2.1.16

«Βροχές» από μετεωρίτες μέσα στο 2016 – Αυτές είναι οι ημερομηνίες

Τα πεφταστέρια κάνουν έντονη την εμφάνισή τους στον ουρανό και το 2016 και ηδη η πρώτη εβδομάδα του έτους ξεκινά με το φαινόμενο που ονομάζεται «Τεταρτίδες». 

Τη Δευτέρα  4 Ιανουαρίου οι «Τεταρτίδες» θα εμφανιστούν στον ουρανό. Είναι μια βροχή μετεώρων έντονη αλλά σύντομη, διάρκειας περίπου δύο ωρών.
Μέσα στην άνοιξη 22 και 23 Απριλίου έχουμε τις Λυρίδες. Διάσημα πεφταστέρια για τις μακριές ουρές, οι οποίες παραμένουν ορατές στον ουρανό επί αρκετά δευτερόλεπτα.
Οι Περσείδες έρχονται 12 και 13 Αυγούστου. Πρόκειται για τη δημοφιλέστερη βροχή διαττόντων αστεριών. Συνήθως στο μέγιστο της βροχής πέφτει ένα μετέωρο το λεπτό. Ονομάζονται Περσείδες, επειδή το ακτινοβόλο σημείο τους προβάλλεται στον αστερισμό Περσέα, ένα φαινόμενο ορατό με γυμνό μάτι.
Μεσα στο Φθινόπωρο παρατηρούνται οι Ωριωνίδες, 21 και 22 Οκτωβρίου. Αν και οι Ωριωνίδες διαρκούν σχεδόν ολόκληρο τον Οκτώβριο, η βροχή αυτών των πεφταστεριών κορυφώνεται αυτές τις δύο ημέρες. Το όνομά τους το  οφείλουν στον αστερισμό του Ωρίωνα και δημιουργούνται από την "ουρά" που έχει αφήσει πίσω του ο κομήτης του Χάλεϊ.
15 με 17 Νοεμβρίου έρχεται το ραντεβού με τις Λεοντίδες μία από τις πιο θεαματικές βροχές διαττόντων που οφείλονται στον κομήτη 55P/Tempel-Tuttle και εμφανίζεται κάθε χρόνο στα μέσα Νοεμβρίου.
Λίγο πριν τα Χριστούγεννα στις 14 Δεκεμβρίου οι Διδυμίδεςέρχονται στον ουρανό μας. Σε σκοτεινούς ουρανούς μπορούν να παρατηρηθούν μέχρι και 100 με 120 διάττοντες την ώρα, ενώ σε πιο φωτεινούς ουρανούς παρατηρούνται 50 με 60 την ώρα.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου