30.1.16

ΔΗΛΩΣΗ ΣΤΑΜΑΤΗ ΜΠΕΧΡΑΚΗ για το αίτημα των δημάρχων προς την κυβέρνηση άρση εκχώρησης διαχείρισης των απορριμμάτων από την Περιφέρεια

Δήλωση του Σταμάτη Μπεχράκη μέλους του Δ.Σ. της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων  Πελοποννήσου με την Αυτοδιοικητική ΠρωτοβουλίαΠελοποννήσου
Για το ομόφωνο αίτημα των δημάρχων  προς την κυβέρνηση της άρσης  εκχώρησης της διαχείρισης των απορριμμάτων από την Περιφέρεια 
 
Το Δ.Σ. της ΠΕΔ Πελοποννήσου στη τελευταία συνεδρίαση του, , συζήτησε  υιοθέτησε ομόφωνα και  δημοσιοποίησε με ψήφισμα   το ομόφωνο αίτημα των δημάρχων  προς την κυβέρνηση να άρει  την εκχώρηση της διαχείρισης των απορριμμάτων από την Περιφέρεια   . Σε αυτό διατυπώνεται η θεση   ότι οι μόνοι αρμόδιοι για την διαχείριση των απορριμμάτων είναι οι Δήμοι . Στο ψήφισμα  με αποφασιστικό λόγο οι δήμαρχοι δηλώνουν την ανάγκη να περάσει άμεσα χωρίς καθυστέρηση στην αρμοδιότητα τους η διαχείριση των απορριμάτων.
Υπογραμμίσαμε κατά τη διάρκεια της συζήτησης τη σύμφωνη θέση της παράταξης μας " Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία Πελοποννήσου" ,  θέση δεκάδων αυτοδιοικητικών κινήσεων της περιοχής μας που χρόνια προβάλλουν  αυτή την άποψη .Πέρα των άλλων αρνητικών που έφερε η "εκχώρηση" της αρμοδιότητας στον Περιφερειάρχη,  αναφερθήκαμε στην πλευρά της προσβολής που γίνεται συνολικά προς το θεσμό της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης με το να διαχειρίζονται άλλοι  τα απορρίμματα που παράγουν οι δημότες μας  Το Δ.Σ. δηλώνει στο ψήφισμά του ευθέως και δημόσια την πεποίθηση του, ότι μόνοι αρμόδιοι για την διαχείριση των απορριμμάτων είναι οι Δήμοι.Προς ενίσχυση  της απαίτησης αυτής κινούνται και οι θέσεις   του συνεδρίου της ΚΕΔΕ στην Αλεξανδρούπολη που πραγματοποιήθηκε στις 15-16 Ιανουαρίου 2016, σχετικά με την διαχείριση των Αστικών στερεών αποβλήτων  το οποίο καταλήγει  ότι η διαχείριση των απορριμάτων πρέπει να γίνει σε επίπεδο πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης .


Στην εν λόγω συνεδρίαση , στο ΔΣ της ΠΕΔ  αναφερθήκαμε επίσης ,  στην άμεση διαχείριση των απορριμάτων από τους δήμους όπως προβλέπεται από το υφιστάμενο πλέον θεσμικό πλαίσιο στον Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης των Απορριμάτων και   οι δήμοι   πρέπει να προωθήσουν τα Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης  Με αυτό τον τρόπο διαχείρισης,   τα μέλη του ΔΣ αντιτίθενται  στην πράξη , στο άγριο χαράτσωμα   προς τους δημότες τους για 28 χρόνια , όπως προβλέπει η προτεινόμενη συμφωνία της Περιφέρειας με την ΤΕΡΝΑ. Το Δ.Σ. ΠΕΔ απαιτεί στο ψήφισμα του από την Πολιτεία να άρει την εκχώρηση της Διαχείρισης, από την Περιφέρεια Πελοποννήσου.


Τέλος οι αυτοδιοικητικοί  της πρωτοβάθμιας  ουσιαστικής και αυτοτελούς βαθμίδας των ΟΤΑ , διατυπώνουν   την  απαίτηση τους προς  το αρμόδιο Υπουργό  , να μεταφέρει με νομοθετική ρύθμιση, την αρμοδιότητα αδειοδότησης  χώρων  Απορριμμάτων, από την Περιφέρεια, στην αποκεντρωμένη Διοίκηση της Πελοποννήσου. Ο σκοπός προφανώς της απαίτησης  είναι απλά η αποφυγή της υπονόμευσης τους. Πρακτική που συνηθίζει ο κατά τα άλλα ο “αυτοδιοικητικός” Περιφερειάρχης, με τη δημιουργία  προσκομμάτων στην κατεύθυνση που κατέληξαν  .
Η κινητοποίηση όλων των φορέων να απαιτήσουν , ώστε η κυβέρνηση να δεσμευτεί και να ικανοποιήσει τις δίκαιες απαιτήσεις των δήμων και αυτοδιοικητικών παρατάξεων  , πρέπει να είναι άμεση  ουσιαστική υπόθεση  και πριν από  όλα  υπόθεση του αυτοδιοικητικού και οικολογικού κινήματος της περιοχής μας .

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου