Το 2006 επέστρεψε στη γενέτειρά του Γιάλοβα και έστησε ένα μουσείο – παρακαταθήκη στις παραδόσεις του τόπου μας.

«Η αγάπη μου στη Λαογραφία είναι γνωστή. Γράφω βιβλία με λαογραφικά θέματα, όπως τα παλιά επαγγέλματα, το δημοτικό τραγούδι, τα ήθη και έθιμα της περιοχής», λέει ο Κώστας Μπαλαφούτης που ίδρυσε το Λαογραφικό Μουσείο Γιάλοβας το 2006. 

 «Όλα αυτά σε συνδυασμό με την αγάπη που είχα και τις γνώσεις που απέκτησα, μου έδωσαν την ευκαιρία να ξεχωρίσω την περιοχή μας και να πω ότι εδώ υπάρχει πάρα πολύ λαογραφικό υλικό. Επειδή οι άνθρωποι εδώ ήσαν του μόχθου και δεν τους ενδιέφερε τίποτα παραπέρα, ανέλαβα εγώ να συγκεντρώσω αυτά τα πράγματα. Πρώτα του σπιτιού μου», λέει και αρχίζει να αριθμεί τις ενότητες που συναντάμε στο Λαογραφικό Μουσείο:
«Όλα τα εξαρτήματα που επεξεργάζονταν το λινάρι. Τους αργαλειούς.
Έμαθα τους τρόπους με τους οποίους έβαφαν τα υφάσματα με φυσικά μέσα. Μετά πήγα στα αλώνια.
Βρήκα τη σβάρνα και όλα τα εργαλεία που χρησιμοποιούσαν.
 Συγκέντρωσα μυλόπετρες. Αντίστοιχα, για τον τρύγο και το κρασί, για το μαγκανοπήδο, σαμάρια για τα άλογα, μηχανήματα που έβγαζαν το μέλι.
Ένα τμήμα είναι το φαναρτζή, αυτού που έφτιαχνε τα φανάρια στους δρόμους, αλλά και τα βαρέλια που κουβάλαγαν νερό, τις λαδούσες, τα κόσκινα.
Άλλο τμήμα είναι του νοικοκυριού, με καζάνια, κατσαρόλες, γκαζιέρες, πέτουλες για τις αξίνες, καρδάρες, πώς έφτιαχναν το σαπούνι, φανάρια και ψυγεία πάγου.
 Έχουμε όλα τα αλέτρια. Πριόνια, αλλά και όλα τα εξαρτήματα του ξυλουργού. Επίσης, ναυτικό υλικό από φάρους με ασετιλίνη. Συλλογές από σπιρτόκουτα. Πετρώματα, απολιθώματα, τεμάχια από χαυλιόδοντες. Γκραβούρες για τη Ναυμαχία του Ναυαρίνου, αλλά και μπάλες κανονιών. Παγίδες για πουλιά και λαγούς, πέταλα. Αρχείο εφημερίδων, μηχανές γραφείου και τραπεζών, γραμμόφωνα και ραδιόφωνα. Στον επάνω όροφο υπάρχουν παλιές χειροποίητες ντουλάπες. Αναπαράσταση του υπνοδωματίου και του τραπεζιού της μέσης.
Αναπαράσταση του εργαστηρίου, με όλα τα εξαρτήματα του αργαλειού. Επίσης, συλλογή από ρούχα εποχής, νυφικά, ρούχα για πριν και μετά το γάμο, χειροποίητα».
«Από το 1961, που ήμουν φοιτητής, κατεβαίνοντας από την Αθήνα στο χωριό μου, έβλεπα ότι κάποια αντικείμενα είχαν αρχίσει να εκτοπίζονται από την καθημερινότητα. Ήρθαν το τρακτέρ και η αλωνιστική μηχανή και εκτόπισαν όλα τα γεωργικά εργαλεία. Ήρθε η ΔΕΗ και εκτόπισε άλλα φωτιστικά μέσα. Δεν ήθελα να χαθούν όλα αυτά. Άρχισα να συλλέγω από το χωριό μου, από την περιοχή μου, από τη Μεσσηνία αλλά και από άλλες περιοχές της Ελλάδας», περιγράφει την πορεία του ο κ. Μπαλαφούτης.
«Ένα μεγάλο ευχαριστώ θα ήθελα να πω στον Τάσο Καραμπάτσο, επιχειρηματία της περιοχής, που μου διέθεσε δωρεάν το χώρο όπου στεγάζεται το μουσείο», λέει. «Αυτή τη στιγμή τα εκθέματα καλύπτουν 130 τετραγωνικά και είναι πράγματι μικρός ο χώρος για τόσα αντικείμενα που έχω συγκεντρώσει. Με αυτά τα πράγματα που έχω θα μπορούσα να γεμίσω τρεις τέτοιες αίθουσες. Βοήθεια δεν έχουμε από πουθενά, εκτός από τον καπετάνιο (Βασίλης Κωνσταντακόπουλος) που έδωσε χρήματα για να μπουν οι γκραβούρες και φωτογραφίες σε κορνίζες και τον Τάσο Καραμπάτσο, που έχει δώσει το κτήριο και πληρώνει το φως.
 Η είσοδος είναι ελεύθερη. Το μόνο έσοδο του μουσείου είναι η πώληση του βιβλίου με τα παλιά επαγγέλματα».
Υπάρχει ενδιαφέρον από τις νεότερες γενιές να γνωρίσουν τη λαογραφία του τόπου μας; ρωτώ.
«Περισσότερο ενδιαφέρον υπάρχει από τη νέα γενιά να γνωρίσει την παράδοση, παρά από τους μεγαλύτερους», αποκρίνεται. «Ενώ εγώ ο ίδιος που τα έχω δεν ξέρω τα πάντα, οι μεγαλύτεροι σε ηλικία μπαίνουν μέσα και νομίζουν ότι τα ξέρουν όλα. Είναι τόσα πολλά τα λαογραφικά μυστικά, που δε φτάνει μια ζωή για να τα γνωρίσεις. Ευτυχώς, έρχονται πολλά σχολεία εκπαιδευτικές εκδρομές, αλλά κυρίως σχολεία από άλλες περιοχές. Βλέπετε, ουδείς στον τόπο του άγιος αγιάζει».

* Λαογραφικό Μουσείο Γιάλοβας, τηλ. 6937 131609

Βράζει ο ΣΥΡΙΖΑ για την συμφωνία: Πυρά από Λαφαζάνη, Μηλιό - Ρουκέτα από Δραγασάκη


Βράζει ο ΣΥΡΙΖΑ: Πυρά από Λαφαζάνη, Μηλιό - Ρουκέτα από Δραγασάκη

Σε σοβαρό εσωκομματικό πρόβλημα για τον ΣΥΡΙΖΑ, αναδεικνύεται η συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές, κάτι που φάνηκε ξεκάθαρα στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. Κορυφαία στελέχη, κυρίως από την Αριστερή Πλατφόρμα, αμφισβήτησαν ευθέως τις αποφάσεις της κυβέρνησης και εξέφρασαν επισήμως τη διαφοροποίησή τους.
Παναγιώτης Λαφαζάνης, Γιάννης Μηλιός, Αλέκος Καλύβης, Αντώνης Νταβανέλος και άλλοι έδειξαν την αντίθεσή τους στη συμφωνία, άλλος σε χαμηλότερους τόνους κι άλλους με πιο σκληρές εκφράσεις.
Η συνεδρίαση έγινε σε βαρύ κλίμα καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η εσωκομματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζεται να καταθέσει τροπολογία επι της πολιτικής απόφασης, ώστε να καταγράψει και επίσημα τη διαφοροποίησή της.
Από την πλευρά της κυβέρνησης o κ. Τσακαλώτος προσπάθησαν ν εξηγήσουν τα της συμφωνίας τονίζοντας:
'«Πιστεύω ότι η συμφωνία έχει πολλές ασάφειες. Να σας πω ποια κυρίαρχη δύναμη επέμενε για σαφήνειες; Αυτή ήταν η Γερμανία...Σε όσους θεωρούν ότι η ασάφεια είναι πρόβλημα προσέξτε και τη σαφήνεια...Υπάρχουν και σαφήνειες που δεν βοηθάνε. Για τις ιδιωτικοποιήσεις η σαφήνεια δεν μας βοηθάει....Η ασάφεια για τις εργασιακές σχέσεις μας βοηθάει. Η ασάφεια για το πόσο έτοιμοι είναι οι εταίροι μας να μιλήσουν για το χρέος επίσης δεν μας βοηθάει. Μας δυσκολεύει όμως και ο ίδιος μας ο εαυτός....Η συμφωνία εξαρτάται από εμάς».
Αίσθηση προκάλεσαν τα όσα είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης: «Εξετάσαμε ακόμα και το σενάριο της τελικής σύγκρουσης, αλλά δεν το επιλέξαμε. Αποδεχτήκαμε αυτή τη συμφωνία γιατί θεωρήσαμε ότι μας δίνει χρόνο αλλά και εργαλεία για να προχωρήσουμε. Δεν προλαβαίναμε να κάνουμε κάτι άλλο».

Ενώ εντύπωση προκάλεσε η ατάκα του για τον ΣΥΡΙΖΑ που αποδεικνύει ότι υπάρχει πρόβλημα: «Αυτό που θέλαμε να πετύχουμε, ένα κόμμα χωρίς βαρονίες, δεν το πετύχαμε για αυτό και πρέπει να το ξαναδούμε. Θυμίζουμε ακομα ομοσπονδία».
Ο Π. Λαφαζάνης τόνισε:
«Ειναι θετικό οτι η βουλη δεν θα κυρώσει στη Βουλη τη χρονική επέκταση μίας δανειακης σύμβασης, που ψήφισαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και έχει νεοαποικιακα χαρακτηριστικά. Η συμφωνια με τη λιστα των κατευθύνσεων που συνομολογήθηκε από την κυβέρνηση με τους θεσμούς, εμπεριέχει κρίσιμες ασάφειες, ενώ παρουσιάζει και προβληματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ παρά τη συμφωνία αυτή χρειάζεται το επόμενο διάστημα να κινηθεί με κεντρικό στόχο να εφαρμόσει με συνέπεια τις προγραμματικές του δεσμεύσεις και τις προγραμματικές δηλώσεις. Αυτή ειναι η πρόκληση με την οποία είμαστε αντιμέτωποι και από την οποία θα κριθούμε».
Ο Αντώνης Νταβανελος τόνισε: «Τον Ιούνιο θα πρέπει να έχουμε τη δημόσια εντολή να επιτύχουμε την ανατροπή αυτού που αναγκάστηκαμε να αποδεχθούμε προχθές. Αλλιώς η προοπτική ειναι η ανατροπή της κυβερνησης».
«Δώστε μια ευκαιρία στην κυβέρνηση. Θα γράψει η ιστορία οτι ο κόσμος που δεν έδωσε μια ευκαιρια στην κυβερνηση ειναι ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ.
Παραχωρούμε έδαφος για να κερδίσουμε χρόνο. Οι νίκες συνοδευονται πάντα με συμβιβασμούς», είπε ο υπουργός Παιδείας, Αριστείδης Μπαλτάς.
«Να συγκροτήσουμε επιτροπή για το λογιστικό έλεγχο του χρέους και να κάνουμε μια συγκροτημένη πολιτική διεκδίκησης γι' αυτό. Δεν ειναι ώρα για να καταμερίσουμε ευθύνες ή να δούμε ποιος δικαιώνεται και ποιος όχι. Το μεγάλο πρόβλημα, η κρίσιμη διαπράγματευση είναι μπροστά μας», ανέφερε ο Νίκος Χουντής.
«Η αποδοχή στην τακτική της κυβερνησης ειναι σχεδόν πάνδημη. Οι κριτικές καλοδεχούμενες, αλλά δυστυχώς αναντίστοιχες με το λαϊκό αίσθημα», είπε ο Νίκος Παππάς.
«Αυτο που είναι εξω απο την κουλτούρα μας ειναι η ανθρωποφαγία, οι επιδόσεις στα παραπολιτικά σχόλια, οι δήθεν διαρροές, οι κινήσεις εντυπωσιασμού κενές περιεχομένου. Ολα αυτά που η ιστορία εχει αποδείξει οτι έχουν κοντά ποδάρια», τόνισε ο Γ. Μηλιός.
«Είναι ετεροβαρής η συμφωνία και θα πρέπει να αντικρούσουμε τα αρνητικά σημεία στην πράξη. Με την εφαρμογή του προγράμματος να προετοιμάσουμε τον λαό για τη μεγάλη σύγκρουση του Ιουνίου», είπε ο Αλέκος Καλύβης.
Αλλα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας κατα τις ομιλίες τους έθεσαν την ανάγκη ύπαρξης ενός εναλλακτικού σχεδίου για τη χώρα, το οποίο θα μπορεί να απειλεί θεμελιώδη συμφέροντα των πιστώσεων και των κυρίαρχων κύκλων της ευρωζώνης. Ζήτησαν επίσης σε καθε περίπτωση πριν τη λήψη των αποφάσεων να συγκαλούνται τα συλλογικά όργανα του κόμματος, πράγμα που διασφαλίζει τις καλύτερες δυνατές συνθέσεις και αποτελέσματα.

ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ στον ΑΝΤ1 - Ποια ηχηρά ονόματα αποχωρούν !


Ποια ηχηρά ονόματα αποχωρούν από το κανάλι του ΑΝΤ1

  30-40 απολύσεις κάθε μήνα επί ένα τεράμηνο !

Λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση των προθέσεων της κυβέρνησης για την επιβολή κανόνων στο χώρο της τηλεόρασης, όπως η πληρωμή αντιτίμου για την απόκτηση της άδειας, το κανάλι του ΑΝΤ1 προχωράει σε απομάκρυνση του προσωπικού του.

Φαίνεται πως οι συζητήσεις για τις αποχωρήσεις των στελεχών ξεκίνησαν λίγες μέρες μετά τα Χριστούγεννα και ο λόγος ήταν φυσικά η οικονομική κρίση που μαστίζει και τον χώρο των ΜΜΕ.
Τα τμήματα του καναλιού που πλήττονται περισσότερο είναι αυτά των Δημοσίων Σχέσεων και του μάρκετινγκ, τα οποία αναμένεται να συγχωνευθούν.

Παρελθόν για το κανάλι, λοιπόν, θα είναι σε λίγες μέρες που λήγει το συμβόλαιό της, η Κατερίνα Γκαγκάκη.
Η διευθύντρια Δημοσίων Σχέσων του ΑΝΤ1 ενδέχεται να μείνει στον σταθμό του Αμαρουσίου μέχρι τα τέλη Μαρτίου.
 Ο πολύ στενός συνεργάτης της και υπεύθυνος Τύπου του ΑΝΤ1, ο Κώστας Τσολάκης, είναι μέσα στα ονόματα που δεν ανήκουν πλέον στο δυναμικό του καναλιού.
 Η αλήθεια είναι πως και οι δύο ουσιαστικά αναγκάστηκαν να λήξουν τη συνεργασία τους με το κανάλι στο οποίο πρόσφεραν τα μέγιστα όλα αυτά τα χρόνια. Το μέγεθος των περικοπών που αποφασίστηκαν δεν τους άφηνε και πολλά περιθώρια να συνεχίσουν να κάνουν την δουλειά τους στο ίδιο υψηλό επίπεδο.

Πληροφορίες αναφέρουν πως στόχος της διοίκησης του ΑΝΤ1 είναι η περικοπή 30-40 θέσεων εργασίας κάθε μήνα για το επόμενο 4μηνο.

Πηγή: Zappit

ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ ΤΗΣ ΠΑΛΗΣ - ΣΟΚ: Πρώην Ολυμπιονίκης ο αρχηγός της συμμορίας που έκαιγε με σίδερο τα θύματά του


Σοκ: Πρώην Ολυμπιονίκης ο αρχηγός της συμμορίας που έκαιγε με σίδερο τα θύματά του

Σοκ στον κόσμο του αθλητισμού και ιδιαίτερα της πάλης, προκαλεί η αποκάλυψη ότι ο αρχηγός της συμμορίας των ληστών που απειλούσαν και λήστευαν τα θύματά τους με πυρωμένο σίδερο, είναι πρώην ολυμπιονίκης.
Οπως αποκαλύπτει η κυριακάτικη Real News, πρόκειται για τον Αφταντίλ Ξανθόπουλο, 5ος ολυμπιονίκης στην πάλη στους Αγώνες στο Σίδνεϊ, με αρκετές ακόμα επιτυχίες σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα, Πανευρωπαϊκούς και Μεσογειακούς Αγώνες.
Από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας (ΥΔΕΖΙ) συνελήφθησαν συνολικά 11 μέλη της σπείρας, 7 άνδρες και 4 γυναίκες, όλοι γεωργιανής καταγωγής. Ανάμεσα σε αυτούς και ο Ξανθόπουλος.
Γεννημένος στις 16 Νοεμβρίου 1971 στο Κιουταΐσι, ο Ξανθόπουλος βρέθηκε στην Ελλάδα το 1993. Εζησε στους Αγίους Αναργύρους, όπου τότε εγκαταστάθηκαν παλαιστές από την περιοχή του Πόντου. Σχεδόν ταυτόχρονα με την έλευσή του στην Ελλάδα άρχισε προπονήσεις με το τοπικό σωματείο, αλλά και με την εθνική ομάδα. Σύντομα άρχισε τις διεθνείς συμμετοχές του και δύο φορές κατετάγη 4ος στις βαριές κατηγορίες τόσο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 1999 όσο και στο Ευρωπαϊκό του 2000.
Σοκ: Πρώην Ολυμπιονίκης ο αρχηγός της συμμορίας που έκαιγε με σίδερο τα θύματά του Προκρίθηκε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ το 2000, όπου έλαβε μέρος στα 97 κ. της ελευθέρας πάλης και κατέκτησε την 5η θέση. Ακολούθησε το χρυσό μετάλλιο στους Μεσογειακούς Αγώνες του 2001, η 4η θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ελευθέρας Πάλης το 2002 στην Τεχεράνη και το χάλκινο μετάλλιο στους Μεσογειακούς Αγώνες του 2005. Μετά την επιτυχία του στο Σίδνεϊ έγινε σημαιοφόρος του Πολεμικού Ναυτικού.
Λίγο μετά άρχισαν τα προβλήματα. Το 2001 καταδικάστηκε σε φυλάκιση πέντε μηνών για πλαστογραφία εγγράφων ελληνοποίησης. Τον Ιούλιο του 2002 έχασε προσωρινά την υπηκοότητα, αλλά η ομοσπονδία κατάφερε να του την ξαναδώσει.

Όσον αφορά στη σπείρα των Γεωργιανών, δρούσε με τη μέθοδο των οικιακών βοηθών και των αποκλειστικών νοσοκόμων, σπέρνοντας τον τρόμο σε ανήμπορους ηλικιωμένους στην Αττική.
Ο Ξανθόπουλος είχε ως συνεργούς αποκλειστικά άτομα γεωργιανής καταγωγής. Σύχναζαν σε καταστήματα που αποτελούσαν στέκια συμπατριωτών τους. Εκεί εντόπιζαν οικιακές βοηθούς και αποκλειστικές νοσοκόμες, οι οποίες στη συνέχεια παρείχαν τις απαιτούμενες πληροφορίες για τα υποψήφια θύματα και τις οικίες τους, δηλαδή την οικονομική κατάστασή τους και τα μέτρα ασφαλείας που υπήρχαν στις οικίες.

Γ.Παπανδρέου - Σκανδαλώδης “κάλυψη” της Κυβέρνησης Καραμανλή, προσωπικά από τον Τσίπρα !

“Πάνε να καλύψουν την ανυπαρξία τους με νέο βρόμικο ΄89″

Σφοδρή επίθεση στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα, με αφορμή την “Εξεταστική για το Μνημόνιο” εξαπέλυσε το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών.

Σε πολύ υψηλούς τόνους ο Γιώργος Παπανδρέου, αφού κάνει για πρωτοφανή ανυπαρξία, παλινδρομήσεις και ερασιτεχνισμούς στην διαχείριση της κρίσης από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, την κατηγορεί για φθηνά θεάματα που αντιγράφουν το βρόμικο 89.
Αίσθηση επίσης προκαλεί η αναφορά στην σκανδαλώδη – όπως αναφέρει η ανακοίνωση - “κάλυψη” της Κυβέρνησης Καραμανλή, προσωπικά από τον Τσίπρα, που σύμφωνα με το Κίνημα, εκτροχίασε δημοσιονομικά την χώρα και την οδήγησε στην Χρεοκοπία.
Δείτε ολόκληρη τη ανακοίνωση του Κινήματος:
“Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ευρισκόμενη μπροστά στα αδιέξοδα από τις απροετοίμαστες επιλογές της και την αδυναμία της να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα, επιλέγει να παίξει για άλλη μια φορά το χαρτί της «εξεταστικής επιτροπής για την είσοδο της Ελλάδας στο μνημόνιο».
Εάν το αντικείμενο της εξεταστικής επιτροπής παραμείνει όπως το ανακοίνωσε ο κ. Τσίπρας στο Υπουργικό Συμβούλιο και δεν αλλάξει και αυτό στη διαδρομή, δηλαδή «να διερευνηθούν οι συνθήκες και οι πολιτικές ευθύνες όλων των παραγόντων που έπαιξαν ρόλο στη χρεοκοπία της χώρας που μας οδήγησε στον αναγκαστικό δανεισμό», αλλά και οι σημερινοί χειρισμοί που επιδεινώνουν την κατάσταση, θα είμαστε αυτονόητα πρωτοπόροι στη διερεύνηση της πραγματικότητας.
Θα πρέπει όμως η κυβέρνηση να λάβει υπόψη της, τα εξής:
1. Ότι είναι καιρός να αντιμετωπίσει πλέον τα πραγματικά προβλήματα για τα οποία εκλέχθηκε και τα οποία είναι δραματικά επείγοντα. Οι φθηνοί εντυπωσιασμοί για την προσφορά θεάματος δεν αρκούν να καλύψουν ανυπαρξία, παλινδρομήσεις και αδράνεια.
2. Η μετονομασία της τρόικας σε «θεσμούς», του προγράμματος διάσωσης (μνημόνιο) απλώς σε «δανειακή σύμβαση», η συμφωνία με το 70ο/ο του μνημονίου το οποίο θα καταργούσαν με ένα νόμο και θα το έσκιζαν στα σκαλοπάτια της Βουλής κατά τα λεγόμενα του κ. Τσίπρα, η απομόνωση από τους Ευρωπαίους εταίρους τους οποίους η ίδια η κυβέρνηση έφτασε να παρακαλάει για μια τετράμηνη παράταση της συμφωνίας για τη διάσωση της χώρας από τη χρεοκοπία – μνημόνιο, αφού προηγουμένως δημιούργησε συνθήκες ασφυξίας στην οικονομία, δεν μπορούν να κρυφτούν πίσω από επιχειρήσεις «κάθαρσης» που αντιγράφουν το «βρωμικο 89″.
3. Εάν ο σκοπός της κυβέρνησης ήταν να διερευνηθούν πράγματι οι συνθήκες που αναγκάστηκε η χώρα να προσφύγει σε μηχανισμό στήριξης για να μην χρεοκοπήσει, θα είχε κάνει και διαφορετικές επιλογές στη σχέση της με τη Δεξιά. Θα είχε κάνει άλλη επιλογή – υποταγή – για το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας, θα έβγαζε από το απυρόβλητο – μέχρι σημείου θαυμασμού και επιβράβευσης – την κυβέρνηση Καραμανλή, η οποία εκτροχίασε ιλιγγιωδώς τα δημοσιονομικά στοιχεία της χώρας και την κατέστησε πλήρως αναξιόπιστη οδηγώντας την στη χρεοκοπία .
4. Να ξεκαθαρίσουμε λοιπόν ότι, τη συζήτηση για την είσοδο της χώρας μας στην κατάσταση να χρειάζεται πρόγραμμα διάσωσης – μνημόνιο μέσα από πλαστογραφημένο έλλειμμα και δυσθεώρητο χρέος, που μας παρέδωσε λιποτακτούσα η κυβέρνηση Καραμανλή, είμαστε οι πρώτοι που τη θέλουμε. Γιατί με ψυχραιμία και σοβαρότητα πρέπει επιτέλους να καταδειχθούν οι αιτίες και οι αίτιοι, οι εμπρηστές της πρωτοφανούς κρίσης.
Αυτό όμως απαιτεί τόλμη, υπευθυνότητα και αποφασιστικότητα να ερευνηθούν τα πάντα μέχρι τους σημερινούς χειρισμούς. Και επουδενί για να καλυφθούν οι αίτιοι για την πορεία της χώρας μέχρι και σήμερα.”

ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ - Αρχαίοι Εξωγήινοι: Τα μυστικά με τις μούμιες !

Τα μυστικά με τις μούμιες !

Ανθρώπινα πτώματα διατηρημένα επί χιλιάδες χρόνια, περίεργα κειμήλια τοποθετημένα με τους νεκρούς και μοναχοί που θάβονταν ενώ ήταν ακόμη ζωντανοί(!)
Μυστηριώδεις τελετές ταφής και σύνθετες διαδικασίες μουμιοποιήσης έχουν βρεθεί σε κάθε ήπειρο του πλανήτη, αλλά γιατί;
Προσπαθούσαν οι αρχαίοι απλώς να εξαπατήσουν τον θάνατο ή μπορεί να υπάρχει μια πιο… απόκοσμη εξήγηση;

Δείτε το ντοκιμαντέρ:

Ευάλωτοι στα εγκεφαλικά εργένηδες και...κακοπαντρεμένοι !

Όπως είπαν οι ερευνητές παρουσιάζοντας τη μελέτη τους, στο Διεθνές Συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Εγκεφαλικών, η μελέτη τους πολύ απλά αποδεικνύει την δύναμη της αγάπης.

Αν είστε άντρες και ανύπαντροι, το νου σας: οι εργένηδες διατρέχουν πολύ αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου σε σύγκριση με τους παντρεμένους – αρκεί οι τελευταίοι να είναι ευτυχισμένοι στον γάμο τους, ειδάλλως… έχασαν!
Αυτό είναι το συμπέρασμα μίας νέας μελέτης, που πραγματοποιήθηκε σε 10.000 Ισραηλινούς και έδειξε ότι οι εργένηδες και οι κακοπαντρεμένοι έχουν 64% περισσότερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό σε σύγκριση με τους ευτυχισμένους παντρεμένους.
Όπως είπαν οι ερευνητές παρουσιάζοντας τη μελέτη τους, στο Διεθνές Συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Εγκεφαλικών, η μελέτη τους πολύ απλά αποδεικνύει την δύναμη της αγάπης.
Οι άντρες που συμμετείχαν στη μελέτη, η οποία διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, ήταν 40άρηδες όταν αυτή άρχισε. Επί 34 χρόνια οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Γιούρι Γκόλντμπερτ, κατέγραφαν τους θανάτους από εγκεφαλικά.
Επιπλέον, τόσο στην αρχή της όσο και αργότερα, ζήτησαν από τους εθελοντές να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια για τον τρόπο ζωής τους και να αυτοβαθμολογήσουν την ευτυχία μέσα στον γάμο τους.
Αφού οι ερευνητές έλαβαν υπ’ όψιν όλους τους παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάζουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού (μεταξύ αυτών η κοινωνικοοικονομική κατάσταση, το κάπνισμα και η υπέρταση), κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο ποιοτικός γάμος αποτελεί «ασπίδα» εναντίον των εγκεφαλικών, ενώ ο κακός και η εργένικη ζωή τα ευνοούν.
Ανάλογα ευρήματα είχαν και προγενέστερες μελέτες, οι οποίες έχουν δείξει πως η ευτυχία στον γάμο προστατεύει και την καρδιολογική υγεία, ενώ η δυστυχία και το στρες πλήττουν την καρδιά.

Πηγή: tanea.gr

ΑΠΙΣΤΕΥΤΕΣ ΦΩΤΟ που δεν έχετε ξαναδει !!!: Πάγωσαν τα κύματα καθώς έσκαγαν στην ακτή !!!

Η κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας έχει σπάσει εκατοντάδες ρεκόρ φέτος τον χειμώνα, καθιστώντας τον Φλεβάρη έναν από τους ψυχρότερους μήνες στην ιστορία των ΗΠΑ.
Αλλά στη Μασαχουσέτη έχει τόσο κρύο που ακόμη και τα κύματα αρχίζουν να παγώνουν.
Αυτές οι απίστευτες φωτογραφίες των κυμάτων… γρανίτα τραβήχτηκαν από τον σέρφερ Τζόναθαν Νίμερφρο στο Ναντάκετ της Μασαχουσέτης.
Πήρε την κάμερά του όταν πρόσεξε ότι ο ορίζοντας φαινόταν παράξενος – και στη συνέχεια παρατήρησε ότι η σανίδα του είχε πιάσει πάγο.
Ακόμα κι αν η άνοιξη μπαίνει επίσημα την Κυριακή, οι μετεωρολόγοι έχουν προειδοποιήσει ότι οι αρκτικές καιρικές συνθήκες θα συνεχιστούν στις ΗΠΑ.

ΔΡΟΣΟΥΛΙΤΕΣ και ο αρχηγός τους, ο ηρωικός αγώνας του και το ένδοξο τέλος !

Η ιστορία δεν του έδωσε τη θέση που θα έπρεπε ίσως γιατί δε ζήτησε τίποτε από την πατρίδα του αντίθετα με «οσιομάρτυρες καπεταναίους» που έγιναν στρατηγοί σε περίοδο αδελφοκτόνων πολέμων.

Αυτός τα έδωσε όλα. Περιουσία και ζωή.
Δεν μπορούμε να ξέρουμε αν η στρατηγική του απόφαση τη συγκεκριμένη στιγμή ήταν λάθος, γιατί μεσολάβησαν πολλά μεταξύ των εμπλεκομένων πλευρών.
Φαίνεται ότι ήταν γραπτό να φθάσει στην τελική μάχη αφού μία άλλη σωστή απόφαση μέσω διπλωματίας, που επιχείρησε για να στρέψει τους τοπικούς άρχοντες του Λιβάνου εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας κάνοντας αντιπερισπασμό, δεν ευδοκίμησε. Για την συγκεκριμένη ιστορική προσωπικότητα σημασία είχε η πίστη στα δίκαια και στην γενναιότητα τόσο του ιδίου όσο και των ανδρών του.
Δεν συγκρότησε σώμα πολεμιστών από πλιάτσικο και λαφυραγωγίες αλλά από την προσωπική του περιουσία, βοηθώντας και σε άλλες επιχειρήσεις του Αγώνα. Η θυσία του δεν συγκίνησε την «επίσημη» ελληνική ιστορία. Όμως στην καρδιά του λαού είναι ο Αρχηγός των Δροσουλιτών.
Το ξεκίνημα
Γεννήθηκε στο Δελβινάκι της Ηπείρου το 1775. Σπούδασε στην Ιταλία και ασχολήθηκε αμέσως μετά στην τοπική καπνοβιομηχανία της Τεργέστης, όπου και απέκτησε μεγάλη περιουσία ως επιχειρηματίας. Το αρχικό του όνομα ήταν Μιχάλης Νταλιάνης, όμως επειδή ταξίδεψε στους Αγίους Τόπους και βαπτίστηκε στον Ιορδάνη ποταμό, «βαπτίστηκε Χατζής» κατά την ελληνική τότε παράδοση.
Πριν φθάσει στην υπέρτατη θυσία συμμετείχε σε επιδρομές κατά του Ιμπραήμ στην Πελοπόννησο και μετέπειτα στην Στερεά Ελλάδα στο πλευρό του Καραϊσκάκη στην Μάχη του Φαλήρου.
Προς το τέλος του 1827 δέχεται πρόσκληση από εκπρόσωπο των επαναστατημένων Κρητών να μεταβεί στην Κρήτη και να αναλάβει την ηγεσία της Επανάστασης εκεί. Ο Νταλιάνης με εκστρατευτικό σώμα 100 ιππέων και περίπου 500 πεζών μεταβαίνει στο νησί στις αρχές του Γενάρη του 1828, με υπαρχηγό τον Μακεδόνα, Βασίλειο Αθανασίου.
Στο μεταξύ ο Αλβανός πασάς της Κυδωνίας, Μουσταφά, που είχε διορισθεί από τον Μωχάμετ Αλή γενικός διοικητής της Κρήτης συγκεντρώνει τις δυνάμεις του και ετοιμάζεται να συγκρουσθεί μαζί τους. Όταν πληροφορείται ότι ο Χατζημιχάλης μετακινήθηκε στα Σφακιά, αποστέλλει αγγελιοφόρους στους Σφακιανούς απειλώντας τους να παραμείνουν αμέτοχοι.
Στις 8 Μαΐου μικρό τμήμα πεζών και ιππικού υπό τους Χατζημιχάλη, Μανουσογιαννάκη και Δεληγιαννάκη κτυπούν αιφνιδιαστικά σώμα Τούρκων που πήγαινε να ενωθεί με το κύριο σώμα του Μουσταφά. Στην συνέχεια ο Χατζημιχάλης οχυρώνεται στο Φραγκοκάστελο.
Η μάχη
Στις 17 Μαΐου ο Μουσταφά επικεφαλής στρατού 8.000 φτάνει στο Φραγκοκάστελο. Τις πρώτες ώρες η μάχη ήταν αμφίρροπη παρόλη την αριθμητική υπεροχή των οθωμανικών δυνάμεων. Τελικά, ύστερα από λυσσαλέο και άνισο αγώνα οι αμυνόμενοι πραγματοποίησαν έξοδο από το κάστρο.
Η διαφωνία του Νταλιάνη με τους Σφακιανούς για την επιλογή του στρατηγικού σημείου και οι απειλές του Μουσταφά, ίσως τους έκανε ακόμα και κατά την διάρκεια της πολιορκίας να μην προστρέξουν σε βοήθεια.
Μπορεί ακόμα και να «κάκιωσαν» από την απάντηση του Νταλιάνη: «Λοιπόν φυλάγετέ τους από τα όρη σας για να μη φύγουν και άφετε ημάς εδώ κάτω και κυττάζετε να μας βλέπετε πως πολεμούμε ημείς».
Αποτέλεσμα της ηρωικής εξόδου που επιχείρησαν ήταν να βρουν το θάνατο σχεδόν όλοι οι υπερασπιστές του Φραγκοκάστελου, μαζί με τον Χατζημιχάλη Νταλιάνη και τον υπασπιστή του Κυριακούλη Αργυροκαστρίτη.
Ο Νταλιάνης πολέμησε ηρωικά. Την κρίσιμη στιγμή, το σπαθί του έσπασε και το άλογό του σκοτώθηκε. Έτσι, οι εχθροί του βρήκαν την ευκαιρία να τον κατακρεουργήσουν. Το κεφάλι του το έφεραν ως τρόπαιο στον Μουσταφά, αλλά αυτός αντί να τους επαινέσει τους επέπληξε, γιατί δεν δεν τον έφεραν μπροστά του ζωντανό.
Ο Αλβανός Μουσταφά θεωρούσε τον Ηπειρώτη Νταλιάνη συμπατριώτη του. Ο Μουσταφά Πασάς, αναγνωρίζοντας τον ηρωισμό του, τίμησε τον νεκρό Νταλιάνη. Συγκέντρωσε τα υπάρχοντά του, ανάμεσά τους και ένα αντίτυπο της Καινής Διαθήκης και τα απέστειλε στην οικογένειά του.
Έρχονται με τη δροσιά
Από τότε κατά το τέλος του Μάη, μέχρι τις αρχές Ιουνίου, λίγα λεπτά πριν από την Ανατολή του ήλιου, που η πρωινή δροσιά και η ομίχλη δεν έχουν ακόμα διαλυθεί και υπάρχει στην ατμόσφαιρα απόλυτη νηνεμία, παρουσιάζεται στη θέση Θυμέ Κάμπος πάνω από την ερειπωμένη Μονή του Αγίου Χαραλάμπους, να κινείται προς τη θάλασσα, ένα περίεργο φαινόμενο.
Στρατιά ολόκληρη από ανθρώπινες σκιές με αστραφτερές πανοπλίες (στρατιωτών , πεζών και ιππέων) να προελαύνουν προς την θάλασσα, πάνω από το Φραγκοκάστελλο.
Λέγεται ότι είναι ο Χατζημιχάλης με τους καβαλάρηδες του, που πολεμούν πάλι τους Τούρκους. Τους μαχητές ο λαός ονομάζει «Δροσουλίτες», γιατί μόνο με τη δροσιά της αυγής κάνουν την εμφάνισή τους.
Μετά από πολλά χρόνια το 1890 ένα απόσπασμα Τούρκων και αργότερα πάλι Γερμανών που βρισκόταν εκεί, ξεσηκώθηκε όταν είδε τους Δροσουλίτες, γιατί νόμισε ότι είναι αντάρτες ή ότι είχε γίνει απόβαση και τους έριξε με το πολυβόλο. Ειδοποίησαν μάλιστα και το αρχηγείο Χανίων, το οποίο και έστειλε 3 ανώτερους αξιωματικούς.
Έκαναν ανακρίσεις και όταν διαπίστωσαν ότι πράγματι πρόκειται για ένα σπάνιο φαινόμενο, σιωπήσανε. Το φαινόμενο προσπάθησαν να το ερμηνεύσουν και επιστημονικά όμως καμία απάντηση δε μπορεί να είναι πειστική. Ίσως γιατί η αλήθεια δεν εξηγείται παρά διαιωνίζεται στους αιώνες μέσα από την απλότητα:
«…Μ΄ ακόμη και το σήμερο, στις δεκαφτά του Μάη
ούλο τ΄ ασκέρι φαίνεται με τον Χατζημιχάλη.
Και πολεμούν στα σύννεφα κι ακούγοντ΄ οι μπουρμπάδες.
Φωνές και αλογοπεταλιές στου Καστελλιού τσι μπάντες.
Ούλ΄ οι γι-αλαφρόστρατοι, θωρούν τσι και τρομάζουν,
μα κείνοι -Θεός σχωρέσει των- κανένα δεν πειράζουν.
Άραγες κι είντα θέλουσι κι είντα μασέ θυμίζουν;
Αυτούς που σφάχτηκαν εκειά και τα βουνά ραΐζουν»

Γίνετε το επόμενο successstory-Εξαγωγές Οίνου και Αποσταγμάτων την επόμενη εβδομάδα στην Ελληνοαμερικανική Ένωση

Οι εξαγωγές οίνου και αποσταγμάτων αποτελούν ανάγκη για τους Έλληνες παραγωγούς. Για να εκμεταλλευτείτε τις ευκαιρίες ανάπτυξης στις ξένες αγορές και να είστε το επόμενο successstory, πρέπει:
  • Να μπορείτε να εκτιμήσετε το περιθώριο και το κόστος της εξαγωγικής σας προσπάθειας
  • Να γνωρίζετε τα έγγραφα και τις διαδικασίες που απαιτούνται
  • Να έχετε πλήρη εικόνα των διαθέσιμων καναλιών διανομής
  • Να μπορείτε να διασφαλίσετε την πληρωμή σας
Το σεμινάριο «Εξαγωγές Οίνου και Αποσταγμάτων» που προσφέρει η Ελληνοαμερικανική Ένωση στις 5-6 Μαρτίου, θα σας δείξει τις βασικές παραμέτρους και τις πρακτικές των εξαγωγών και θα σας βοηθήσει να πάρετε κατάλληλες αποφάσεις σύμφωνα με τις δυνατότητες και τους στόχους σας.
Βασισμένο σε παραδείγματα και πραγματικές περιπτώσεις.
Το σεμινάριο έχει διάρκεια 10 ώρες, διεξάγεται στην Αθήνα και στην Ελληνική γλώσσα. 

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν καλώντας τα τηλ.  2103680006 και 2103680056, ή να στείλουν μήνυμα στη διεύθυνση: training@hau.gr

Όταν το 3ο Μνημόνιο πλησιάζει, προετοιμάζεις τους πολίτες, δεν τους κοροϊδεύεις !

Όλα δείχνουν ότι η Ελλάδα σύντομα θα χρειαστεί σύντομα ένα 3ο σημαντικό δάνειο από τους δανειστές και εταίρους πληρώνοντας τόσο το μάρμαρο της καταστροφής προκάλεσαν οι προηγούμενοι φεύγοντας όσο και το κόστος του χάους που δημιούργησε η νέα κυβέρνηση.
Παρατηρώ ότι στον ΣΥΡΙΖΑ αρχίζουν δειλά-δειλά να αναγνωρίζουν την ανάγκη ενός τέτοιου πακέτου αλλά προσπαθούν και πάλι να βρουν ένα...όνομα για να το βαφτίσουν, λες και δεν χορτάσαμε γελοιότητα τις τελευταίες εβδομάδες.
Με τη Χρυσή Αυγή να αποτελεί τη 3η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στη χώρα, καλό θα ήταν οι δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις της χώρας να προετοιμάσουν τους πολίτες γι' αυτό που έρχεται και να αφήσουν στην άκρη τις εθνολαϊκιστικές κραυγές.

Αν στον ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν ότι πάνω από όλα θα πρέπει να παραμείνουν οι ίδιοι συμπαθείς, ας παραιτηθούν και ας επιστρέψουν στα πάνελ του Παπαδάκη. Η διακυβέρνηση της χώρας είναι σοβαρή υπόθεση.
 

Πυρά από Μηλιό και Λαφαζάνη κατά Τσίπρα

Με επίκεντρο τη συμφωνία στο Eurogroup αλλά και την από εδώ και πέρα πορεία του κυβερνητικού έργου και των διαπραγματεύσεων τοποθετούνται ένα-ένα τα μέλη στην κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, με κορυφαία στελέχη να διασταυρώνουν τα ξίφη τους.
Στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας κατά τις ομιλίες τους έθεσαν την ανάγκη ενός εναλλακτικού σχεδίου για τη χώρα, το οποίο θα μπορεί να απειλεί θεμελιώδη συμφέροντα των πιστωτών και των κυρίαρχων κύκλων της ευρωζώνης.
Άλλα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας τόνισαν επίσης την ανάγκη σε κάθε περίπτωση πριν από τη λήψη των αποφάσεων να συγκαλούνται τα συλλογικά όργανα του κόμματος, πράγμα που διασφαλίζει σε κάθε περίπτωση τις καλύτερες δυνατές συνθέσεις και αποτέλεσμα.
Η Αριστερή Πλατφόρμα πάντως, αναμένεται να καταθέσει τροπολογία προωθητικού χαρακτήρα, τόσο για το περιεχόμενο της συμφωνίας, αλλά και για το πώς θα πρέπει να πορευτούν από εδώ και στο εξής λαμβάνοντας υπόψιν τις πιέσεις και τις συνθήκες στην ευρωζώνη.
Ευκλείδης Τσακαλώτος: Οι ασάφειες στη Συμφωνία μάς βοηθούν
«Πιστεύω ότι η συμφωνία έχει πολλές ασάφειες. Να σας πω ποια κυρίαρχη δύναμη επέμενε για σαφήνειες; Αυτή ήταν η Γερμανία...Σε όσους θεωρούν ότι η ασάφεια είναι πρόβλημα προσέξτε και τη σαφήνεια...Υπάρχουν και σαφήνειες που δεν βοηθάνε. Για τις ιδιωτικοποίησεις η σαφήνεια δεν μας βοηθάει....Η ασάφεια για τις εργασιακές σχέσεις μας βοηθάει. Η ασάφεια για το πόσο έτοιμοι είναι οι εταίροι μας να μιλήσουν για το χρέος επίσης δεν μας βοηθάει. Μας δυσκολεύει όμως και ο ίδιος μας ο εαυτός....Η συμφωνία εξαρτάται από εμάς».
Αντώνης Νταβανέλλος: Κρίσιμος για την ανατροπή της κυβέρνησης ο Ιούνιος
«Τον Ιούνιο θα πρέπει να έχουμε τη δημόσια εντολή να επιτύχουμε την ανατροπή αυτού που αναγκαστήκαμε να μην αποδεχτούμε προχτές. Αλλιώς η προοπτική είναι η ανατροπή της κυβέρνησης».
Γιάννης Μηλιός: Βολές για ανθρωποφαγία και παραπολιτικά σχόλια
«Αυτό που είναι έξω από την κουλτούρα μας είναι η ανθρωποφαγία, οι επιδόσεις στα παραπολιτικά σχόλια, οι δήθεν διαρροές οι κινήσεις εντυπωσιασμού κενές περιεχομένου. Όλα αυτά που η ιστορία έχει αποδείξει ότι έχει κοντά ποδάρια».
Νίκος Παππάς: Οι κριτικές καλοδεχούμενες, αλλά αναντίστοιχες με το λαϊκό αίσθημα
«Η αποδοχή στην τακτική της κυβέρνησης είναι σχεδόν πάνδημη. Οι κριτικές καλοδεχούμενες αλλά δυστυχώς αναντίστοιχες με το λαϊκό αίσθημα».
Γιάννη Δραγασάκης: Θέλουμε ένα κόμμα χωρίς βαρονίες
«Αυτό που θέλαμε να πετύχουμε ένα κόμμα χωρίς βαρονίες δεν το πετύχαμε για αυτό και πρέπει να το ξαναδούμε. Εξετάσαμε ακόμα και το σενάριο της τελικής σύγκρουσης αλλά δεν το επιλέξαμε. Αποδεχτήκαμε αυτή τη συμφωνία γιατί θεωρήσαμε ότι μας δίνει χρόνο αλλά και εργαλεία για να προχωρήσουμε. Δεν προλαβαίναμε να κάνουμε κάτι άλλο».
Αλέκος Καλύβης: Είναι ετεροβαρής η συμφωνία
«Είναι ετεροβαρής η συμφωνία και θα πρέπει να αντικρούσουμε τα αρνητικά σημεία στην πράξη. Με την εφαρμογή του προγράμματος να προετοιμάσουμε τον λαό για τη μεγάλη σύγκρουση του Ιουνίου».
Αριστείδης Μπαλτάς: Δώστε χρόνο στην κυβέρνηση
«Λένε όλοι: “Δώστε μια ευκαιρία στην Κυβέρνηση”, και θα γράψει η Ιστορία ότι ο πραγματικός κόσμος που δεν έδωσε μια ευκαιρία στην Κυβέρνηση είναι ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ. Παραχωρούμε έδαφος για να κερδίσουμε χρόνο... οι νίκες πάντα συνοδεύονται από συμβιβασμούς... Δώστε χρόνο στην κυβέρνηση»
Παναγιώτης Λαφαζάνης: Η συμφωνία εμπεριέχει ασάφειες και παρουσιάζει προβλήματα
«Είναι πολύ θετικό ότι η κυβέρνηση δεν θα κυρώσει στη Βουλή τη χρονική επέκταση μιας δανειακής σύμβασης που ψήφισαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και έχει νεοαποικιακά χαρακτηριστικά. Η συμφωνία με τη λίστα των κατευθύνσεων που συνομολογήθηκε από την κυβέρνηση με τους θεσμούς εμπεριέχει κρίσιμες ασάφειες, ενώ παρουσιάζει και προβλήματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ παρά τη συμφωνία αυτή χρειάζεται το επόμενο διάστημα να κινηθεί με κεντρικό στόχο να εφαρμόσει με συνέπειες τις προεκλογικές του δεσμεύσεις και τις κυβερνητικές προγραμματικές δηλώσεις. Αυτή είναι η πρόκληση με την οποία είμαστε αντιμέτωποι και από την οποία θα κριθούμε το επόμενο διάστημα».

iefimerida.gr

Οι Ολυμπιονίκες τρέχουν στην Καλαμάτα

H ομάδα δρομέων του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών θα συμμετάσχει στους αγώνες σκυταλοδρομίας της Καλαμάτας που εντάχθηκαν φέτος για πρώτη φορά στην πανελλαδική σειρά «Βίκος Street Relays»!

Στη γιορτή του μαζικού αθλητισμού για το 2015 με τη συμμετοχή μικρών και μεγάλων, που ξεκινάει από την Καλαμάτα την Κυριακή 1 Μαρτίου θα τρέξουν με την SEO Running Team οι Ολυμπιονίκες Βούλα Κοζομπόλη (υδατοσφαίριση), Νίκος Σιρανίδης (καταδύσεις), Βούλα Ζυγούρη (Πάλη) και Λευτέρης Κόνσολας (Κωπηλασία), οι οποίοι θα πάρουν σκυτάλη και θα τρέξουν στην παραλία της Πόλης, ενισχύοντας το μήνυμα της συνεργασίας και της αλληλεγγύης και τον φιλανθρωπικό σκοπό του αγώνα των σκυταλοδρομιών της Καλαμάτας, που είναι η στήριξη του πολύ σημαντικού έργου που γίνεται από το ΚΕΦΙΑΠ Καλαμάτας.
Η Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών κα Βούλα Κοζομπόλη δήλωσε:
«Η προαγωγή του αθλητισμού, της υγείας και του πνεύματος συνεργασίας και ομαδικότητας είναι από τους βασικούς στόχους του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών. Στο πλαίσιο αυτό, με μεγάλη χαρά τόσο εγώ προσωπικά όσο και συνάδελφοί μου Ολυμπιονίκες εκπροσωπώντας τον Σύλλογο Ελλήνων Ολυμπιονικών θα συμμετέχουν στις σκυταλοδρομίες της Καλαμάτας. Καλούμε όλους τους Καλαματιανούς να τρέξουν μαζί μας και να στηρίξουν αυτή τη διοργάνωση της οποίας τα έσοδα θα διατεθούν για τις ανάγκες του Κέντρου Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης (ΚΕΦΙΑΠ) του νοσοκομείου Μεσσηνίας»...

ΝΟΜΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ - TO ΒΑΣΙΚΟ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΝΟΜΙΜΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ-ΜΕΜΨΗ ΑΣΤΟΡΓΗΣ ΔΩΡΕΑΣ

Γράφει η Αναστασία Χρ. Μήλιου, Δικηγόρος Παρ’ Εφέταις*


Υπάρχους δύο τρόποι να εγκατασταθεί κάποιος κληρονόμος. Με διαθήκη ήχωρίς διαθήκη, (εξ αδιαθέτου κληρονόμος). Εξ αδιαθέτου κληρονόμοι είναι οι εγγύτεροι συγγενείς του θανόντος, όπως προκύπτουν από το ομώνυμο πιστοποιητικό που εκδίδεται από το Δήμο που ήταν εγγεγραμμένος ο θανών.

Αν ο αποβιώσας είχε σύζυγο και 2 τέκνα τότε αυτοί είναι οι εξ αδιαθέτου κληρονόμοι του και τον κληρονομούν κατά τα εξής ποσοστά: Κατά το 1/4 εξ αδιαιρέτου η σύζυγος και κατά τα υπόλοιπα 3/4 εξ αδιαιρέτου τα τέκνα. Στην περίπτωση δε που είναι δύο όπως στο παράδειγμα μας κατά 3/8 εξ αδιαιρέτου έκαστος.

Αν ένα τέκνο είχε προαποβιώσει του θανόντος τότε στην μερίδα του υπεισέρχονται και κληρονομούν τα δικά του τέκνα (εγγόνια). Αν είναι ένα κληρονομεί τα 3/8 αν είναι δύο τα 3/16 το καθένα  κ.τ.λ.Αν ο αποβιώσας δεν είχε τέκνα τότε κληρονομείται από την σύζυγο κατά το 1/2 εξ αδιαιρέτου και τα αδέλφια του ή τους γονείς του που υπεισέρχονται στο άλλο 1/2 εξ αδιαιρέτου.

Ο/Η σύζυγος, τα τέκνα, τα εγγόνια και οι γονείς  ονομάζονται  «αναγκαίοι κληρονόμοι» και έχουν δικαίωμα στην κληρονομιαία περιουσία ακόμα κι αν η επιθυμία του θανόντος ήταν να αποκλειστούν από αυτήν. Αυτοί θα λάβουν ως κληρονομιά το μέρος εκείνο της κληρονομικής περιουσίας, που ονομάζεται «νόμιμη μοίρα» και προβλέπεται από τις διατάξεις της «αναγκαστικής κληρονομικής διαδοχής» του κληρονομικού δικαίου. Οι διατάξεις αυτές ενεργοποιούνται μόνο στην περίπτωση που ο διαθέτης άφησε με διαθήκη την περιουσία του αποκλείοντας με αυτήν κάποιους από τους αναγκαστικούς κληρονόμους ή αφήνοντας τους ελάχιστα περιουσιακά στοιχεία που η αξία τους είναι μικρότερη και από αυτήν της νόμιμης μοίρας.

Από τους ανωτέρω συγγενείς αναγκαίοι κληρονόμοι θα γίνουν μόνο οι κατιόντες και η σύζυγος, στην περίπτωση που ο κληρονομούμενος άφησε κατιόντες, και οι γονείς και η σύζυγος, στην περίπτωση που ο κληρονομούμενος δεν άφησε κατιόντες αλλά μόνο γονείς. Γίνεται λοιπόν ήδη φανερό ότι ο/η σύζυγος του κληρονομούμενου γίνεται αναγκαία κληρονόμος σε κάθε περίπτωση αναγκαστικής κληρονομικής διαδοχής, οι δε γονείς γίνονται αναγκαίοι κληρονόμοι μόνο εάν ο κληρονομούμενος δεν κατέλειπε τέκνα ή εγγόνια.

Η νόμιμη μοίρα είναι το μισό της εξ αδιαθέτου μερίδας, δηλαδή η νόμιμη μοίρα είναι το μισό του υποθετικού ποσοστού, το οποίοι θα ελάμβανε ο αναγκαίος κληρονόμος, αν ο κληρονομούμενος δεν είχε αφήσει διαθήκη και κληρονομούνταν με βάση την εξ αδιαθέτου κληρονομική διαδοχή. Για να βρούμε επομένως ποιο ποσοστό θα λάβει ο κάθε κληρονόμος πρέπει να γνωρίζουμε ποιο είναι το ποσοστό το οποίο θα ελάμβανε ως κανονικός κληρονόμος με βάση την εξ αδιαθέτου κληρονομική διαδοχή.

Ο/Η σύζυγος περιορίζεται στο 1/8 της κληρονομίας ήτοι το μισό του 1/4 που δικαιούται με την εξ αδιαθέτου διαδοχή εφόσον υπάρχουν τέκνα ή εγγόνια, σε κάθε άλλη περίπτωση στο 1/4  εξ αδιαιρέτου.

Η νόμιμη μοίρα είναι δικαίωμα που δεν παραγράφεται και μπορεί να διεκδικηθεί ανά πάσα στιγμή από τον αναγκαίο κληρονόμο ή ακόμα και από τον δικό του κληρονόμομόνο επί της πραγματικής κληρονομίας.

Για τον υπολογισμό της νόμιμης μοίρας του μεριδούχου α) εκτιμάται η αξία όλων των αντικειμένων της κληρονομιάςκατά το χρόνο του θανάτου του κληρονομουμένου, αφού αφαιρεθούν τα έξοδα κηδείας και τα υπόλοιπα χρέη[πραγματική κληρονομιά] β) προσθέτονται με την αξία που είχαν κατά το χρόνο που πραγματοποιήθηκαν, οι παροχές του κληρονομούμενου προς τους μεριδούχους ή τρίτους,(δωρεές, γονικές παροχές), [πλασματική κληρονομιά], γ) με βάση την αυξημένη (πλασματική) κληρονομική ομάδα, που προσδιορίζεται κατά τον προαναφερόμενο τρόπο, εξευρίσκεται η νόμιμη μοίρα του μεριδούχου και δ) σχηματίζεται ένα κλάσμα με αριθμητή το ποσό της εξευρισκόμενης με τον πιο πάνω τρόπο νόμιμης μοίρας του και παρανομαστή την αξία εκείνων των στοιχείων της πραγματικής ομάδας, από τα οποία θα λάβει ο μεριδούχος το απαιτούμενο ποσοστό για τη συμπλήρωση της νόμιμης μοίρας του. Το κλάσμα αυτό ή δεκαδικός αριθμός που προκύπτει από τη διαίρεση του αριθμητή με τον παρανομαστή παριστά το ποσοστό που πρέπει να πάρει ο μεριδούχος αυτούσιο σε κάθε αντικείμενο της πραγματικής ομάδας της κληρονομιάς, για να λάβει έτσι τη νόμιμη μοίρα του.

Για τον υπολογισμό της νόμιμης μοίρας πρέπει να προστεθεί για την εξεύρεση της αυξημένης κληρονομικής ομάδας στην πραγματική κληρονομική ομάδα, η αξία κατά τον χρόνο που έγιναν όλων των δωρεών ή γονικών παροχών, που έκανε εν ζωή ο διαθέτης προς τους άλλους μεριδούχους.

Κάθε δωρεά εν ζωή του κληρονομουμένου, η οποία υπολογίζεται στην κληρονομία, μπορεί να ανατραπεί, εφόσον η κληρονομία που υπάρχει κατά το χρόνο του θανάτου του κληρονομουμένου[πραγματική κληρονομιά]δεν επαρκεί για να καλύψει τη νόμιμη μοίρα.

Όταν η πραγματική κληρονομική ομάδα δεν επαρκεί για να καλύψει την νόμιμη μοίρα του αναγκαίου κληρονόμου, οι παροχές εκ μέρους του διαθέτη τυγχάνουνακυρωτέες ως άστοργες, αφού μ` αυτές προσβάλλεται το δικαίωματων αναγκαίων κληρονόμων στη νόμιμη μοίρα. Η αγωγή αυτή ονομάζεται αγωγη μέμψης αστόργουδωρέας και η προθεσμία άσκησής της είναι δύο χρόνια από το θάνατο του διαθέτη.

Συνεπώς, για να λάβει κάποιος τη νόμιμη μοίρα που του αναλογεί κατά το ελλείπον ποσοστό από την κληρονομιαία περιουσία του διαθέτη, πρέπει να λάβει την αξία της υπολειπομένης νομίμου μοίρας του τόσο από την πραγματική κληρονομική ομάδα, όσο και με ανατροπή των τυχόν υπαρχουσών δωρεών κατά το μέτρο που η αξία των δωρηθέντων καλύπτει το ελλείπον ποσοστό της νομίμου μοίρας του.

Με βάση τα ανωτέρω, οι προϋποθέσεις της μέμψεως είναι: α) η ύπαρξη αναγκαίων κληρονόμων, β) η προσβολή της νόμιμης μοίρας, γ) η αδυναμία καλύψεως της νόμιμης μοίρας με την πραγματική κληρονομία  και δ) η ύπαρξη άστοργης δωρεάς με την οποία προσβάλλεται η νόμιμη μοίρα ως τοιαύτης νοουμένης και της δωρεάς εν ζωή προς τρίτους που έγινε κατά την προ του θανάτου του κληρονομουμένου δωρητή δεκαετία και δεν την επέβαλαν λόγοι ευπρέπειας ή ιδιαίτερο ηθικό καθήκον.

Εν όψει αυτών: 1. Η μέμψη άστοργης δωρεάς είναι η αγωγή του μεριδούχου, του οποίου η νόμιμη μοίρα προσβάλλεται με δωρεά, 2. χωρεί μόνον κατά το μέρος που η πραγματική κληρονομία δεν επαρκεί για την ικανοποίηση του δικαιώματος της νόμιμης μοίρας. 3. Σε μέμψη υπόκεινται μόνον δωρεές, που κατά το άρθρο 1831 παρ.2 ΑΚ συνυπολογίζονται στον καθορισμό της κληρονομίας, με βάση την οποία υπολογίζεται η νόμιμη μοίρα. 4. Αν οι δωρεές είναι περισσότερες η μέμψη αρχίζει από την χρονικά τελευταία δωρεά και προχωρεί στις χρονικά αμέσως προηγούμενες δωρεές, εωσότου φθάσουμε σε δωρεά, που δεν θίγει τη νόμιμη μοίρα, κατά της οποίας και δεν χωρεί μέμψη.

Για να διαπιστωθεί η προσβολή της νόμιμης μοίρας, η οποία είναι το μισό της εξ αδιαθέτου μερίδος, είναι απαραίτητο να καθοριστεί, όχι το ποσοστό της, αλλά η αξία της.

Συνεπώς για τον προσδιορισμό της νομίμου μοίρας προς ανατροπή δωρεάς κατά το μέρος που λείπει από τη νόμιμη μοίρα, πρέπει να γνωρίζουμετην αξία όλης της καταλειφθείσης κληρονομίας κατά το χρόνο του θανάτου του κληρονομουμένου, καθώς και την αξία των υπό του θανόντος εις τους μεριδούχους οποτεδήποτε παραχωρηθέντων άνευ ανταλλάγματος, καθώς και των σε οποιουσδήποτε (τρίτους ή μεριδούχους) δωρηθέντων υπ’ αυτού εντός της τελευταίας προ του θανάτου δεκαετίας, αξία την οποία κάθε παροχή είχε κατά το χρόνο πραγματοποιήσεως της και η οποία προστίθεται λογιστικώς στην υπάρχουσα κληρονομιά, ώστε να προκύψει το ποσοστό της νομίμου μοίρας του καθενός και η τυχόν ανάγκη της ανατροπής της δωρεάς κατά το μέρος που λείπει, διότι άλλως δεν μπορεί να διακριβωθεί αν η κληρονομία που υπάρχει κατά το χρόνο θανάτου του κληρονομουμένου, επαρκεί ή όχι για την ικανοποίηση της νομίμου μοίρας του μεριδούχου και κατά συνέπεια εάν πρέπει να ανατραπεί και κατά ποιο μέτρο η δωρεά της οποίας ζητείται η ανατροπή, αλλά και διότι δεν γίνεται δυνατός ο ακριβής υπολογισμός της νομίμου μοίρας της οποίας και ζητείται η ικανοποίηση με την ανατροπή της άστοργου δωρεάς.

Προκειμένου δε να βρεθεί το ποσοστό κατά το οποίο ανατρέπεται η δωρεά, τίθεται ως αριθμητής του κλάσματος το ποσόν που δικαιούται ο μεριδούχος και ως παρανομαστής το ποσόν της προς ανατροπή δωρεάς και όχι όλης της κληρονομικής ομάδος.



ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ  ΧΡ.  ΜΗΛΙΟΥ

              ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΠΑΡ’ΕΦΕΤΑΙΣ ΑΘΗΝΩΝ

Τηλ. 6945-028153

e-mail: natmil@otenet.gr, info@legalaction.gr
www.legalaction.gr, fb: Αναστασία Μήλιου

Ξέμειναν από ευρώ οι ελληνικές τράπεζες


Ξέμειναν από ευρώ οι ελληνικές τράπεζες

H επαναφορά των καταθέσεων αποτελεί θέμα μείζονος σημασίας για τις τράπεζες, προκειμένου αυτές μόλις ομαλοποιηθεί η κατάσταση να καταφέρουν να χρηματοδοτήσουν την ελληνική οικονομία.
Βέβαια απολύτως ξεκάθαρο πως οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν κανένα πρόβλημα κεφαλαιακής επάρκειας. Αλλωστε έχουν πρόσφατα ανακεφαλαιοποιηθεί και έχουν υποστεί πολύ σκληρούς ελέγχους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε ό,τι αφορά το ύψος και την ποιότητα των κεφαλαίων τους.
Είναι όμως διαφορετικό θέμα η επάρκεια κεφαλαίων και πολύ διαφορετικό θέμα η ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών. Και μπορεί η επάρκεια να είναι σε πολύ καλό επίπεδο, οι απώλειες όμως καταθέσεων ύψους περίπου 25 δισ. ευρώ το τρίμηνο που προηγήθηκε έχει επιφέρει ισχυρό πλήγμα στα σχέδια των τραπεζών για τη χρηματοδοτική ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας.
Ξέμειναν από ευρώ οι ελληνικές τράπεζες
Ομως η επιστροφή των παραπάνω καταθέσεων θα εξαρτηθεί από ένα πλήθος παραγόντων, με κυρίαρχο την ομαλοποίηση της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας, στοιχείο το οποίο βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με τις διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν με τους δανειστές, το προσεχές χρονικό διάστημα.
Πολιτική αστάθεια
Μολονότι οι παραπάνω εκροές θεωρείται ότι είναι σχετικώς εύκολο να γυρίσουν στα ταμεία των πιστωτικών ιδρυμάτων, αυτό δεν θα συμβεί όσο η πολιτική κατάσταση παραμένει τεταμένη και όσο πλανάται στον αέρα το ενδεχόμενο η χώρα να μην μπορεί να καλύψει την αποπληρωμή των υποχρεώσεών της και άρα να υπάρχει ορατός ο κίνδυνος να οδηγηθούμε ακόμη και σε ένα πιστωτικό γεγονός, όπως ειπώθηκε δια στόματος στελεχών της κυβέρνησης. Ετσι, ακόμη και τώρα παρατηρούνται περιορισμένες εκροές.
Σε επίπεδο ρευστότητας οι ελληνικές τράπεζες καλύπτουν τις χρηματοδοτικές τους ανάγκες μέσω ELA. Είναι απολύτως βέβαιο πως η πρόσβασή τους στον έκτακτο μηχανισμό θα παραμείνει ανοιχτή μετά την επίτευξη της ενδιάμεσης συμφωνίας. Αυτό, ωστόσο, δεν αρκεί.
Ο Μάριο Ντράγκι είπε πως η κανονική γραμμή χρηματοδότησης για τις τράπεζες θα ανοίξει μόλις υπάρξουν απτά δείγματα πως η συμφωνία εκτελείται κανονικά και πάντως όχι πριν από τις 5 Μαρτίου. Οι πρόσφατες διαπιστώσεις για το χρηματοδοτικό κενό και το γεγονός πως η έκδοση εντόκων και η αγορά τους από τις τράπεζες μέσω ELA δεν είναι εφικτή, δεν διευκολύνει την απόφαση του Μάριο Ντράγκι για επιστροφή των τεσσάρων συστημικών τραπεζών στην κανονική γραμμή χρηματοδότησης.
Η αρνητική αναθεώρηση των προβλέψεων τουλάχιστον από τους διεθνείς οίκους σε ό,τι αφορά τους ρυθμούς ανάπτυξης της χώρας καθιστά μάλλον δυσκολότερη τη διαδικασία χρηματοδότησης της εθνικής οικονομίας από τις ελληνικές τράπεζες.
Οι τράπεζες είχαν προγραμματίσει να διοχετεύσουν στην ελληνική οικονομία για το 2015 φρέσκο χρήμα περί τα 8-10 δισ. ευρώ με βάση προβλεπόμενους ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 3-3,5%. Τα κεφάλαια ισοδυναμούσαν με 10% της αύξησης του ΑΕΠ. Η αλλαγή της τάσης με υστέρηση εσόδων και κατ' επέκταση εκτροχιασμό του προϋπολογισμού, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Morgan Stanley, οδηγεί την ανάπτυξη σε περίπου 0,6% και τη μεταθέτει όλη στο δεύτερο εξάμηνο του 2015. Αυτό σημαίνει πως οι πιστώσεις που είχαν προγραμματιστεί κυρίως για εξαγωγικές τουριστικές επιχειρήσεις. κατασκευές, γεωργία και ενέργεια θα πάνε πίσω, παρατηρούν στελέχη συμβούλων επιχειρήσεων που δουλεύουν τα συγκεκριμένα projects.
Πίσω όμως πηγαίνουν και οι εκτιμήσεις για αλλαγή στην τάση ανόδου των «κόκκινων» δανείων. Η αντιστροφή της τάσης αναμενόταν για το α' τρίμηνο του τρέχοντος έτους και μετατίθεται υπό προϋποθέσεις ανάπτυξης στο τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, αφού άλλωστε και τα σχέδια της κυβέρνησης για την αποτελεσματική ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων μετατίθενται 6-7 μήνες αργότερα.
Ο λόγος των δανείων σε καθυστέρηση προς το σύνολο των δανείων διατηρήθηκε σε ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο (Σεπτέμβριος 2014: 34,2%, Δεκέμβριος 2013: 31,9%). Οπως άλλωστε ανάφερε και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννης Στουρνάρας κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση της ΤτΕ, η ανάκαμψη είναι εύθραυστη και δεν επιτρέπεται εφησυχασμός.
Η αποτελεσματική διαχείριση των δανείων σε καθυστέρηση θα έχει θετικές και αλυσιδωτές επιδράσεις στην πιστοδότηση της υγιούς επιχειρηματικότητας, καθώς και στη δυνατότητα των τραπεζών να χορηγήσουν νέες πιστώσεις είναι αλληλένδετη με την ομαλή και έγκαιρη εξόφληση των υφιστάμενων δανείων.
«Κόκκινα» δάνεια και εκροές
Τα «κόκκινα» δάνεια και οι εκροές καταθέσεων είναι τα δύο θέματα που θέτουν απαγορευτικό στις τράπεζες να ανοίξουν τους κρουνούς της χρηματοδότησης, όμως η συμφωνία που επιτεύχθηκε παρά τα όποια προβλήματά της διατηρεί τη δυνατότητα της πραγματικής οικονομίας να χρηματοδοτηθεί μέσα από τα κοινοτικά κονδύλια, τα οποία διοχετεύονται επίσης μέσα από τα πιστωτικά ιδρύματα στις επιχειρήσεις.
Στη θετική προοπτική των επιχειρηματικών επενδύσεων εκτιμάται ότι θα συνεισφέρουν: (η αξιοποίηση από τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα και τις επιχειρήσεις της ρευστότητας του ΕΣΠΑ και των συγχρηματοδοτήσεων και εγγυοδοσιών της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (EΤΕπ) και του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ).
Προς την ίδια κατεύθυνση θα συνεισφέρει η περαιτέρω πρόοδος των έργων υποδομής -κυρίως στους τέσσερις μεγάλους αυτοκινητοδρόμους- αλλά και η δυναμική των συμπράξεων δημόσιου-ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ), που προσδίδουν άμεσο αναπτυξιακό αποτέλεσμα και κινητοποιούν επενδυτικούς πόρους στη βιομηχανία υλικών και στις υποστηρικτικές υπηρεσίες, και τέλος το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Σχέδιο που δρομολογείται από κοινού από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ΕΤΕπ μέσω της δημιουργίας ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων, καθώς και η υλοποίηση του στόχου των 6,4 δισ. ευρώ του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για το 2015 θα συντελέσει επίσης στη θετική εξέλιξη των επενδύσεων αναφέρει η Τράπεζα της Ελλάδος στην ετήσια έκθεσή της.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Η σύζυγος του έκανε ένα τεστ για να δει πόσο πιστός ήταν - Το αποτέλεσμα δεν το περίμενε ούτε η ίδια!

Μια μέρα, η σύζυγος κάποιου, αναρωτήθηκε τι θα έκανε ο άντρας της αν εκείνη έφευγε από το σπίτι, χωρίς να πει κουβέντα για το που πήγε Αποφάσισε έτσι να του γράψει ένα γράμμα.
 Σε αυτό του έλεγε ότι δεν άντεχε άλλο και είχε βαρεθεί τη σχέση τους.
Δίπλωσε λοιπόν το γράμμα και το έβαλε στο κομοδίνο του.

Εκείνη δεν έφυγε όμως από το δωμάτιο, αλλά κρύφτηκε κάτω από το κρεβάτι τους.

Όταν εκείνος γύρισε στο σπίτι, είδε το γράμμα και μάλιστα έκανε και κάποια σημείωση πάνω.

Το πιο απίστευτο όμως, ήταν ότι άλλαξε τα ρούχα του και άρχισε να τραγουδά! Έβγαλε το κινητό του και άρχισε να μιλά: «Έλα μωρό μου, δεν θα πιστέψεις τι υπέροχα νέα έχω! Έφυγε! Επιτέλους κατάλαβε ότι ο γάμος μας ήταν ένα λάθος! Περίμενέ με, σου έρχομαι!». Και έφυγε από το δωμάτιο.

Η σύζυγός του συντετριμένη βγήκε από την κρυψώνα της, γεμάτη δάκρυα στα μάτια. Δεν πίστευε πόσο τυφλή ήταν που ο άντρας της την απατούσε και την κορόιδευε πίσω από την πλάτη της.

Μετά από λίγη ώρα, βυθισμένη στις σκέψεις της, πήγε στο κομοδίνο και πήρε το γράμμα. Το άνοιξε και διάβασε τι τελικά είχε σημειώσει εκείνος πάνω.

«Βλέπω τα πόδια σου κάτω από το κρεβάτι χαζούλα! Πάω να πάρω ψωμί και έρχομαι»

Α.Σαμαράς: «Ο κ. Τσίπρας πρέπει να ντρέπεται»

«Με κατηγορεί για την ανακοίνωση του ΕΛΚ, της οποίας όμως το περιεχόμενο έχει προσυπογράψει ο ίδιος στην τελευταία απόφαση του Eurogroup!», σημείωσε 

Ο κ. Τσίπρας πρέπει να ντρέπεται» δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, σχετικά με όσα ανέφερε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ.

«Με κατηγορεί για την ανακοίνωση του ΕΛΚ, της οποίας όμως το περιεχόμενο έχει προσυπογράψει ο ίδιος στην τελευταία απόφαση του Eurogroup!» συνέχισε ο Αντώνης Σαμαράς επισημαίνοντας ότι η ανακοίνωση του ΕΛΚ έλεγε ότι η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έκανε μεγάλη πρόοδο και ότι πρέπει να τηρήσει τις υποχρεώσεις της. Ανέφερε ότι τα δύο τα προσυπέγραψε ο κ. Τσίπρας, την Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου, και «πως αν δεν το έκανε θα έβλαπτε τη χώρα, ενώ όσο συνεχίζει να το αμφισβητεί βλάπτει τη διαπραγματευτική της θέση».

«Πρέπει να είναι σε πολύ μεγάλη απόγνωση και φόβο για να επικαλείται τέτοιες ανοησίες και να φτιάχνει φανταστικούς εχθρούς, προκειμένου να δικαιολογήσει τα δικά του ψέματα και αδιέξοδα...» συμπλήρωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, ενώ σχετικά με τη δίμηνη παράταση της προηγούμενης κυβέρνησης, είπε για τον πρωθυπουργό πως κάνει οτι δεν ξέρει ότι «εμείς δεν χρειαζόμασταν μεγαλύτερη παράταση, γιατί βγαίναμε από το μνημόνιο, ενώ εκείνος χρειάζεται μεγαλύτερη παράταση γιατί μας ξαναβάζει σε μνημόνιο»

Υποστήριξε, επίσης, ότι η «γέφυρα» που ετοιμάζει ο κ. Τσίπρας είναι για το επόμενο μνημόνιο στο οποίο μας οδηγεί και πως γι' αυτό ασφαλώς, όπως είπε, θα λογοδοτήσει και ο ίδιος. «Και του το λέω από τώρα, για να το γνωρίζει και για να το γνωρίζει και το κόμμα του, στο οποίο ήδη υπάρχουν πολλοί που τον καλούν να απολογηθεί» προειδοποίησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Τέλος, αν νομίζει ότι βρίζοντας εμένα και βρίζοντας και τους εταίρους μας, μπορεί να γίνει Ευρωπαίος πολιτικός, είναι βαθιά νυχτωμένος. Κακό κάνει όχι βέβαια σε εμένα, όχι μόνο στον εαυτό του, αλλά στην ίδια τη χώρα, η οποία είναι στην Ευρώπη και θα παραμείνει στην Ευρώπη. Ντροπή πια!» κατέληξε στη δήλωσή του ο Αντώνης Σαμαράς.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του κ. Σαμαρά έχει ως εξής:

«Ο κ. Τσίπρας πρέπει να ντρέπεται.
Με κατηγορεί για την ανακοίνωση του ΕΛΚ, της οποίας όμως το περιεχόμενο έχει προσυπογράψει ο ίδιος στην τελευταία απόφαση του Eurogroup! Η ανακοίνωση του ΕΛΚ έλεγε, ότι η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έκανε μεγάλη πρόοδο και ότι πρέπει να τηρήσει τις υποχρεώσεις της. Και τα δύο τα προσυπέγραψε ο κ. Τσίπρας την Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου. Αν δεν το έκανε, θα έβλαπτε τη χώρα και όσο συνεχιζει να το αμφισβητεί, βλάπτει τη διαπραγματευτική θέση της χώρας. Πρέπει να είναι σε πολύ μεγάλη απόγνωση και φόβο για να επικαλείται τέτοιες ανοησίες και να φτιάχνει φανταστικούς εχθρούς, προκειμενου να δικαιολογήσει τα δικά του ψέματα και αδιέξοδα...
Όσον αφορά τη δίμηνη παράταση της προηγούμενης κυβέρνησης, κάνει οτι δεν ξέρει ότι εμείς δεν χρειαζόμασταν μεγαλύτερη παράταση, γιατί βγαίναμε από το μνημόνιο. Ενώ εκείνος χρειάζεται μεγαλύτερη παράταση γιατί μας ξαναβάζει σε μνημόνιο.
Και η «γέφυρα» που ετοιμάζει είναι για το επόμενο μνημόνιο στο οποίο μας οδηγεί. Και γι’ αυτό ασφαλώς θα λογοδοτήσει και ο ίδιος. Και του το λέω από τώρα, για να το γνωρίζει και για να το γνωρίζει και το κόμμα του, στο οποίο ήδη υπάρχουν πολλοί που τον καλούν να απολογηθεί.
Τέλος, αν νομίζει ότι βρίζοντας εμένα και βρίζοντας και τους εταίρους μας, μπορεί να γίνει Ευρωπαίος πολιτικός, είναι βαθιά νυχτωμένος.
Κακό κάνει όχι βέβαια σε εμένα, όχι μόνο στον εαυτό του, αλλά στην ίδια τη χώρα, η οποία είναι στην Ευρώπη και θα παραμείνει στην Ευρώπη.
Ντροπή πια!».

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου