7.4.16

Goldman Sachs: Η επιστροφή του Grexit - 20 Ιουλίου η μέρα της κρίσης

Mετά τον τεράστιο θόρυβο από τις αποκαλύψεις για Wikileaks, φαίνεται πως τις τελευταίες ημέρες ξεκίνησε πάλι τουλάχιστον στο εξωτερικό η κουβέντα για το Grexit με δημσιεύματα και προβλέψεις τραπεζιτών να βλέπουν σχεδόν καθημερινά το φως της δημοσιόσητας.
Σε αυτό τον χορό που ουδείς γνωρίζει τι επιδιώξεις έχει, επανήλθε  και η Goldman Sachs με τα λεγόμενα notes των τραπεζών, στο οποίο συγκεκριμένα αναφέρεται με τη φράση Come back of Crexit, που σημαίνει "Η επιστροφή του Grexit".
H επενδυτική τράπεζα σημειώνει πως μεγαλώνουν οι εντάσεις ανάμεσα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τη Γερμανία και την Ελλάδα, οι οποίες προβλέπεται πως το επόμενο διάστημα θα ενταθούν. Θέτει μάλιστα η τράπεζα ως καταλυτική ημερομηνία την 20η Ιουλίου οπότε η Ελλάδα θα πρέπει να αποπληρώσει προς την ΕΚΤ δάνειο 2,2 δισ. ευρώ. Εάν μέχρι τότε η αξιολόγηση δεν έχει κλείσει οι Έλληνες θα θυμηθούν ξανά τις στιγμές του καλοκαιριού του 2015.
Βέβαια η Goldman Sachs επισημαίνει αυτό που πάντα υποστήριζα οι ελληνικές κυβερνήσεις πως η αποπληρωμή χρεών με  νέα χρέη δεν ήταν ποτέ η σωστή απάντηση στο πρόβλημα.
H επενδυτική τράπεζα σημειώνει πως όσο οι διαπραγματεύσεις και οι αρνητικές ειδήσεις θα σέρνονται, αυτό θα είναι μία σοβαρή επιπλοκή που θα κρατήσει τους υποψήφιους επενδυτές μακριά από την Ελλάδα, έστω και προσωρινά, κάτι που θα είναι ζημιογόνο για το ελληνικό ΑΕΠ.
Προβλέπει επίσης πως τους επόμενους μήνες θα ενταθούν οι πολιτικές κόντρες στο εσωτερικό της χώρας και θα εξανεμιστούν οι ελπίδες για γρήγορη επίτευξη της αξιολόγησης με τους δανειστές. Μάλιστα, επισημαίνεται πως μπορεί αυτή η καθυστέρηση να φτάσει εώς τον Ιούλιο ίσως και εσκεμμένα προκειμένου να συμπέσει μαζί με το δημοψήφισμα στη Βρετανία για το Brexit.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου