29.4.16

Ημερίδα με θέμα: "Εκπαιδευτές οδήγησης & κυκλοφοριακής αγωγής - Ο πρωτογενής τομέας στην παραγωγή οδικής ασφάλειας"

Στο πλαίσιο του Athens Money Show 2016, το Σάββατο 23 Απριλίου 2016, πραγματοποιήθηκε στον Αστέρα Βουλιαγμένης, ημερίδα με θέμα "Εκπαιδευτές οδήγησης και κυκλοφοριακής αγωγής: Ο πρωτογενής τομέας στην παραγωγή οδικής ασφάλειας". Η ημερίδα διοργανώθηκε από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκπαιδευτών Οδήγησης (ΠΟΕΟ), υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων (ΥΠΟΜΕΔΙ).

Στην ημερίδα έλαβε χώρα συζήτηση μεταξύ των εκπαιδευτών οδηγών και των προσκεκλημένων θεσμικών φορέων με στόχο την "παραγωγή" καλύτερων οδηγών με γνώσεις και συνείδηση οδικής ασφάλειας, μέσα από τη βελτίωση της μοναδικής θεσμοθετημένης διαδικασίας εκπαίδευσης και εξέτασης που σχετίζεται με την οδική ασφάλεια. Παράλληλα, εκπαιδευτές οδηγών παρέδωσαν σύντομα σεμινάρια ασφαλούς και οικολογικής οδήγησης στους επισκέπτες του Athens Money Show 2016, με τη βοήθεια του πρώτου στην Ελλάδα προσομοιωτή οδήγησης αυτοκινήτου χαμηλού κόστους με τεχνολογία 3D και ενός προσομοιωτή μοτοσυκλέτας. Επίσης διανεμήθηκε ενημερωτικό υλικό για την οδική ασφάλεια ενόψει της εξόδου του Πάσχα.

Στην ημερίδα παρευρέθησαν και απεύθυναν χαιρετισμό οι κ.κ:
Γεώργιος Καββαθάς, Πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας(ΓΣΕΒΕ), ο οποίος πέρα από τη στήριξη που παρέχει στην ΠΟΕΟ, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο νέο ασφαλιστικό και την οικονομική κρίση που μαστίζει τους ελεύθερους επαγγελματίες. 
Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου, Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αττικής, ο οποίος δήλωσε ότι στηρίζει τον κλάδο των εκπαιδευτών για την αναβάθμισή του με εκπαιδεύσεις και μελέτες. Επίσης αναφέρθηκε στα σοβαρά προβλήματα των επιχειρήσεων, οι οποίες για να επιβιώσουν χρειάζονται πολιτική και οικονομική σταθερότητα, τόνισε δε ότι εκδηλώσεις προβολής και δικτύωσης, όπως ο θεσμός των Money Shows συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση.
Αθανάσιος Αναγνωστόπουλος, Περιφερειακός Σύμβουλος Τομέα Ανατολικής Αττικής, o οποίος είπε η οδική ασφάλεια πέραν των οδικών έργων και των πάρκων κυκλοφοριακής αγωγής, χρειάζεται νέα εργαλεία, ιδέες και προσέγγιση στην εκμάθηση της οδήγησης, τα οποία πιθανόν προκύψουν από την ημερίδα.    
Ιωάννης Λαζαρίδης, Γενικός Διευθυντής Οδικής Ασφάλειας Υπουργείου ΥΠΟΜΕΔΙ, ο οποίος και συνεχάρη την ΠΟΕΟ για την οργάνωση της ημερίδας και αναφέρθηκε στο ρόλο των εκπαιδευτών οι οποίοι επιτελούν ένα έργο με αποτελέσματα που δε φαίνονται άμεσα, αλλά έχουν έναν μακροπρόθεσμο χαρακτήρα. Αναφέρθηκε στο τρίπτυχο «Εκπαίδευση - Ενημέρωση - Πρόληψη» το οποίο προωθεί το Υπουργείο για τις νεότερες ηλικίες, υιοθετώντας νέες τεχνολογίες όπως η ηλεκτρονική ακαδημία οδήγησης «eDriveAcademy» η οποία θα τεθεί σύντομα σε διαδικτυακή λειτουργία. Αναφέρθηκε επίσης στη σύνταξη και διανομή σε όλα τα σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του βιβλίου «Ο Φίλος μου ο Ποδηλατάκιας» με σκοπό την ασφαλή χρήση του ποδηλάτου από τα παιδιά, καθώς και στη σύνταξη εγχειριδίων κυκλοφοριακής αγωγής για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και τόνισε ότι η εισαγωγή του μαθήματος της κυκλοφοριακής αγωγής στα σχολεία είναι το δύσκολο εγχείρημα που κάποτε πρέπει να επιτευχθεί. Αναφέρθηκε στην αναβάθμιση της ποιότητας εκπαίδευσης και πιστοποίησης νέων οδηγών μέσω της εναρμόνισης της Κοινοτικής Νομοθεσίας 2006/126 και στην ανάπτυξη νομοθετικού πλαισίου σε συνεργασία και με την ΠΟΕΟ, καθώς και μηχανογραφικών εφαρμογών και συστημάτων για την επίτευξη διαφάνειας στις εξετάσεις και  καλύτερης εξυπηρέτησης των πολιτών από τις κατά τόπους Υπηρεσίες Μεταφορών. 

Την ημερίδα άνοιξε ο Αθανάσιος Καλύβας, εκπαιδευτής οδήγησης, Γενικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εκπαιδευτών Οδήγησης (ΠΟΕΟ), ο οποίος ευχαρίστησε την οργανωτική επιτροπή, όσους συνέδραμαν στην οργάνωσή της και τους παρευρισκόμενους. Ο Παναγιώτης Χαρμπής, εκπαιδευτής οδήγησης, Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, εξέφρασε την ελπίδα ότι με αφορμή αυτή την ημερίδα η ΠΟΕΟ θα γυρίσει σελίδα επιδιώκοντας την αναβάθμιση των υπηρεσιών και της εικόνας του εκπαιδευτή οδήγησης. Ο Ιωάννης Ανουσάκης, Αντιπρόεδρος του Σωματείου Εκπαιδευτών Οδήγησης Νότιας Αθήνας διάβασε τον χαιρετισμό του Προέδρου της ΠΟΕΟ κ. Διαμαντή Ηλιάδη. Στην ημερίδα μίλησαν προσκεκλημένοι από τον πανεπιστημιακό και ερευνητικό χώρο, την τροχαία, επιστημονικούς φορείς, εκπαιδευτές οδήγησης, καθώς και εταιρίες οδικών υποδομών και τεχνολογιών εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης (περισσότερα στο συνοδευτικό υλικό). Υποστηρικτές της ημερίδας ήταν το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αττικής και η εταιρεία SMARTDRIVE (www.smartdrive.gr).

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου