10.3.16

Η ΠΑΓΚΟΜΙΑ ΕΛΛΕΙΨΗ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΕΚΤΟΞΕΥΕΙ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ

Η χαμηλή ισπανική παραγωγή αλλάζει τα δεδομένα στο πιο αγαπημένο συστατικό της Μεσογειακής κουζίνας.
Οι τιμές του ελαιόλαδου μειώθηκαν κατά 20% το 2015, παρόλο που η ξηρασία και η ασθένεια στα ελαιόδενδρα κατέστρεψε ένα μεγάλο μέρος της καλλιέργειας στην Ευρώπη, ενώ οι εμπειρογνώμονες της βιομηχανίας προβλέπουν μια παρόμοια αύξηση για τη φετινή χρονιά.

Από την άλλη, η παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου μειώθηκε στο ένα τρίτο την περσινή χρονιά, σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου.

«H Iσπανία, η οποία παράγει περίπου το 40% του ελαιολάδου του κόσμου συνάντησε τη χειρότερη συγκομιδή των τελευταίων 20 ετών», αναφέρουν οι αγρότες.

Προκειμένου να ικανοποιήσουν τις εξαγωγές των αγροτών, οι Ισπανοί παραγωγοί στράφηκαν στα αποθέματά τους. 
Ωστόσο, και η συγκομιδή 2015/2016 δείχνει αδύναμη εξαιτίας του ασυνήθιστα ζεστού καλοκαιριού. Μάλιστα, τις τρεις εβδομάδες του Ιουλίου του 2015 τεράστιες ποσότητες ελιάς ωρίμασαν πολύ γρήγορα εξαιτίας της ζέστης.

Το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου αναμένει τώρα την Ισπανία να παράξει 1,2 εκατομμύρια τόνους ελαιολάδου το τρέχον έτος – καλύτερα από το προηγούμενο έτος αλλά χειρότερα από τα 1,8 εκατομμύρια τόνους που συνήθως παράγει η χώρα.

Οι υψηλότερες τιμές του ελαιόλαδου έχουν στρέψει τους αγοραστές σε εναλλακτικές έλαια με αποτέλεσμα να μειωθεί η παγκόσμια κατανάλωση ελαιολάδου κατά 7% το 2015, σύμφωνα με στοιχεία του διεθνούς συμβουλίου ελαιολάδου.

Το ελαιόλαδο αποτελεί τη βάση της μεσογειακής κουζίνας, αλλά έχει γίνει παγκοσμίως δημοφιλές τα τελευταία χρόνια από τη στιγμή που οι καταναλωτές γνώρισαν τα πραγματικά του οφέλη για την υγεία σε σύγκριση με άλλα μαγειρικά έλαια.

Η παγκόσμια κατανάλωση έχει σχεδόν διπλασιαστεί τα τελευταία 25 χρόνια, σύμφωνα με μια έκθεση από την ομάδα των ιταλικών αγροτών Coldiretti, ενώ η κατανάλωση στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 250% τα τελευταία 25 χρόνια.

Κι ενώ η πρόσφατη συγκομιδή στην Ευρώπη ήταν εξαιρετικά αδύναμη, η παραγωγή ελαιολάδου μιας χώρας ανθεί.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου