28.1.16

Εξαρθρώθηκε πολυμελής εγκληματική οργάνωση που διακινούσε ναρκωτικά στην Ηλεία

Συνελήφθησαν πέντε μέλη της οργάνωσης, μεταξύ των όποιων
και ο 52χρονος αρχηγός 

Τα μέλη της οργάνωσης πουλούσαν ναρκωτικά σε 90 περίπου χρήστες της περιοχής, ενώ είχαν πραγματοποιήσει συνολικά περισσότερες από 1.000 αγοραπωλησίες 

Από την έως τώρα έρευνα, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, έχουν κατασχεθεί δυο αυτοκίνητα, μικροποσότητες ναρκωτικών και φαρμακευτικών δισκίων, ένα taser , μαχαίρια, κινητά τηλέφωνα και περισσότερα από 3.500 ευρώ 

Το παράνομο περιουσιακό όφελος που αποκόμισαν οι δράστες ανέρχεται στο χρηματικό πόσο των 100.000 ευρώ. 

Εξαρθρώθηκε , μετά από μεθοδική και συστηματική έρευνα του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πύργου, πολυμελής εγκληματική οργάνωση που εμπορευόταν μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών, τις οποίες πουλούσε σε τοξικομανείς στην Ηλεία.
Η εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης είναι απότοκος πολύμηνων ενδελεχών ερευνών του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Πύργου, κατά τις οποίες οι αστυνομικοί αξιοποίησαν στοιχεία που συνέλεξαν με ειδικές ανακριτικές μεθόδους.
Για την υπόθεση αυτή, συνελήφθησαν χθες (27.01.2016) το μεσημέρι, στον Πύργο, ύστερα από συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Πύργου, με τη συμμετοχή αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πύργου και της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ηλείας, τέσσερις ημεδαποί (τρεις άνδρες και μια γυναίκα) ηλικίας 53, 52, 35 και 45 ετών αντίστοιχα.
Παράλληλα συνελήφθη και ένας 60χρονος ημεδαπός, ο οποίος βρίσκεται ήδη έγκλειστος σε σωφρονιστικό κατάστημα της Χώρας, για άλλες υποθέσεις, ενώ αναζητούνται ένας 35χρονος Αλβανός και τρία τουλάχιστον ακόμα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, τα πλήρη στοιχεία των όποιων δεν έχουν ακόμα ταυτοποιηθεί.
Σε βάρος των κατηγορουμένων για την εμπλοκή τους στην εγκληματική οργάνωση σχηματίστηκε δικογραφία – κακουργηματικού χαρακτήρα - που περιλαμβάνει, τα κατά περίπτωση, αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της κατοχής, της καλλιέργειας, της μεταφοράς, της διακίνησης και της εμπορίας ναρκωτικών ουσιών, καθώς και της παράνομης οπλοκατοχής.
Στο πλαίσιο της αστυνομικής επιχείρησης συνελήφθησαν επίσης και δυο ημεδαποί ηλικίας 40 και 34 ετών, οι οποίοι είχαν αγοράσει μικροποσότητες ναρκωτικών (ηρωίνης και κάνναβης αντίστοιχα) από τους δράστες, ενώ ταυτοποιήθηκαν και τα πλήρη στοιχεία ταυτότητας (85) ακόμα ατόμων, τα οποία προμηθεύονταν ναρκωτικές ουσίες από τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης.
Πιο συγκεκριμένα, όπως προέκυψε από τη μεθοδική αστυνομική έρευνα, η πολυμελής εγκληματική οργάνωση λειτουργούσε με προκαθορισμένους διακριτούς ρόλους, έχοντας συγκεκριμένη ιεραρχική δομή και σύνθεση, ενώ για τις συνομιλίες τους λάμβαναν ιδιαίτερες προφυλάξεις, χρησιμοποιώντας συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας που άνηκαν σε τρίτα άτομα, κυρίως αλλοδαπούς και κωδικοποιημένη φρασεολογία, προκειμένου να δυσχεράνουν το αστυνομικό έργο.
Επίσης τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, κατά την διακίνηση των ναρκωτικών, λάμβαναν μέτρα αντιπαρακολούθησης χρησιμοποιώντας ως τσιλιαδόρους εξαρτημένους χρήστες της περιοχής, στους οποίους έδιναν ως αντάλλαγμα τη δόση τους.
Αναλυτικότερα:
O 52χρονος, ήταν ο αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης, ο οποίος είχε διαμοιράσει τους ρόλους στα μέλη και κατεύθυνε την προμήθεια ηρωίνης, τη μεταφορά της και την πώληση της, ενώ με τον 53χρονο, ο οποίος είναι αδελφός του, καλλιεργούσαν ποσότητες κάνναβης τις οποίες επίσης διακινούσαν σε χρήστες της περιοχής.
Ο 60χρονος, ο οποίος είναι έγκλειστος σε σωφρονιστικό κατάστημα της Χώρας και ο 35χρονος Αλβανός που αναζητείται, προμήθευαν την εγκληματική οργάνωση με ηρωίνη, σε απευθείας συνεννόηση με τον 52χρονο αρχηγό έναντι χρηματικών ποσών ή ανταλλάσοντας τη με ποσότητες κάνναβης.
Ο 35χρονος ημεδαπός έχοντας επιχειρησιακό ρόλο στην εγκληματική οργάνωση, διαπραγματευόταν την τιμή των ναρκωτικών για λογαριασμό του αρχηγού, όριζε τα σημεία συνάντησης και τα διακινούσε.
Από τις έως τώρα έρευνες, που ενήργησαν οι αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Πύργου, παρουσία δικαστικού λειτουργού, έχουν κατασχεθεί μεταξύ άλλων τα εξής :
  • Δύο οχήματα (ένα φορτηγό και ένα επιβατηγό αυτοκίνητο) τα οποία οι δράστες χρησιμοποιούσαν ως μέσα μεταφοράς για την διακίνηση των ναρκωτικών,
  • Ένα όπλο εκκένωσης ηλεκτρικής ενέργειας ( taser ),
  • Επτά μαχαίρια,
  • Μία σιδερογροθιά,
  • Το χρηματικό ποσό των (3.579) ευρώ,
  • Δεκαπέντε συσκευές κινητής τηλεφωνίας
  • Μικροποσότητες κάνναβης, σπόρων κάνναβης και φαρμακευτικών δισκίων.
Από την προανάκριση που ενήργησε το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πύργου, προέκυψε ότι τα μέλη της οργάνωσης είχαν πραγματοποιήσει περισσότερες από 1.000 αγοραπωλησίες ναρκωτικών, ενώ το παράνομο περιουσιακό τους όφελος εκτιμάται ότι ανέρχεται στο ποσό των (100.000) ευρώ.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν σήμερα στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πύργου.
Το προανακριτικό έργο διενεργεί το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πύργου.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου