Είναι κατά εξαίρεση «στις καλές του».
 Είτε επειδή μπήκε η άνοιξη, είτε επειδή πλησιάζει το λατινικό Πάσχα, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σταμάτησε τελευταία την πολεμική του κατά της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα. Αντί γι αυτό αρχίζει δειλά-δειλά να την επαινεί για τις προσπάθειες που κάνει στο πλαίσιο του μνημονίου περιμένοντας μάλιστα επιβράβευση γι αυτό. «Οι Έλληνες θα μου κάνουν μνημείο αν βγουν από την κρίση» έλεγε χαριτολογώντας τις προάλλες στην Φρανκφούρτη αποδίδοντας προφανώς στον εαυτό του την πατρότητα μιας ενδεχόμενης εξόδου.
Την Τετάρτη πάλι επαίνεσε την Αθήνα για την στάση της στο προσφυγικό. «Η Ελλάδα προσφέρει μια υπηρεσία όχι μόνο στον εαυτό της, αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη. Χρειάστηκε να το εξετάσει αρκετά για να δεχτεί εκατοντάδες υπαλλήλους από την Ευρώπη για τη διεκπεραίωση αυτής της αποστολής και να ξεπεράσει τις επιφυλάξεις, οι οποίες είναι σεβαστές» είπε σε συνέντευξη τύπου στο Βερολίνο με θέμα το σχέδιο προϋπολογισμού της γερμανικής κυβέρνησης για το 2017.
«Έχει αρχίσει να πείθεται, ότι ο Τσίπρας πάει σε όλα τα θέματα με τα νερά των Γερμανών» λέει γερμανός διπλωμάτης. «Αυτό είναι που εξηγεί την ξαφνική ελληνική άνοιξή του».
Ο κ.Σόιμπλε δεν θα ήταν βέβαια ο Σόιμπλε, αν δεν συνόδευε τον έπαινο με την πικρή υπενθύμιση, ότι το προσφυγικό δεν πρέπει να συνδέεται με το οικονομικό: την ακόμα ανοικτή συμφωνία της Αθήνας με την τρόικα για τα «αγκάθια» του προγράμματος βοήθειας, όπως το συνταξιοδοτικό, το δημοσιονομικό, και τις αποκρατικοποιήσεις – έτσι που να ανοίξει κατόπιν ο δρόμος για την συζήτηση της αναδιάρθρωσης του χρέους.
«Η τρόικα είναι εν μέσω της αξιολόγησης του προγράμματος» είπε. «Ξέρουμε ότι η πίεση του χρόνου είναι μεγάλη και κάνουμε τα πάντα για να φτάσουμε γρήγορα σε αποφάσεις. Μέχρι στιγμής ωστόσο, η κοινή εκτίμηση είναι ότι δεν έχουν υλοποιηθεί αρκετά από αυτά που συμφωνήθηκαν στο πρόγραμμα του προηγούμενου χρόνου. Για αυτό πρέπει να συνεχιστούν οι εργασίες για την υλοποίηση».
Παράλληλα, επανέλαβε, ότι οποιαδήποτε δράση που συνδέεται με το προσφυγικό «δεν μπορεί να υποκαταστήσει τις μεταρρυθμίσεις, τις δομικές αλλαγές που πρέπει να κάνει η Ελλάδα για να επανέλθει σε βιώσιμο οικονομικό δρόμο».
Ο κ.Σόιμπλε εμφανίστηκε για πρώτη φορά ως φλογερός κήρυκας της ευελιξίας. Αναφερόμενος στο συνταξιοδοτικό είπε, ότι αν δεν υπάρχει η πολιτική δυνατότητα για την επιβολή των σημερινών προτάσεων για την αλλαγή του συνταξιοδοτικού συστήματος (σ.σ.: επειδή προσφανώς, όπως δήλωσε σε προηγούμενη συνέντευξη του, η κυβέρνηση δεν έχει την πλειοψηφία γι αυτό στη Βουλή) τότε «θα πρέπει η τρόικα από κοινού με την ελληνική κυβέρνηση να επεξεργαστούν μια εναλλακτική λύση για την υλοποίηση των στόχων». Είμαι αισιόδοξος, πρόσθεσε, ότι μπορεί να βρεθεί τέτοια λύση.
Λιγότερο ευέλικτος στάθηκε, αντίθετα, στο θέμα του χρέους. Ο γερμανός υπουργός οικονομικών δεν αποκρούει τη συζήτηση για την αναδιάρθρωση του μετά την αξιολόγηση της τρόικας (που θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα λίγο πριν, ή λίγο μετά το ορθόδοξο Πάσχα), τη θεωρεί όμως περιττή. Κι αυτό, όπως είπε, «όποιος μιλάει για βιωσιμότητα του χρέους, δεν λαμβάνει υπόψη του τους αριθμούς. Κι αυτό επειδή «για ένα διάστημα δέκα ετών, το ζήτημα του χρέους δεν παίζει κανέναν ρόλο, δεδομένου ότι η Ελλάδα απαλλάχτηκε από τα τοκοχρεολύσια».
Ο ίδιος αποκάλυψε και τη «μαγική» συνταγή που επινοήθηκε από τους δανειστές και η οποία συνδυάζει την αποπληρωμή του χρέους με τη διατήρηση της βιωσιμότητας της ελληνικής οικονομίας.
«Συμφωνήσαμε από κοινού ότι η καθοριστική παράμετρος είναι η ετήσια επιβάρυνση του προϋπολογισμού, η οποία δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 15%» είπε. «Όποιος γνωρίζει τους αριθμούς, δεν μπορεί να θέσει υψηλότερο ποσοστό μέχρι το 2020 – όποια βάση υπολογισμού και να χρησιμοποιήσει γι αυτό».
Με αυτή την αφετηρία πρόσθεσε, το κέντρο της προσοχής πρέπει να μετατεθεί από την αναδιάρθρωση του χρέους στις δομικές αλλαγές. «Είναι επείγον να συνεχιστεί βήμα προς βήμα η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, η αποτελεσματικότητα της διοίκησης και η ενίσχυση της δικαιοσύνης» τόνισε.
«Είναι δύσκολο να δίνει κανείς συμβουλές από έξω» παραδέχθηκε. Για αυτό και είναι σημαντικό να δεχτεί η Ελλάδα τη βοήθεια που της προσφέρεται από το 2010 και να διαμορφώσει το ανάλογο κλίμα στην κοινή γνώμη, ούτως ώστε εκείνοι που υλοποιούν την βοήθεια να μην χρειάζονται αστυνομική προστασία. «Εγώ προσπαθώ να βοηθήσω» πρόσθεσε μετριόφρονα. «Και σε αυτό δεν είμαι ούτε ευαίσθητος, ούτε μνησίκακος».
Στο προσφυγικό επανήλθε λίγο αργότερα σε άλλη συνέντευξη τύπου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Σάιμπερτ, ο οποίος σε ερώτημα δημοσιογράφου, αν η γερμανική κυβέρνηση εγκρίνει, αν όχι επιβάλει στην ελληνική κυβέρνηση να μετατρέψει τα hot spot (κέντρα ταυτοποίησης προσφύγων) από ανοικτούς σε κλειστούς χώρους, δηλαδή περίπου σε κέντρα κράτησης, κάτι για το οποίο η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ καθώς και πολλές ΜΚΟ διέκοψαν τη συνεργασία μαζί της, απάντησε ως εξής:
«H γερμανική κυβέρνηση γνωρίζει τις δηλώσεις της ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες UNHCR καθώς και κάποιων ΜΚΟ.
Πρέπει να υπενθυμίσω ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στα συμπεράσματά του προσφέρει σαφώς πολύπλευρη υποστήριξη στην Ελλάδα σε μέσα και ανθρώπινο δυναμικό. Το απαραίτητο προσωπικό, συνοριοφύλακες, ειδικοί ασύλου, δικαστές, διερμηνείς θα τεθεί το ταχύτερο δυνατόν στη διάθεση της Ελλάδας από τα κράτη-μέλη υπό το συντονισμό της Κομισιόν και θα υποστηριχτεί έμπρακτα από τη Γερμανία. Ο γερμανός διευθυντής της πολιτικής ασφάλειας Μπρέμε θα είναι επί τόπου για να υποστηρίξει το συντονισμό του έργου.
Οι παράτυποι μετανάστες που φτάνουν στα ελληνικά νησιά θα μεταφέρονται στα μέχρι τώρα hot spot. Η γερμανική κυβέρνηση εκτιμά ότι η παραμονή τους εκεί θα είναι μικρής διάρκειας, ότι θα λαμβάνονται εκεί γρήγορα οι αποφάσεις για ενδεχόμενες αιτήσεις ασύλου και ότι  θα τηρούνται οι νομικές υποχρεώσεις από τη Συνθήκη της Γενεύης, την Ευρωπαϊκή συνθήκη ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις ρυθμίσεις του ευρωπαϊκού δικαίου περί ασύλου. Παράλληλα εκτιμά σότι οι αιτήσεις ασύλου θα ελέγχονται κάθε μία χωριστά. Οι παράτυποι μετανάστες που δεν υποβάλλουν αίτηση ασύλου, θα πρέπει με την τήρηση του ευρωπαϊκού δικαίου να μεταφέρονται πίσω στην Τουρκία. Η γερμανική κυβέρνηση περιμένει ότι η παραμονή τους (σ.σ.: στα hot spot) θα είναι μάλλον μικρής διάρκειας».
Η υλοποίηση της συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία για τους πρόσφυγες, πρόσθεσε, «είναι για την Ελλάδα ένας σημαντικός στόχος. Αλλά και από ανθρωπιστική άποψη πρόκειται για σημαντικό στόχο, αφού έτσι θα ανοίξει ο δρόμος για την νόμιμη και σίγουρη μετανάστευση».
Σε αντίθεση με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο πάντως,  η γερμανική αντιπολίτευση, η Linke (Αριστερά) και οι Πράσινοι, καταγγέλλει αυτό το στόχο ως απάνθρωπο και παράνομο. Το Βερολίνο, λένε, βάζει την Αθήνα να κάνει τη «βρώμικη» δουλειά της απέλασης εις βάρος των προσφύγων και των μεταναστών. Απόδειξη, προσθέτουν, είναι ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει την Τουρκία ως «ασφαλές τρίτο κράτος» αλλά αναθέτει την αναγνώριση αυτή στην ελληνική – η οποία επωμίζεται έτσι αποκλειστικά και τη νομική και ηθική ευθύνη της μαζικής απέλασης.


του ΝΙΚΟΥ ΧΕΙΛΑ- ΤΟ ΒΗΜΑ