25.2.16

Ο κύβος ερρίφθη: Κόβονται οι συντάξεις


Ο κύβος ερρίφθη: Κόβονται οι συντάξεις

«Μονόδρομος» μοιάζει πλέον η λήψη νέων μέτρων και, ιδίως, οι νέες περικοπές στις συντάξεις, προκειμένου να επιστρέψουν οι εκπρόσωποι των δανειστών στην Αθήνα και να κλείσει η αξιολόγηση. Ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος που μετέχει στις διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς έλεγε σήμερα πως, αν και δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία, η όλη συζήτηση κλίνει πλέον προς τη λήψη μέτρων που «αρέσουν» στους δανειστές. «Δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία» δήλωσε χαρακτηριστικά, «αλλά πιστεύω πως με ορισμένες παραμετρικές αλλαγές θα υπάρξει». Το ίδιο κυβερνητικό στέλεχος ανέφερε, ως ενδεχόμενα και μεταξύ άλλων, περικοπές στις επικουρικές συντάξεις, αλλά και μείωση του ανώτατου πλαφόν για την κύρια σύνταξη (από τα 2.773 ευρώ που είναι σήμερα), αλλά και για τις δεύτερες ή πολλαπλές συντάξεις (από τα 3.680 ευρώ που είναι σήμερα).
Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση που κατέθεσε η κυβέρνηση στο πλαίσιο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, είναι το ανώτατο όριο της κύριας σύνταξης να μειωθεί στα 2.304 ευρώ και για το «άθροισμα» των συντάξεων στα 3.072 ευρώ.
Δηλαδή, το νέο πλαφόν για την κύρια σύνταξη τοποθετείται στο εξαπλάσιο της εθνικής σύνταξης των 384 ευρώ, ενώ για τις πολλαπλές στο οκταπλάσιο αυτής.
Την ίδια στιγμή, το Κουαρτέτο αφήνει «παράθυρο» επανεξέτασης της ελληνικής πρότασης για την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1,5%.
Σε ό,τι αφορά στο δημοσιονομικό «κενό», ο ίδιος παράγοντας επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν ακόμη «μεγάλες αποστάσεις» με το ΔΝΤ.
Η κυβέρνηση δεν θα μειώσει και πάλι τις συντάξεις, ακόμα και αν το ζητήσουν οι διεθνείς δανειστές της, δήλωνε νωρίτερα σήμερα στο Reuters ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, υπογραμμίζοντας ότι θα προστατευθεί το εισόδημα των αδυνάτων.
Η Αθήνα παραμένει αποφασισμένη να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες έχει δεσμευθεί, δήλωσε σε συνέντευξή του ο κ. Κατρούγκαλος.
Η πρόβλεψη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για μεγαλύτερο του αναμενόμενου δημοσιονομικό κενό – που εκτιμάται στο 5-7% του ΑΕΠ έως το 2018, σύμφωνα με πηγές κοντά στους δανειστές – έχει τροφοδοτήσει εικασίες ότι η Αθήνα ίσως δεχθεί ισχυρές πιέσεις για να μειώσει και πάλι τις συντάξεις, αναφέρει το Reuters.
Ο Γιώργος Κατρούγκαλος απέρριψε τέτοιους είδους προβλέψεις ως «μη πραγματικές» και είπε ότι ελπίζει πως το θέμα δεν θα τεθεί κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αξιολόγησης με τους δανειστές, για την οποία αναμένει ότι θα εκκινήσει και πάλι «το πιθανότερο την επόμενη εβδομάδα» και θα ολοκληρωθεί «εντός του Μαρτίου».
«Ακούμε πράγματα, κάποιες φορές ακραία, μέσω διαρροών για το ΔΝΤ τα οποία ελπίζω ότι δεν έρθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», δήλωσε.
«Η μείωση των συντάξεων είναι κόκκινη γραμμή για εμάς», είπε, προσθέτοντας ότι περισσότερα από τα μισά ελληνικά νοικοκυριά στηρίζονται στις συντάξεις για τα βγάλουν πέρα.
Ερωτηθείς εάν η Αθήνα θα εμμείνει σε αυτό σε περίπτωση που κινδυνεύσει η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, απάντησε: «Δεν θα ήταν κόκκινη γραμμή διαφορετικά».
«Η σχεδιαζόμενη μεταρρύθμιση είναι αρκετή (για να επιτευχθεί ο στόχος) και εγγυάται τη βιωσιμότητα του συστήματος έως το 2060», υπογράμμισε ο υπουργός Εργασίας. «Η δεξαμενή των συντάξεων είναι πολύ μικρότερη σε σχέση με το παρελθόν, αλλά το εισόδημα των αδυνάτων θα προστατευθεί»

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου