16.4.16

Ιστορική συνάντηση Πάπα - Πατριάρχη, σήμερα, στη Λέσβο

Μια ιστορική επίσκεψη στο νησί της Λέσβου, με στόχο να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα και να ευαισθητοποιήσουν τη διεθνή κοινή γνώμη για το δράμα των προσφύγων, πραγματοποιούν σήμερα ο Πάπας Φραγκίσκος, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. Στη Λέσβο θα βρεθεί και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος θα έχει συναντήσεις μαζί τους.
Οι τρεις θρησκευτικοί ηγέτες θα υπογράψουν κοινή διακήρυξη κατά την παρουσία τους στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης στη Μόρια, όπου θα συνομιλήσουν με πρόσφυγες και θα έχουν γεύμα μαζί τους.
Στη συνεχεία, από το λιμάνι της Μυτιλήνης, θα αναπέμψουν ο καθένας ξεχωριστή προσευχή για τα θύματα των μεταναστευτικών ροών και θα ρίξουν δάφνινα στεφάνια στη θάλασσα.
Το πρόγραμμα της επίσκεψης
Ο πρωθυπουργός θα φτάσει το πρωί στη Μυτιλήνη, όπου στις 09:30 θα έχει συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Ο κ. Τσίπρας θα υποδεχθεί τον Πάπα Φραγκίσκο στις 10:20, οπότε και θα φτάσει και αμέσως μετά θα τον καλωσορίσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος Β'. Έπειτα ο Σεβ. Πρόεδρος της Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος Φραγκίσκος Παπαμανώλης. Στο πλαίσιο της τελετής υποδοχής θα πραγματοποιηθεί ανάκρουση των εθνικών ύμνων και παρουσίαση των συνοδειών.
Στις 10:35, θα λάβει χώρα η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Πάπα Φραγκίσκο στον αερολιμένα Μυτιλήνης. Ο πρωθυπουργός θα αναχωρήσει έπειτα για το κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης στη Μόρια.
Στη συνέχεια, θα αναχωρήσουν επιβαίνοντας στο ίδιο αυτοκίνητο ο Πάπας Φραγκίσκος, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος Β', για το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στην Μόρια, όπου στις 11:15 θα τους υποδεχτεί ο κ. Τσίπρας.
Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, στη Μόρια, οι θρησκευτικοί ηγέτες θα διασχίσουν τον προαύλιο χώρο όπου γίνεται η καταγραφή των προσφύγων και θα φτάσουν στη μεγάλη σκηνή για να χαιρετήσουν ατομικά περίπου 250 αιτούντες άσυλο. Εν συνεχεία, στις 12:25 θα απευθύνουν μηνύματα στο προαύλιο της καταχώρησης των προσφύγων.
Στις 12:40 ο Πάπας Φραγκίσκος, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο Β', θα υπογράψουν Κοινή Διακήρυξη και θα ακολουθήσει γεύμα τους με κάποιους πρόσφυγες.
Στις 13:45 ο Πάπας Φραγκίσκος, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος Β' θα φτάσουν στο λιμάνι της Μυτιλήνης. Εκεί ο Πάπας Φραγκίσκος θα απευθύνει ομιλία και θα ακολουθήσει δέηση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου Β', του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Πάπα Φραγκίσκου, για τα θύματα των μεταναστευτικών ροών, καθώς επίσης και ρίψη στεφάνων στην θάλασσα, από τη αποβάθρα του Λιμένα Μυτιλήνης.
Μαζί με τον πρωθυπουργό θα αναχωρήσουν για το αερολιμένα Μυτιλήνης. Εκεί, από τις 14:30, θα υπάρξουν διαδοχικές συναντήσεις του Πάπα Φραγκίσκου με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο Β', τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, τον πρωθυπουργό.
Η επίσκεψη θα ολοκληρωθεί στις 15:00, με χαιρετισμό του Πάπα Φραγκίσκου από τα μέλη των συνοδειών και εν συνεχεία από τον Σεβ. Πρόεδρο της Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος Φραγκίσκο Παπαμανώλη και έπειτα με αποχαιρετισμό από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ενώ ο πρωθυπουργός θα προπέμψει τον Πάπα Φραγκίσκο στο αεροσκάφος.
«Το ταξίδι του πάπα είναι μια δυνατή κίνηση»
«Το ταξίδι του πάπα Φραγκίσκου είναι μια κίνηση για την οποία πρέπει να τον ευχαριστήσουμε, μια ιδιαίτερα απλή κίνηση, όμως εξίσου δυνατή. Το πρώτο στοιχείο που πρέπει να υπογραμμίσουμε, κατά συνέπεια, είναι η ευγνωμοσύνη», δήλωσε ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι στους δημοσιογράφους, αναφερόμενος στην επίσκεψη του ποντίφικα στη Λέσβο.
Ο Ρέντσι πρόσθεσε ότι «ο Φραγκίσκος έχει καλέσει επανειλημμένα την Ευρωπαϊκή Ένωση να παίξει διαφορετικό ρόλο».

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου