27.2.16

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ - Νέο ρεκόρ θερμότερου μήνα από το 1880 !


Νέο ρεκόρ θερμότερου μήνα από το 1880

Νέο ρεκόρ κατέγραψε ο περασμένος Ιανουάριος, αυτού του έτους, αποτελώντας τον θερμότερο μήνα από το 1880, όταν και ξεκίνησαν να καταγράφονται οι μέσες παγκόσμιες θερμοκρασίες. Όπως ανακοίνωσαν Αμερικανοί επιστήμονες της NASA και της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ), πρόκειται για τον ένατο μήνα στη σειρά κατά τον οποίο σημειώνεται αντίστοιχο ρεκόρ, με την ανησυχητική τάση να μη δείχνει σημάδια υποχώρησης, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών. Η μέση παγκόσμια θερμοκρασία του Ιανουαρίου ήταν 13 βαθμοί Κελσίου, ξεπερνώντας άνετα το προηγούμενο ρεκόρ του Ιανουαρίου του 2007, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΝΟΑΑ.
Μάλιστα ο Ιανουάριος του 2016 σημείωσε τη θερμοκρασία με τη μεγαλύτερη διαφορά πάνω από το διαχρονικό μέσο όρο για το συγκεκριμένο μήνα στην ιστορία, με 1,13 βαθμούς Κελσίου πάνω από το κανονικό, σύμφωνα με τη NASA. Η ΝΟΑΑ υπολόγισε τη συγκεκριμένη διαφορά στον 1,07 βαθμό, ισοδύναμη με τη δεύτερη μεγαλύτερη στην ιστορία για τα δικά της αρχεία, πίσω μόνο από τον Δεκέμβριο του 2015.
Νέο ρεκόρ θερμότερου μήνα από το 1880 Κάποια μέρη της Ασίας, της Ευρώπης και των ΗΠΑ σημείωσαν χαμηλότερες θερμοκρασίες από τον μέσο όρο, αλλά οι μετρήσεις αυτές αντισταθμίστηκαν από τις ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες σε περιοχές όπως η Αλάσκα, η Σιβηρία και ο βορειοδυτικός Καναδάς.
Αυτό το ανησυχητικό φαινόμενο προκάλεσε το θαλάσσιο πάγο να φτάσει το χαμηλότερο σημείο στην ιστορία τον περασμένο Ιανουάριο για το συγκεκριμένο μήνα, αν και κανονικά πρόκειται για περίοδο κατά την οποία αυξάνει την επιφάνειά του.
Νέο ρεκόρ θερμότερου μήνα από το 1880 Συγκεκριμένα ο θαλάσσιος πάγος είχε επιφάνεια 13,47 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα τον Ιανουάριο, 233.100 τετραγωνικά χιλιόμετρα κάτω από το προηγούμενο ρεκόρ που σημειώθηκε το 2011. Η τιμή αυτή είναι μάλιστα ένα εκατομμύριο τετραγωνικά χιλιόμετρα κάτω από τον μέσο όρο της τελευταίας τριακονταετίας, απώλεια ισοδύναμη με την επιφάνεια της Γαλλίας και της Ισπανίας μαζί, ή με σχεδόν οκτώ φορές την επιφάνεια της Ελλάδας.
Θερινές θερμοκρασίες
Οι πρόσφατες θερινές θερμοκρασίες στην Ευρώπη είναι πιθανότατα οι υψηλότερες των τελευταίων 2.000 ετών, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε από 45 επιστήμονες από 13 χώρες, συνέκρινε τις πρόσφατες θερινές θερμοκρασίες με αυτές των τελευταίων 2.100 ετών, χρησιμοποιώντας ιστορικά έγγραφα, υπολογιστικά μοντέλα και κορμούς δέντρων για την εκτίμηση των θερινών θερμοκρασιών της Ευρώπης κατά αυτή την περίοδο.
Τα ευρήματα της έρευνας, τα οποία δείχνουν ότι οι θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια των τελευταίων 30 ετών βρίσκονται εκτός του εύρους αυτών των φυσικών διακυμάνσεων, υποστηρίζονται από τη Διεθνή Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), η οποία έχει προβεί στο πόρισμα ότι η πρόσφατη αύξηση της θερμοκρασίας προκαλείται κυρίως από ανθρώπινες δραστηριότητες.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου