15.1.16

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ - Οι Ελληνες αποθηκεύουμε αντιβιοτικά «για ώρα ανάγκης», αλλά δεν εμβολιαζόμαστε για τη γρίπη


Οι Ελληνες αποθηκεύουμε αντιβιοτικά «για ώρα ανάγκης», αλλά δεν εμβολιαζόμαστε για τη γρίπη

Ένας στους δύο ενήλικες στην Ελλάδα παίρνει αντιβιοτικά για βήχα, πονόλαιμο και συνάχι, δηλαδή για ιώσεις στις οποίες δεν είναι δραστικά τα αντιβιοτικά. Ένας στους τέσσερις τα προμηθεύεται χωρίς συνταγή, ενώ ένας στους τρεις τα αποθηκεύει στο σπίτι του για «ώρα ανάγκης», πρακτικές που οδηγούν στην ανάπτυξη αντοχής των μικροβίων σε αυτά.
 
Η Ελλάδα διατηρεί την αρνητική πρωτιά στην κατανάλωση αντιβιοτικών διεθνώς, και συγχρόνως, κατέχει ένα από τα πλέον υψηλά ποσοστό μικροβιακής αντοχής σε παγκόσμια κλίμακα, με αποτέλεσμα ο κίνδυνος να καταστούν τα αντιβιοτικά αναποτελεσματικά στην αντιμετώπιση σοβαρών και θανατηφόρων λοιμώξεων να είναι πλέον μια πραγματικότητα. Επιπλέον, η Ελλάδα υστερεί δραματικά στον προληπτικό εμβολιασμό κατά της γρίπης, όπως και έναντι του πνευμονιόκοκκου για ενήλικες.
Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, η τοπική αυτοδιοίκηση και η επιστημονική κοινότητα συνεργάζονται για δεύτερη χρονιά για την υλοποίηση ενημερωτικής εκστρατείας για την ορθολογική χρήση των αντιβιοτικών και την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού. Το πρόγραμμα της εκστρατείας θα υλοποιηθεί σε 26 δήμους, από τις 20 Ιανουαρίου έως τις 27 Φεβρουαρίου, υπό την αιγίδα της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).
Πανεπιστημιακοί καθηγητές, διακεκριμένοι γιατροί λοιμωξιολόγοι, μέλη της Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας και της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, οι οποίοι συμμετέχουν εθελοντικά στο πρόγραμμα, θα διατρέξουν την ελληνική περιφέρεια από την Ξάνθη έως την Κρήτη και από τα Ιωάννινα έως την Μονεμβασιά, με ομιλίες, προβολές, διανομή ενημερωτικού υλικού, και κυρίως προσωπική συζήτηση με τους πολίτες για την υπεύθυνη ενημέρωσή τους για την ορθή χρήση των αντιβιοτικών, αλλά και για τη σημασία των εμβολίων. Οι στόχοι της εκστρατείας κατατείνουν στο να διαλύσουν τους μύθους και να αναδείξουν τις αλήθειες σχετικά με τις συνέπειες από την άσκοπη χρήση των αντιβιοτικών, τη διάκριση ανάμεσα σε ιογενείς και μικροβιακές λοιμώξεις, τη διασπορά των ανθεκτικών μικροβίων στο περιβάλλον, την αξία της πρόληψης των λοιμώξεων μέσω του εμβολιασμού και τελικά την επίγνωση ότι η υπερκατανάλωση, μπορεί να στερήσει από τον ασθενή τον πολυτιμότερο σύμμαχό του, το ίδιο το αντιβιοτικό.
«Για πρώτη φορά τόσοι πολλοί φορείς της Αυτοδιοίκησης και της ιατρικής κοινότητας συνεργάζονται οργανωμένα για την έγκυρη ενημέρωση των πολιτών, στο τόσο κεφαλαιώδους σημασίας ζήτημα για την προστασία και τη βελτίωση της δημόσιας υγείας, όπως είναι η ορθή χρήση των αντιβιοτικών και των εμβολίων», ανέφερε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Πατούλης.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου