22.4.16

ΑΡΧΙΣΕ Ο «ΤΕΜΑΧΙΣΜΟΣ» ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ – Οι ΗΠΑ φτιάχνουν βάσεις στις κουρδικές περιοχές


syriamap

Μια άκρως σημαντική πληροφορία μεταφέρει η τουρκική εφημερίδα Yeni Safak, δημοσιογραφικό όργανο του Ερντογάν, η οποία αν επαληθευτεί βάζει βόμβα σε όλη τη Μέση Ανατολή.
Σύμφωνα με την εφημερίδα οι Αμερικανοί αγοράζουν εκατοντάδες εκτάρια γης στο συριακό έδαφος, στην περιοχή του Κομπάνι, στα σύνορα με την Τουρκία, με σκοπό τη δημιουργία εκεί στρατιωτικής βάσης και αεροδρομίου.
Σύμφωνα με τους Τούρκους οι Αμερικανοί αγόρασαν την περιοχή από το κουρδικό PYD, γεγονός που, εκ των άλλων, σημαίνει πως οι Κούρδοι θα κέρδισαν κάποια ανταλλάγματα πέραν των χρημάτων που υπολογίζονται στα 750-800.000 δολάρια.
Επικαλούμενη συριακές πηγές, η εφημερίδα αναφέρει ότι συνολικά οι Αμερικανοί αγόρασαν έκταση 1200 στρεμμάτων. Οι Αμερικανοί κατασκευάζουν στρατιωτική βάση κοντά στο χωριό Σεχμπέτ, νότια του Κομπάνι, ενώ η αμερικανική αεροπορία θα κατασκευάσει βάση σε απόσταση 20 χλμ. της πρώτης στο χωριό Χαράμπ Ισκ.
Οι Κούρδοι παραχώρησαν μια έκταση 400 ακόμα στρεμμάτων δωρεάν στους Αμερικανούς, σε ένδειξη καλής θέλησης, σύμφωνα πάντα με την τουρκική εφημερίδα. Εκεί θα δημιουργηθεί και τρίτη αμερικανική βάση εντός της ελεγχόμενης από τους Κούρδους περιοχής.
Η περιοχή αυτή εκτείνεται μάλιστα μεταξύ Κομπάνι και ποταμού Ευφράτη και απέχει μόλις 21 χλμ. από τα τουρκικά σύνορα. Οι εν λόγω εξελίξεις έχουν ιδιαίτερη σημασία. Πρώτον η κατασκευή αμερικανικών βάσεων στις κουρδικές περιοχές που ελέγχει το PYD-YPG, που οι Τούρκοι χαρακτηρίζουν ως τρομοκρατικές οργανώσεις, απαγορεύει ουσιαστικά στην Άγκυρα να επιχειρήσει νέα στρατιωτικά πλήγματα στην περιοχή.
Δεύτερον και ακόμα σημαντικότερο η εξέλιξη αυτή εξουδετερώνει πλήρως τη χρησιμότητα της τουρκικής βάσης του Ιντσιρλίκ και κατ’ επέκταση περιορίζει και την γεωπολιτική αξία της Τουρκίας αναφορικά με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, συντρίβοντας οριστικά τα ηγεμονικά σχέδια της νεοθωμανικής ηγετικής ομάδας της Άγκυρας, ενώ παράλληλα αποκτούν δικό τους έρεισμα στην περιοχή ελέγχοντας της εξελίξεις και τη ρωσική εμπλοκή εκεί.

mignatiou.com

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου