8.4.16

Αντιδράσεις σε ενδεχόμενη αύξηση στο φόρο των καπνικών προϊόντων


Αντιδράσεις σε ενδεχόμενη αύξηση στο φόρο των καπνικών προϊόντων

Την έντονη διαμαρτυρία της εκφράζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Μισθωτών Περιπτέρων και Αναπηρικών Κυλικείων σε ενδεχόμενη αύξηση στο φόρο των καπνικών προϊόντων, με επιστολή προς την κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών την οποία υπογράφουν ο πρόεδρος Θεόδωρος Μάλλιος και ο Γεν. Γραμματέας Λεωνίδας Σπάλας. 
 
Όπως τονίζεται στην επιστολή, η κυβέρνηση, σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο αύξησης των φόρων στα καπνικά προϊόντα σε μια προσπάθεια εξεύρεσης επιπλέον εσόδων. Μάλιστα γίνεται αναφορά για αυξήσεις που θα φτάσουν ως και ένα ευρώ το πακέτο!
«Τα καπνικά προϊόντα αποτελούν τον "εύκολο στόχο" αλλά όπως γνωρίζετε καλά, κάθε αύξηση οδήγησε σε μείωση εσόδων και κλείσιμο μικρών επιχειρήσεων» επισημαίνει η ομοσπονδία στην επιστολή της.
Συγκεκριμένα και σε ότι αφορά το κλάδο, μετά από τις επτά απανωτές αυξήσεις στους φόρους των καπνικών προϊόντων από το 2010: Τα περιθώρια κέρδους έχουν μειωθεί δραματικά, σε ολόκληρη τη χώρα έχουν βάλει λουκέτο 10.000 σημεία πώλησης στον κλάδο της λιανικής, ήτοι το 1/3 των σημείων. Επίσης, 20.000 οικογένειες, που εργάζονταν στον κλάδο έχουν μείνει στον δρόμο.
Την ίδια ώρα, η φορολογία στα τσιγάρα είναι 84% στη μέση λιανική τιμή, το λαθρεμπόριο των τσιγάρων ξεπέρασε το 20% της αγοράς από 3% το 2009, η νόμιμη αγορά τσιγάρων συρρικνώθηκε κατά 50% ενώ τα κρατικά έσοδα, παρά την υπερφορολόγηση, κυμαίνονται στα επίπεδα του 2009.
Όπως επισημαίνεται στην επιστολή, το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα του βαθμού αναποτελεσματικότητας της αύξησης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καπνικά σε ό,τι αφορά τα δημόσια έσοδα ήταν η τελευταία αύξηση τον Ιανουάριο του 2014, που αποφασίστηκε ως ισοδύναμο μέτρο για να αρθεί η επιβολή εισιτηρίου 25 ευρώ στα νοσοκομεία. Η συγκεκριμένη αύξηση, που στόχο είχε την αύξηση των δημοσίων εσόδων κατά 50 εκατ. ευρώ, είχε ως τελικό αποτέλεσμα ακριβώς το αντίθετο: Μείωση των εσόδων από τα καπνικά κατά 100 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2013!
«Αυτό που ζητάμε όμως είναι να σταματήσει κάθε συζήτηση για αύξηση του φόρου και να αφεθεί η αγορά να ξαναβρεί έναν κανονικό ρυθμό λειτουργίας, όπως έχει διαφανεί τους τελευταίους μήνες που για πρώτη φορά αφέθηκε απείραχτη. Οποιαδήποτε περαιτέρω αύξηση στο φόρο θα μας αφανίσει εντελώς με μοναδικούς κερδισμένους τα μεγάλα σουπερμάρκετ, χωρίς κανένα απολύτως δημοσιονομικό όφελος, αφού τα δημόσια έσοδα θα εξακολουθήσουν να πέφτουν όσο οι φόροι αυξάνονται» τονίζεται στην επιστολή.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου